StoryEditor
Glazbazborsko natjecanje

‘Gloria‘ Vlade Sunka najbolja nova skladba 24. Cro Patrije, ‘Kruzere‘ za sudjelovanje podijelili zborovi iz Splita, Zagreba i Mostara

Piše Jasenka Leskur
4. prosinca 2020. - 15:30
Mo. Vlado Sunko nagrađen je za vođenje Mješovitoga zbora UMAS-a te za najbolju novu skladbuPaun Paunović/Cropix

Tri zbora iz Splita, Zagreba i Mostara dobili su plaketu "Kruzer" Kažimira Hraste za sudjelovanje na 24. po redu Međunarodnom zborskom festivalu Cro patria.

To su Mješoviti zbor Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu s dirigentom mo. Vladom Sunkom, Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb s dirigentom Josipom degl'Ivelliom i Komorni pjevački ansambl Pro arte iz Mostara s dirigenticom Katjom Krolo Šarac.

Odluku da se zborovi ravnopravno nagrade posebnom nagradom-plaketom povodom 50 godina Glazbene mladeži Split donio je žiri u sastavu: Renata Pokupić, operna umjetnica, dr. Jelica Valjalo Kaporelo, muzikologinja, mo. Tonči Bilić, dirigent i mo. Blaženko Juračić, skladatelj.

"Gloria" Vlade Sunka dobila je Zlatni Canticum novum kao najbolja nova skladba, srebrni je otišao u ruke Blaženka Juračića za skladbu "In te domine speravi", a brončani za skladbu "Hallelujah" dobio je Bernadiono Zanetti.

GLAZBENI IZVORI DALMACIJE

Stručni žiri u sastavu dr. Mirjana Siriščević, muzikologinja, mo. Ivan Repušić, dirigent, i Ivan Božičević, skladatelj, donio je odluku o izvedbi sedam novih skladbi, od ukupno 27 koliko ih je pristiglo na natječaj. Odabrane nove skladbe Vlade Sunka, Blaženka Juračića, Bernardina Zanettija, Milana Hibšera, Dominka Jakšića i Jorisa van der Hertena, u izvođenju vokalnog ansambla Antiphonus pod ravnanjem mo. Tomislava Fačinija, moći će se poslušati putem Youtube kanala i Facebook stranice Glazbene mladeži Split.

Posebna nagrada Zvuci baštine u sklopu festivala Cro patria dodijeljena je istraživačkom timu muzikološkog projekta GIDAL - "Glazbeni izvori Dalmacije u kontekstu srednjoeuropske i mediteranske glazbene kulture od 18. do 20. stoljeća", koji je vodila dr. Ivana Tomić Ferić sa suradnicima.

U obrazloženju nagrade stoji: "Pored brojnih znanstvenih članaka koji su rasvijetlili do danas nepoznate podatke o glazbenoj prošlosti Dalmacije i predstavili skladatelje i glazbena djela o kojima domaća muzikološka javnost malo zna, u okviru projekta pokrenuta je i nova serija glazbenih izdanja pod naslovom "Musica nova ex antiqua". Riječ je o ukupno četiri notna sveska koji "ponovno oživljuju" gotovo zaboravljene muzikalije koje su u svojem izvornom, rukopisnom obliku sačuvane u arhivskim prostorima diljem Dalmacije, a potpisuju ih skladatelji Ambroz Novak, Nikola Strmić, Julije Bajamonti i Tom(m)aso Resti, čiji su opusi i djelovanje tek marginalno spomenuti u suvremenim kronologijama nacionalne glazbene povijesti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 14:16