StoryEditorOCM
Film & TVDodjela nagrada

Zlatna kolica idu u Englesku: najbolji film 21. ZFF-a je ‘Kako se poseksati‘ koji umije potresti i potaknuti rasprave

Piše Marko Njegić
11. studenog 2023. - 21:27

Jedno od najboljih izdanja Zagreb Film Festivala privedeno je kraju dodjelom nagrada i hrvatskom premijerom filma "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića. Zlatna kolica za najbolji dugometražni igrani film 21. ZFF-a u jakoj konkurenciji je zasluženo dobio "Kako se poseksati" britanske filmašice Molly Manning Walker, osobni favorit autora ovih redaka iz glavnog programa i jedan od top-tri filma festivala uz "Strance" i "Prošle živote" (recenziju možete pročitati ovdje).

Žiri ZFF-a nije jedini kojeg je "How o Have Sex" duboko potresao, a istaknuto je i da je "potaknuo rasprave koje su ponovno pokazale koliko smo još zaglavljeni u različitim perspektivama".

- S nezavisnom filmskom vizijom, sjajnom glumačkom postavom i intimnom režijom, ovaj film otkriva sloj po sloj koliko je naša koegzistencija krhka – stoji u saopćenju žirija.

Najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom proglađen je "Samo neka uspije" portugalskog redatelja Daniela Soaresa, "minimalistički, pametan i nevjerojatno dobro izveden film".

- Kao publika stavljeni smo u položaj promatrača zabavne sekvence scena u švicarskim planinama i istovremeno duboke i hladne klasne podjele. Suosjećamo s protagonisticom i pratimo je sa sigurne udaljenosti ne skidajući pogled s nje - naglasio je žiri koji je posebno priznanje u toj kategoriji dao norveškom filmu "Cice" Eivinda Landsvika koji "na nekonvencionalan i topao način prikazuje odrastanje".

U Nacionalnom kratkometražnom programu "Kockice" trijumfirala je "Niska trava" Davida Gaše, pohvaljena i kao primjer uspješne suradnje svih studenata ADU zaduženih za tehnički dio filma uz nadu da će nagrada redatelju biti "vjetar u leđa da još radikalnije i eklektičnije testira granice svog autorskog izričaja".

Posebno priznanje u "Kockicama" dodijeljeno je filmu "Škafetin" Paška Vukasovića koji je bio dobar duh ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg programa jer je "svojim odlično odrađenim ulogama pomogao mnogim mladim redateljima i redateljicama da stupe u svijet filma, ali i osvoje svoje prve nagrade u tom programu", a "u svom režijskom debiju gradi uvjerljiv svijet i postiže da kao gledatelji empatiziramo s glavnim junacima".

Nadalje, njemački "Zakon zbornice" Ilkera Çataka osvojio je Zlatni bicikl u programu "Ponovno s nama" kao "intenzivan film koji gledatelja vodi kroz brojne moralne rukavce ne ostavljajući mu samo jedno rješenje" i "ostavlja dubok dojam jer tjera gledatelja na razmišljanje o pravdi i kazni".

Španjolska "Valdova priča" Roberta Buese najbolji je, pak, film programa "KinoKino": dječji žiri nagradio ga je "zbog velike spisateljske kreativnosti, zabavne teme i radnje te jako dobrih glumaca", kao i istinite priče koja ih je "istovremeno zabavila, nasmijala i ganula".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:50