StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Trgovci III‘: Trgovanje nostalgijom ‘maloprodajnog Richarda Linklatera‘

20. rujna 2022. - 00:09

Prijateljstvo kultnog američkog nezavisnog filmaša Kevina Smitha ("Clerks", "Chasing Amy", "Dogma") i londonskog kina "Prince Charles Cinema" traje već dugi niz godina. Smith često svraća u "Prince Charles Cinema" kao običan gledatelj i počasni gost, a jednom je izjavio da mu je to najdraže kino izvan Amerike i jedno od najdražih uopće.

Tako, nije čudno da je upravo "Prince Charles Cinema" prvi u Londonu ugostio europsku premijeru i kinodistribuciju Smithovog novog filma "Trgovci III" ("Clerks III"), nakon čega je treći dio kultnog serijala, započetog davne 1994., zaigrao i u "Picturehouse" kinima. Iako je osobno nazočio premijeri "Povratka Jaya i Silent Boba" krajem 2019., Smith ipak nije fanove počastio prisutnošću na projekciji "Trgovaca III", ali kao da je bio duhom prisutan.

FILM: Clerks III; komedija; SAD, 2022. REŽIJA: Kevin Smith ULOGE: Brian O‘Halloran, Jeff Anderson OCJENA: *** ½

I kao da se osobno obratio svakom od gledatelja kad je krenula emotivna odjavna špica filma s njegovom naracijom koja savršeno zaokružuje "Clerks" trilogiju. "Trgovci III" su nešto sasvim osobno za Smitha i njegove fanove.

Najosobnije i najmetafilmskije dosad. Mnogi Smithovi filmovi su osobni i metafilmski ("Zack and Miri Make a Porno", "Jay and Silent Bob Reboot"), ali nijedan kao "Clerks III". Ovo je Smithov "Creed" ili njegov "Top Gun: Maverick" u emotivno-nostalgičnom isprepletanju prošlosti i sadašnjosti, tj. suočavanju sa starosti i smrtnosti, uz još više osobnog "toucha".

Jedan od dvojce titularnih trgovca-filmofila, sada gotovo 50-godišnji Randal (Jeff Anderson), doživjet će umalo fatalni srčani udar u "Trgovcima III", a to je 2018. iskusio i sam Smith. "Cijeli film mog života proletio mi je pred očima", govori Randal.

Da će ovo biti najemotivniji "Clerks" dosad, jasno je i kad Randal iskreno kaže kolegi i najboljem prijatelju Danteu (Brian O‘Halloran) kako, da je umro, ne bi više nikad pričali o "Ratovima zvijezda", što je njihov zaštitni znak i ishodište za sočne dijaloge ili monologe u Smithovim filmovima, od "Trgovaca" do "Natjeravajući Amy" i dalje.

Dakako, "Star Wars" su i ovdje referentna točka, pa Randal u jednoj rečenici sudara "mladog, jebozovnog Lukea Skywalkera" iz "Povratka jedija" i "starog, ‘Gran Torino‘ Lukea" iz "The Last Jedi". Opet, kad se Randal, ulazeći u bolnicu, boji da će svi doznati kako ima "mali penis", jasno je da će i "Clerks III" humorno pokretati tzv. "dick jokes". Humor zna biti popkulturno veoma duhovit, tipa da se Randal moli Conanovu bogu Kromu da preživi, ali često je prizeman i nezreo.

Nedostaje izrazite dijaloške genijalnosti kao u prvim "Trgovcima" (špreha o radnicima na Zvijezdi smrti koji su stradali kao nevine žrtve njezinim uništenjem) ili usporedba "Ratova zvijezda" i "Gospodara prstenova" u nastavku iz 2006. ("Postoji samo jedna trilogija i jedan ‘Povratak‘, a to nije ‘kralja‘, već ‘jedija‘...").

Premda, neka su opažanja sjajna, recimo da je Scorseseov Oscarom nagrađeni film "Pokojni" super do "glupog kadra štakora". Humor, srećom, nije baš toliko bedast (lošnjikav, glupast) kao u "Povratku Jaya i Silent Boba", a definitivno je samosvjestan s šalama na vlastiti račun i upravo se tom samosvjesnošću brani od oštr(ij)ih žalaca.

