StoryEditorOCM
Film & TVMICHAEL MANNATHON

Vrućina zimske noći: u Londonu smo bili na cjelonoćnom maratonu filmova jednog od najvećih redatelja

Piše Marko Njegić
8. veljače 2023. - 16:37

Pozivnica za novi put u London stigla je polovicom studenoga 2022. kad je omiljeno kino “Prince Charles Cinema” najavilo “all night” maraton filmova Michaela Manna za sami kraj siječnja 2023. – “Michael Mannathon”, sastavljen od “Lopova”, “Lovca na ljude”, “Vrućine”, “Collaterala” i podcijenjenih “Poroka Miamija”. Mann je “the man” i spada među osobne redateljske favorite, a od posljednjeg maratonskog “all-nighter” doživljaja prošlo je tri i pol godine.

Pacino i De Niro

U međuvremenu je, početkom siječnja, retrospektiva Mannovih filmova bila najavljena za konac tog mjeseca u zagrebačkom kinu “Tuškanac” koje i u ovoj godini nastavlja sa sjajnim programom, ali od Londona nije bilo odustajanja. Avionske/kino karte bile su unaprijed kupljene i smještaj rezerviran, a i jedno je retrospektiva, nešto sasvim drugo cjelonoćni maraton tijekom kojega najbolje (nanovo) upoznate glumca ili redatelja.

image

Michael Mann i Jamie Foxx na snimanju ‘Collaterala’

/Photo12 Via Afp

”Tuškanac” je na repertoaru imao i veličanstvenog “Posljednjeg Mohikanca” i izvrsnu “Probuđenu savjest”, no “Prince Charles Cinema” je pružao jedinstvenu mogućnost i izazov da se pet Mannovih filmova pogleda u jednoj jedinoj noći na velikom ekranu umjesto u rasponu od nekoliko dana, i to onih urbanih akcijsko-krimi-trilerskih (nedostaju još samo “Gangsteri”, ako već ne slabiji “Blackhat”).

Konkretno, “Thief” je bio zakazan za 22.05, “Manhunter” 00.20, “Heat” 2.30, “Collateral” 5.35 i “Miami Vice” 7.45. Dakle, maraton od deset navečer do skoro deset ujutro, s desetak minuta pauze između filmova. Bilo je izazovno nešto tako izdržati 2018. i 2019. (“Jean-Claude Van Damme-a-thon”, “Arnie all-nighter”, “Sly Stallone all-nighter”), kamoli 2023., kad ste četiri-pet godina stariji i više niste toliko noćni tip kao nekoć.

Međutim, to su prirodne satnice za Mannove filmove koji se većinski odvijaju nakon zalaska sunca i fasciniraju metafizičkom “neo(n)-noir” ugođajnošću i artističkom stilizacijom noćnih scena, okupanih zavodljivim plavetnim ili zelenim neonskim tonovima prelijevajuće melankolije, tragike, egzistencijalizma i urbane alijenacije.

image

‘Lovac na ljude‘

/Photo12 Via Afp

Opskrba hranom i pićem se podrazumijevala za svaki slučaj, ali na kraju se pokazalo da je bilo dosta popiti kavicu u gluho doba noći s Jamesom Caanom i Tuesday Weld, odnosno Robertom De Nirom i Alom Pacinom da se održi budnost.

Naravno, pomoglo je i uzbuđenje zbog prvog gledanja na velikom ekranu odličnog “Lopova” i “Lovca na ljude” (superiorni prethodnik popularnijeg “Crvenog zmaja”), te ponovnog kinosusreta s “Vrućinom” i “Collateralom” od čije zaglušujuće pucnjave u akcijskim scenama, inspirativnima za “Johna Wicka”, ne možete zaspati sve i da hoćete.

Akcija i melankolija

”Thief” i “Manhunter” postavili su temelje Mannova autorstva i onoga što nazivamo “mannovskim” filmom većim od života, a dosegnut će vrhunac u epskom, opernom zamahu “Heata”. Oba su iznimno vizualni, ali i auditivni: glazba Tangerine Dreama u “Lopovu” savršeno oslikava film i pojedine scene, kao i muzika The Redsa i Michela Rubinija u “Lovcu na ljude”, uključujući pjesme “Heartbeat” u izvedbi Red 7 i “Strong As I Am” The Prime Moversa.

image

‘Vrućina‘

Warner Bros. Pictures/Collection Christophel Via Afp

Odlikuje ih akcijska i dramska tenzičnost te poetična nokturalna “after hours” atmosferičnost podatna za intimna egzistencijalna preispitivanja slojevitih, psihološki dojmljivo profiliranih likova, redom profesionalaca razapetih između privatnog i poslovnog, s vlastitom filozofijom (npr. “Ne vezuj se za nešto što nisi spreman napustiti za 30 sekundi ako osjetiš vrućinu iza ugla”) i nerijetko neodsanjanim snovima.

Nesumnjivo, Mann je režiser akcije i studije karaktera, snažnih individua maksimalno posvećenih poslu u čestoj igri nadmudrivanja s pandanima. Lopov Frank i mafijaš Leo (James Caan – Robert Prosky) u “Thiefu”, bivši agent FBI-a Will Graham i serijski ubojice Hannibal Lektor/Zubić vila u “Manhunteru” (William Petersen – ​Brian Cox Tom Noonan), policajac Vincent Hanna i pljačkaš Neil McCauley (Al Pacino, Robert De Niro) u “Vrućini”, plaćeni ubojica Vincent i taksist Max u “Collateralu” (Tom Cruise ​ Jamie Foxx)...

image

‘Collateral‘

/Photo12 Via Afp

Frank je preteča Neila, a Vincent pobornik Neilove nihilistične filozofije koju potencira izjavama tipa “Milijuni galaksija, stotine milijuna zvijezda i točkica na jednoj u treptaju. To smo mi, izgubljeni u svemiru. Policajac, ti, ja... Tko primjećuje?”. Willova kuća pored oceana veoma je slična Neilovoj, kao stvorena da Mann snimi melankoličnu scenu u kojoj se noćno nebo ljubi s morem.

Likovi i filmovi ovog redatelja savršeno se isprepleću i nadopunjuju, kao i njihova akcija i melankolija, simbolika i metaforika, ono filmično i životno. Žarulje i neonske reklame odbijaju se od hauba/vjetrobranskih stakala vozila na parkingu Frankove prodavaonice automobila i svijetle kao svjetla velegrada u “Heatu”, kad Neil i Eady (Amy Brenneman, nasljednica Tuesday Weld) stoje na terasi i promatraju noćni Los Angeles, a on to nadopuni pričom o svjetlećim algama na Fijiju koje jednom godišnje izrone iz oceana.

”Jednog dana ću otići tamo”, mašta Neil o tropskom otoku nalik onome s Maxove razglednice. Neil ulazi u “Vrućinu” silazeći s vlaka, a Vincent u vlaku izlazi iz “Collaterala”. Konačno, Mannovi filmovi poetički isprepleću film i život. Simbolična scena nenadanog susreta Vincenta i Maxa s vukom i kojotom na ulicama Los Angelesa u sitne sate preselila se u londonsku stvarnost. Nakon ranojutarnjeg izlaska iz kina jedna lisica se pojavila niotkuda i pretrčala preko Leicester Squarea.

image

Službeni plakat za ‘Michael Mannathon‘

Prince Charles Cinema
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 04:39