StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Xtremo‘: John Wick iz Španjolske

23. lipnja 2021. - 23:24

Kombinacijom Johna Waynea i Brucea Leeja nazvan je junak španjolskog akcijskog filma "Xtremo" koji je netom lansiran kao novitet na plaftormi Netflixa. To je samo jedna u nizu referencija na akcijaše bliže ili dalje prošlosti. Junak nosi ime "kao u filmu o Rimljanima", kako se prisjeća jedan diler.

"Spartak", automatski pita negativac, premda se rijetko tko tako zove osim Kirka Douglasa u istoimenom povijesnom spektaklu. "Ne, 'Gladijator'...", odgovara diler. On je, dakle, Maximo (Teo Garcia), kao Maximus, a također se osvećuje za smrt sina nakon što ga je, pred njegovim očima, ubio njemu blizak čovjek, polubrat, gotovo kao brat.

FILM: Xtremo; akcija; Španjolska, 2021. REŽIJA: Daniel Benmayor ULOGE: Teo Garcia, Oscar Jaenada OCJENA: *** ½

Ubio ga je, odnosno umorstvo naručio Lucero (Oscar Jaenada, španjolski Justin Long kojemu uglavnom nije do komedije), sin jednog od mafijaških glavešina Barcelone. "Mali brate", Lucero zove Maxima koji je "vjeran njegovoj obitelji". Vjerniji od Lucera.

Jer, Lucero će brutalno ubiti vlastitog oca kako bi, sa svojim ljudima poput desne ruke Finita (Sergio Peris-Mencheta), zauzeo očevo mjesto i postupno preuzeo vladavinu cijele Barcelone. "Misliš da je ovo Amerika? Ovo je Barcelona", govori otac sinu razmetnom, podsjećajući na stare mafijaše iz filmova, nakon što je vidio da je pobio konkurenciju, iako je ovaj postigao miran dogovor.

"Glava ili srce", sin daje izbor ocu, pokazujući, kao fol, milost, da bi ga na kraju nemilosrdno upucao tamo gdje on nije rekao. Ovo je možda Barcelona, ali kao da je Amerika. Odnosno, "Xtremo" je možda španjolski akcijski film, no ponaša se kao američki.

Filmofili će u uvodnoj pucnjavi u prepoznati utjecaj "Osvete blizanaca" s Van Dammeom, čak i "Paklenog udara" (zeleni plamenovi), a "glava ili srce" bi ih moglo podsjetiti na pitalicu Brucea Willisa u "Prljavi igraju prljavo" ("head or gut"). E, sad, postoje i razlike.

U Van Dammeovim filmovima devedesetih krv nije prskala kameru i bojala je crvenom bojom, već u Spielbergovom realističko-naturalističkom ratnom spektaklu "Spašavanju vojnika Ryana", jednom od vjesnika akcijskog naturalizma novog milenija, dok je Willisov detektiv Joe Hallenbeck nakon upita "glava ili stomak" sijevao šakom, ne mecima, kao negativac Lucero.

To je zato što je "Xtremo" spoj akcijskog filma osamdesetih/devedesetih (Van Damme, Willis) i novomilenijske ekstremne akcije, od "Ubrzanja" do "Racije" i posljednjeg "Ramba" u kojem (glavnog) negativca također glumi Peris-Mencheta, a vidjeli smo i Jaenadu. Ekstremna akcija je posredno izrodila i "Johna Wicka" kao nastavljača poetike "gun fu" akcijskih filmova Johna Wooa poput "Teške mete" u kojima se žestoko puca i znalačko-borilački udara, redom nedvojbenih uzora za "Xtremo".

Ovo je, najkraće, svojevrsni John Wick iz Španjolske, moglo bi se zapisati. Španjolac Daniel Benmayor ("Paintball") nije pokazivao preveliki potencijal s prethodnim filmovima poput "Tracersa" sa zvijezdom "Sumraka" Taylorom Lautnerom iz faze kad se uzaludno pokušavao nametnuti kao "action star" ("Otmica"), ali u "Xtremo" se nameće kao akcijski redatelj koji bi mogao dobiti pozivnicu za Hollywood i režiju petog "Johna Wicka" ili "Nobody 2" ako izvorni režiseri odustanu od gaže.

Benmayor je orkestrirao nekolicinu dojmljivih akcijskih scena, poput tučnjave u WC-u noćnog kluba i garaži, kad Maximo prebije ili ubije protivnike bez da trepne. "Pobit ću ih sve", obznani Maximo u jednom trenutku podsjećajući na "one-liner" Kurta Russella u "Vojniku", dok se zlikovci čude kako je jedan tip sam sredio njihove ljude.

Takvi momenti mogli bi ljubiteljima akcije izmamiti osmjeh, kao i "vandammeovski" trenutak kad naizgled poraženi Maximo uhvati šaku negativcu i preokrene borbu u svoju korist. Finale pozicionira "Extremo" i kao neapologetski borilački akcijski film u kojem se udara šakama/nogama i vitla katanama kao u "Obračunu u Malom Tokiju" i Tarantinovu "Kill Billu".

Španjolska je bila više okrenuta hororima i trilerima kad je žanrovska kinematogafija u pitanju, da bi dobila dosad najboljeg akcijskog predstavnika s ovim filmom, ali i glavnim glumcem. Garcia bi mogao postati prva španjolska akcijska zvijezda.

Oscar za ‘Luzere‘

Oscar Jaenada je već glumio u jednom američkom akcijskom filmu i nije bio negativac. Bili su to "Luzeri" iz 2010. s Zoe Saldanom, Idrisom Elbom, Jeffreyjem Deanom Morganom i Chrisom Evansom.

item - id = 1107969
related id = 0 -> 1127364
related id = 1 -> 1126606
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2021 15:55