Primjerice, nakon što Randal, ponukan "near death" iskustvom, odluči snimiti film o svom životu, odnosno radnoj svakodnevici u dućanu "Quick Stop" prožetoj egzistencijalističkim opaskama i "dick jokes" humorom, gdje/kako su snimljeni i izvorni "Trgovci", drugari mu sugeriraju da mora angažirati Jaya (Jason Mewes) i Silent Boba (Smith), sporedne likove pomoću kojih je Smith izgradio svoj "franšizni" filmski "indie" svemir.

"To je najgluplja ideja ikad", odjekne autoironična rečenica, a potom ih Randal usporedi s likovima iz "Star Warsa". "Jay i Silent Bob su kao C-3PO and R2-D2. Tu su od prvog filma, kad su posljednji put bili cool, ali toliko dugo su u franšizi da im još uvijek daju ‘cameo‘ uloge", čujemo za likove koji sada vode bivšu videoteku kao paravan za dilanje droge.

Također, kad Dante kaže Randalu da nije glumac, što nije ni tumač lika, njegov protuodgovor jest da to nije niti Howard Stern pa je glumio u filmu o svom životu ("Kralj etera"). A kad ga, pak, iz sprda usporede sa Soderberghom, on će reći da sebe više vidi kao "maloprodajnog Richarda Linklatera".

Ima to smisla: Smith i Linklater ("Prije svitanja/sumraka") pripadnici su "indie" generacije devedesetih. Iako nije snimio svoj "Boyhood", Smith nije ostao zamrznut u karbonitu kao Han Solo na kraju klasika "Imperij uzvraća udarac". "Clerks III" je bolji od svega što je snimio novom mileniju, njegov najbolji film uopće nakon "Chasing Amy" i "Trgovaca" ili svakako najzreliji, unatoč iskoracima nedozrelog humora.

Film je, zanimljivo, dojmljiviji kao melodrama nego komedija. Dante i Randal su zreliji, melankoličniji, tužniji i osjećajniji prilikom kontempliranja o smislu života i smrti, baš poput samog Smitha dok podiže spomenik njihovom prijateljstvu. Bol likova je prava, životna, nije iz nekog filma, ma koliko god se i dalje referirali na filmove.

Jer, za Smitha je život film, film je život i sve je povezano unutar njegove filmografije pa je Danteova ljubav iz prethodnog nastavka, Becky (Rosario Dawson), u međuvremenu umrla, kao što je umrla supruga protagonista "Djevojke iz Jerseyja", premda se ukazuje kao duh u šačici dirljivih scena.

"Trgovci III" rade puni krug i na neki način krug i zatvaraju, sumirajući i uokvirujući Smithovo nasljeđe. Snimajući priču o trgovcima i njihovim proživljenim iskustvima u trgovini, Randal u biti snima "Clerks" i predstavlja Smithov alter-ego čak i više od Silent Boba koji postaje direktor fotografije filma unutar filma. Mnogi kadrovi i pokreti kamere su rekreirani, poput scene u automobilu kad snimatelj sa stražnjeg sjedala "skače" s Randala na Dantea i obratno.

Rekreiran je i način snimanja filma s mikrofonom na palici s kojom Randal i Dante igraju hokej u pauzama od posla, kao i crno-bijela slika prvih "Trgovaca", uz nadahnutu analizu Silent Boba u vezi "bezbojne" estetike (boje u dućanu su nefilmične, a tu je i prisvajanje perspektive c/b nadgledne kamere).

Kako Randal i Dante ponovno proživljavaju svoj život snimajući film, tako i Smith i njegovi fanovi ponovno proživljavaju "Clerks". Proživljavanje života i filma se višestruko isprepleće s obje strane ekrana u ganutljivom finalu kad Dante, a s njim i gledatelj, pogleda što je Randal snimio. Fanovi bi u tom trenu mogli osjetiti kao da im je cijeli (Smithov) životni film proletio pred očima.

Ben Affleck u ‘cameo‘ ulozi

"Cameo" pojavljivanje u filmu imaju Ben Affleck, Danny Trejo, Freddie Prinze Jr., Justin Long..., pojavljuju se i neki stari likovi iz originala poput Danteove bivše Veronice (Marilyn Ghigliotti), kao i redateljeva žena Jennifer Schwalbach Smith i kćerka Harley Quinn Smith. Iz "Trgovaca II" se vratio Elias (Trevor Fehrman) koji je sada dobio vlastitog tihog partnera Blockchaina (Austin Zajur; "Scary Stories To Tell in the Dark").

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 16:15