StoryEditorOCM
Glazbakoncert u četvrtak

Da dođu do novih skladbi, Martina Jembrišak i Andrea Jelavić raspisale javni natječaj, javili se skladatelji iz cijelog svijeta, nijedan iz Hrvatske

Piše Karmen Širović
27. siječnja 2021. - 08:00
 Harmonikašica Martina Jembrišak i flautistica Andrea Jelavić, duo Artina, nazvan po nenaseljenom otoku kod Pakoštana  Igor Jakšić

Harmonikašica Martina Jembrišak i flautistica Andrea Jelavić neuobičajen su spoj dua koji nosi ime nenaseljenog hrvatskog otočića Artina.

Od nastupa 2018. u sklopu "Ljetnih čari klasične glazbe", flautistica orkestra splitskog HNK i harmonikašica, koju je Hrvatska glazbena mladež proglasila najboljom mladom glazbenicom u 2020. godini, započinju suradnju i prijateljstvo koje će obogatiti i diskografsku industriju "Malim pričama". Istoimeni koncert duo Artina održat će u četvrtak u Hrvatskom domu Split te tako proslaviti, s jednim danom zakašnjenja, i Andrein 35. rođendan!

Martina, na splitskoj sceni prisutni ste još od pobjede na 6. ciklusu mladih glazbenika "Mo. Vinko Lesić". Kako se kao glazbenica osjećate u gradu pod Marjanom i koji vam se nastup posebno urezao u srce?

– Split mi je jedan od omiljenih gradova, koji uvijek rado posjetim, u privatnom i poslovnom aranžmanu. Obožavam sjesti na Rivu i guštati uz dobru kavu prije, ali i poslije neke naporne probe. Splitska publika je zbilja izvrsna! Svaki nastup bio je za mene nezaboravno iskustvo. Izdvojila bih onaj sa simfonijskim orkestrom Junge Sinfoniker Basel i dirigentom Ulrichom Dietscheom u HNK-u Split, koji je ostvaren uz pomoć suradnje s Glazbenom mladeži Split. Svirali smo koncert za harmoniku i orkestar mladog poljskog skladatelja Mikołaja Majkusiaka, kojega sam do sada imala prilike odsvirati pet puta, ali nigdje nije zvučao tako dobro kao u Splitu! Moguće da je to zbog sunca, mora i dobre kave. Posebno se veselim nadolazećem koncertu jer će mi to biti prvi koncert odsviran na novoj harmonici, ali i u ovoj godini.

NEZAMJENJIVI KONCERTI

Andrea, koliko vam znači nadolazeći koncert uživo dok su orkestralne i glazbeno-scenske izvedbe u kazalištima gotovo iščeznule zbog visokog rizika zaraze u jeku pandemije?

– Veselim se ovom koncertu uživo. Publika je važan dio izvedbe i to nijedan live stream ili online koncert ne može zamijeniti. Ne bih rekla da su glazbeno-scenske izvedbe iščeznule, već da su na nekoj vrsti čekanja. Nažalost, svi se moramo prilagoditi novonastaloj epidemiološkoj situaciji i pričekati neka bolja vremena. Nadam se da će to biti što prije, jer mi jako nedostaje svirati operu, balet i koncerte s orkestrom. Nema većega gušta nego svirati pred prepunim kazalištem!

Splitski koncert "Male priče" nosi naziv vašeg albuma prvijenca koji očekujemo ove godine. Gdje ste snimale CD i tko ga izdaje?

Andrea i Martina: CD smo snimale u Splitu, u studiju Tomislava Mrduljaša. Još smo u pregovorima s nekoliko diskografskih kuća oko izdavanja pa ne bismo sada još to otkrivale.

Riječ je o skladbama nastalim upravo za vaš duo. Na koji način dolazite do suradnje sa skladateljima i uplećete li se idejama i savjetima u proces nastanka djela?

Andrea i Martina: S obzirom na nedostatak originalne literature, odlučile smo se za raspisivanje javnog natječaja namijenjenog skladateljima s ciljem nastajanja novih skladbi u trajanju do pet minuta. Natječaj je već u prvom tjednu dobio veliku pozornost javnosti te se promovirao na svim većim i značajnijim web-stranicama povezanim s klasičnom glazbom (American Composers Forum, Composers site, www.newmusic.org). Već su u prvih mjesec dana od objave pristigle prijave skladatelja iz različitih dijelova svijeta, od Amerike, preko Europe do Azije.

POMAMA ZA NOTNIM IZDANJIMA

Jedan od uvjeta natječaja bio je da skladbe budu inspirirane državom iz koje skladatelj potječe, čime nastaju priče različitih i zanimljivih sadržaja. Moramo priznati da smo pomalo razočarane jer se na naš natječaj nije prijavio ni jedan hrvatski kompozitor. Skladateljima smo slale materijale iz kojih su mogli više naučiti o našim instrumentima te na koji način pravilno skladati za njih, kontaktirali smo za vrijeme probi i snimanja CD-a te im slale snimke iz studija kako bi zajednički došli do konačnog zvuka svakog djela.

Koji je od skladatelja u potpunosti uhvatio karakter dua Artina?

Andrea i Martina: Devet skladatelja čija smo djela izabrale za "Male priče", od 50 skladbi pristiglih na natječaj, u potpunosti je pogodilo karakter našeg dua. Osim novonastalih djela, na programu se mogu pronaći i dvije skladbe iznimno drage našem srcu: "Little Story" Ante Grgina, koja nas je nadahnula za cijeli ovaj projekt, te poznata Fantazija na temu "Tanga Jalousie" Jacoba Gadea. Program je potpuno različit, od klasične glazbe inspirirane jazzom i tangom do suvremene glazbe koja prelazi granice klasičnog poimanja standardnog dua.

Uz izdavanje CD-a pripremate i dvije antologije notnih izdanja novih kompozicija. Zašto je važno promicati i glazbenu izdavačku djelatnost?

Andrea i Martina: Nigdje do sada nije objavljena antologija djela za duo flaute i harmonike, što naš projekt čini jedinstvenim. U suradnji s Trubcher Publishing iz Velike Britanije, odabrale smo 18 kompozicija koje su bile prijavljene na naš natječaj. Prva knjiga sastojat će se od tehnički jednostavnijih kompozicija, a druga od kompliciranijih, što će pomoći budućim naraštajima glazbenika pri izboru literature. Zainteresiranost za prodaju je velika pa već nekoliko mjeseci primamo upite inozemnih akademija kada će notna izdanja biti u prodaji.

Berlin, Johannesburg, Hong Kong, 2021. puna putovanja

U neizvjesnim vremenima nezahvalno je planirati. Imate li ipak nekakav hodogram za "Male priče" i neke buduće projekte?

Andrea i Martina: Svakim danom nam dolaze neke nove ideje i pozivi sa svih strana. Pred nama su planirane promocije CD-a diljem Hrvatske i u Berlinu. Uz predstavljanje albuma i nekoliko predavanja na akademijama, u rujnu ćemo se u Južnoj Africi priključiti zboru Vox Chamber Choir i dirigentu Francu Prinsloou u snimanju nove kompoziciju za neobičan sastav zbora, flaute i harmonike.

U suradnji s njemačkom koncertnom agencijom, planiramo koncertnu turneju po Njemačkoj krajem godine, a nedavno smo primile i poziv od predsjednika hongkonške udruge kompozitora Chrisa Hunga da održimo koncert s novim djelima kineskih skladatelja. Ove godine čeka nas puno posla!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 21:42