StoryEditorOCM
Film & TVNOMINACIJE EFA-e

‘Sigurno mjesto‘ Juraja Lerotića u utrci za EU Oscara: ‘Ako ovo i bude kraj puta filma, put u Berlin je dobar kraj‘

Piše Marko Njegić
7. studenog 2023. - 18:18

Europska filmska akademija objavila je ovogodišnje nominacije i donijela dobru vijest za hrvatsku kinematografiju: drama "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića nominirana je za nagradu EFA-e u kategoriji Europsko otkriće ili "European Discovery". To je, inače, kategorija koja slavi debitantski dugometražni film.

Lerotićev prvijenac bio je prošlogodišnji hrvatski kandidat za Oscara, ali nije uspio ući na tzv. "shortlist" koji vodi do pet nominiranih u kategoriji međunarodnog filma. Možda s Europskim Oscarom "Sigurno mjesto" bude imalo više sreće, premda je konkurencija jaka.

Među nominiranima za nagradu "European Discovery" nalaze se i zvučni filmovi kao što su "Kako se poseksati" Molly Manning Walker i "20.000 vrsta pčela" Estibaliz Urresole Solaguren (oba premijerno na ZFF-u), te "La Palisiada" Philipa Sotnychenka, "Tiha migracija" Malene Choi i "Vincent mora umrijeti" Stephana Castanga.

Osvajanje EU Oscara bilo bi odličan kraj puta za "Sigurno mjesto" koje je unatrag 365 dana nagrađeno na festivalima u Locarnu, Sarajevu, Puli...

- Film je godinu dana po festivalima tako da je mu rok trajanja za selektore na isteku. Ova nominacija će mu, nadamo se, još malo produljiti životni vijek i možda mu dodatno dati na vidljivosti. S druge strane, ako ovo i bude kraj puta filma, čini mi se da je put u Berlin dobar kraj. Hvala svima koji su sa mnom radili taj film, a ne viđam ih više tako često, i vama koji ste o njemu pisali i podržavali ga. Živili – rekao je Lerotić za "Slobodnu".

Što se tiče nominacija u glavnim kategorijama za 36. dodjelu nagrade EFA-e, za europski film se natječu "Zona interesa" Jonathana Glazera, "Anatomija pada" Justine Triet, "Zelena granica" Agnieszke Holland, "Palo lišće" Akija Kaurismakija i "Ja, kapetan" Mattea Garronea.

Spomenuti redatelji nominirani su i u kategoriji režije, većinski i za scenarij, uz razliku da su umjesto Garronea i njegova filma u igri İlker Çatak i Johannes Duncker za "The Teacher‘s Lounge".

Utrku za glumicu predvodi Sandra Hüller, nominirana za uloge i u "Anatomy Of a Fall" i "The Zone Of Interest", a društvo joj prave Mia McKenna-Bruce ("How To Have Sex"), Alma Pöysti ("Fallen Leaves"), Eka Chavleishvili ("Blackbird Blackbird Blackberry") i Leonie Benesch ("The Teacher‘s Lounge").

Za najboljeg glumca nominirani su, pak, zvjezdani Mads Mikkelsen ("Obećana zemlja"), Josh O‘Connor ("Himera"), Thomas Schubert ("Crveno nebo"), Jussi Vatanen ("Palo lišće") i Christian Friedel ("Zona interesa").

Podsjetimo, dodjela Europskih filmskih nagrada zakazana je za 9. prosinca u Berlinu.

Europski dokumentarci

Za pobjednika u kategoriji dokumentarnog filma odlučivat će se između ovih nominenata: "Apolonia, Apolonia" Lee Glob, "Four Daughters" Kaouther Ben Hanije, "Motherland" Hanne Badziake i Alexandera Mihalkovicha, "On The Adamant" Nicolasa Philiberta i "Smoke Sauna Sisterhood" Anne Hints.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:29