StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA ZFF-u

‘Kako se poseksati‘: Trijezan pogled na jutro poslije

Piše Marko Njegić
8. studenog 2023. - 23:58

Rani favorit ZFF-a je mali-veliki britanski film "Kako se poseksati" ("How to Have Sex"), dugometražni prvijenac redateljice i scenaristice Molly Manning Walker koja je skrenula pažnju na sebe kao direktorica fotografije "Buntovnice". Glavna nagrada u canneskom programu "Izvjestan pogled" za "Kako se poseksati" nimalo ne čudi.

Film kao što je "How To Have Sex" ne viđa se svakog dana, premda naslov sugerira da ćemo gledati još jednu u nizu vulgarnih tinejdžerskih komedija o tulumarenju i gubljenju nevinosti, od "Američke pite", preko "Ljubavnog zova", "Superbada" i "Projekta X", do "Engleske pite".

FILM: How To Have Sex; drama; Velika Britanija, 2023. REŽIJA: Molly Manning Walker ULOGE: Mia McKenna-Bruce, Shaun Thomas DISTRIBUCIJA: MCF OCJENA: **** ½

Walkeričin debi naizgled polazi od toga (može podsjetiti i na "Spring Breakers"), no puno je karakterno kompleksniji i seksualno tjeskobniji, s više dramskih nijansi sive koje se uvlače u neonsko šarenilo beskonačnog partijanja.

Prosječni filmovi na ovu temu, nerijetko crno-bijelo postavljeni, uglavnom se bave opijanjem društva prijatelj(ic)a i na komičan način pristupaju stresu od gubljenja nevinosti.

Opijanja ne nedostaje u "Kako se poseksati", ali pristup seksu je dramskiji, plus forte filma koji razbija žanrovske klišeje jest trijezan pogled na prijateljstvo i ono što (u)slijedi jutro poslije jednog i drugog (tulumarenja, gubljenja nevinosti) – gorkoslatki osjećaj ispraznosti, tupila, razočaranja, usamljenosti.

Da redateljicu to zanima, jasno je svaki put kad se neon ugasi, muzika utihne i svane mamurno jutro koje nije nužno pametnije od večeri, dok se kamera zagledava i u (d)efekte partijanja, uključujući i praznu ulicu prepunu boca i smeća u scenama prepoznatljivim Splićanima i Dalmatincima pod ljetnom navalom turista. "Bilo mi je najbolje u životu, a ne sjećam se", kaže jedan lik, Jazavac (Shaun Thomas), sumirajući "jutro poslije".

U prvom planu su tri britanske srednjoškolke koje dolaze u party grad Maliju na Kreti na "najbolji odmor ikad", čekajući rezultate mature. One su Tara zvana Taz (sjajna, magnetična Mia McKenna-Bruce; izgleda kao spoj Britney Spears i Dianne Agron), Skye (Lara Peake) i Em (Enva Lewis).

Plan je piti od jutra do sutra i seksati se, posebice Taz koja je djevica, što joj Skye nabija na nos i radi presing. Tekila, vodka i kokteli teku u potocima, kao i bljuvotina s obzirom da se Walker ne skanjiva od realističnog prikaza mladenačkog (ženskog) izlaska i njegovih posljedica, pa imamo čak i scenu mokrenja između kontejnera na putu prema hotelu s krumpirićima u ruci.

Režija noćnog provoda je energična, pulsirajuća i senzorna, savršeno prenosi znojavi, stroboskopski "party hard" doživljaj svakome tko je ikad bio na Zrću ili Ultri, ako već ne na Kreti. Jutarnje scene su jednako interesantne, posebice kad cure upoznaju ekipu iz sobe preko puta Jazavca, Paddyja (Samuel Bottomley) i Paige (Laura Ambler). Jazavac i Taz "kliknu", ali spletom okolnosti ona izgubi nevinost s Paddyjem, i to uz suglasnost u pijanom stanju, što je, ionako osamljenu, još više izolira od prijateljica.

Prema kraju "How To Have Sex" postaje nevjerojatno senzitivan, tih, intiman pa i tužan film, neovisno o tome što se većinski odvija na podiju bučnih klubova krcatih mladima s partijanerskim osmjehom od uha do uha, gdje kamera pronalazi Taz i u krupnom planu registrira njezine pomiješane unutrašnje osjećaje. Prizori usamljene Taz u gomili zarezuju se u sjećanje. "Kako se poseksati" je čak i više od ranog ZFF favorita – kandidat za listu najboljih filmova godine.

Nominacije za EU Oscara

Mia McKenna-Bruce upravo je nominirana za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najbolje glumice, a sam film za Europsko otkriće. Zasluženo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:34