StoryEditorOCM
Film & TVima nade za ekrane

Publika se polako vraća u hrvatska kina: Nolanov ‘Tenet‘ pogledale su 44 tisuće gledatelja, a dobro idu i ‘Poslije svega: Sudar‘ te ‘Mulan‘

27. rujna 2020. - 08:00

Možda je "Tenet" krahirao u poluotvorenim američkim kinima, zaradivši zasad skromnih 36 milijuna dolara na tamošnjem box-officeu, ali brojke Nolanova megablockbustera izgledaju znatno bolje u svjetskoj i hrvatskoj kinomreži mjesec dana nakon početka njegove limitirane, "novo(ne)normalne" distribucije.

U ostatku svijeta, tamo kamo su kina ponovno otvorena, "Tenet" je dosad zgrnuo 215 milijuna dolara, tj. 251 uz pridodani utržak iz Amerike, gdje veliki ekrani u najvećim državama poput New Yorka i Kalifornije još uvijek nisu dobili dozvolu za prikazivanje filmova.

S druge strane, u hrvatskim kinima "Tenet" je od konca kolovoza naovamo vidjelo 44.036 gledatelja i ostvario je profit od 1,6 milijuna kuna. "Tenet" je kod nas imao četverodnevno vikend-otvaranje od 15 tisuća gledatelja, što je, ilustracije radi, prošlog ljeta Tarantinov "Bilo jednom u Hollywoodu" zabilježio u dva dana.

Gledanost je, dakle, dvostruko manja zbog korone i svega što je prokletinja sa sobom povukla, ali nije mala i zanemariva računajući neprilike bez presedana i novonastali kaos u odgodama ili pomicanjima najzvučnijih kinopremijera.

image
I 'Mater' Jure Pavlovića našla je put do gledatelja, a  8. listopada vidjet ćemo prođu 'Ribanja i ribarskog prigovaranja'

Publika se, izgleda, polako, ali sigurno vraća u hrvatska kina, premda gledanost znade varirati od dana do dana, od tri do 33 i 333 gledatelja po projekciji. Primjera radi, jako dobro se gleda tinejdžerska romantična drama "Poslije svega: Sudar", nastala u nezavisnoj produkciji, koja je u dva tjedna privukla 24.724 gledatelja i zaradila 813.239 kuna. Treći najgledaniji naslov u hrvatskim kinima je "Mulan" sa 16.921 gledateljem i utrškom od 606.942 kune.

Kad je, pak, domaći film u pitanju, Pavlovićeva "Mater" je trenutačno na 3906 gledatelja i 68.154 kuna. Bit će zanimljivo vidjeti prođu komercijalnije postavljenog "Ribanja i ribarskog prigovaranja" kad film 8. listopada krene u kinodistribuciju.

Listopad u hrvatskim kinima započinje premijerom prikladno apokaliptičnog spektakla "Greenland: Posljednje utočište" s Gerardom Butlerom u glavnoj ulozi koji bi mogao biti fino gledan sudeći po posjetu na pretpremijernim projekcijama, a postao je udarni blockbuster mjeseca prebacivanjem nastavka "Wonder Woman" i, najfriškije, "Smrti na Nilu" na Božić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 09:54