StoryEditorOCM
Film & TVGULA ZA FILMOFILE

‘Sinonimi’ otvaraju ‘Bače’, sinonim za ljetno kino: u četvrtak kreće nova filmska sezona na Bačvicama uz projekcije zasad ograničene na 200 gledatelja

Piše Marko Njegić
26. svibnja 2020. - 19:15

Nedavno smo najavili da bi Ljetno kino “Bačvice” trebalo upaliti projektor krajem mjeseca i upravo dobili konačnu potvrdu za to. Dakle, splitski filmofili imaju još jedan razlog za slavlje: otvaranje nove sezone popularnog splitskog ljetnog kina zakazano je ovog četvrtka u 21.30 sati uz projekciju izraelsko-francuskog filma “Sinonimi”, pobjednika Berlinalea.

Time “Bačvice” postaju drugo kino u Splitu, nakon “Kinoteke”, koje otvara svoja vrata za publiku sukladno popuštanju korona-mjera u Hrvatskoj.

Ljeto u ovom sinonimu za ljetno kino tradicionalno je početkom ili sredinom lipnja otvarao FMFS i “Bače” bi onda krenule s redovnim repertoarno-festivalskim programom i (zadnje dvije sezone) sjajnim “kinotečnim” ciklusom klasike.

Ove godine je situacija obratna – najprije kreće redovan program koji za početak, nakon berlinskog laureata, uključuje kinohit, (horor) triler “Nevidljivi čovjek” (petak 29. svibnja) te kontroverzni film Fatiha Akina o serijskom ubojici “Zlatna rukavica” (utorak 2. lipnja).

- Iako je jako čudan osjećaj da nakon ovoliko godina redovni program Ljetnog kina “Bačvice” počinje prije FMFS-a, presretni smo što otvaramo kino 28. svibnja i pripremili smo zaista dobar program u skladu s mogućnostima distributerske ponude.

Za početak radimo tri puta tjedno, ali planiramo povećanje broja radnih dana čim se i mi malo izvježbamo u novim mjerama ponašanja u kinu – doznali smo od Alena Munitića, direktora FMFS-a i Kina Mediteran koje vodi “Bače” zajedno sa “Zlatnim vratima”.

Od Munitića doznajemo i kako će se točno “Bačvice” prilagoditi svim preporukama za rad dobivenima od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u pogledu kapaciteta kina itd.

- Maksimalni kapacitet kina bit će ograničen na 200 gledatelja. Iz tog razloga za svaku projekciju postoji prodaja ulaznica na stranicama www.kinomediteran.hr pa pozivam gledatelje da mjesto osiguraju na vrijeme.

Stolice u kinu bit će udaljene 1,5 metara, međutim, svi gledatelji koji dolaze zajedno u kino sjedit će normalno. Kako bismo izbjegli gužve, kino otvaramo sat vremena prije tako da svi zainteresirani mogu doći ranije i uhvatiti najbolje mjesto.

U kinu ćemo imati kokice i šank pa dolaskom ranije možete s pratnjom uživati u ambijentu Ljetnog kina “Bačvice” uz piće i dobru glazbu, koju nam spremaju partneri s festivala “Lastovo otok glazbe” – otkriva nam Munitić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 17:41