StoryEditorOCM
Film & TVĐIR PO MULTIPLEKSIMA

‘Falilo mi je ovo‘: kina ne daju da im korona pokvari film, a Splićani još vole doživljaj velikog ekrana, čak i u ‘novo(ne)normalnim‘ okolnostima

14. rujna 2020. - 18:47

Multipleks-kina ne daju da im korona pokvari film, a Splićani, čini se, još uvijek vole doživljaj velikog ekrana nakon petomjesečne pauze, čak i u "novo(ne)normalnim" okolnostima. Najkraći je to rezime predvečernjeg reporterskog đira po splitskim multipleksima ovog vikenda, dvama "CineStarima" ("4DX Mall of Split", "Joker") i "Cineplexxu" u "City Centeru one", koji su ponovno otvoreni od 20., odnosno 26. kolovoza.

Gledanost jest manja u odnosu na razdoblje prije korone, što se može pripisati nekolicini faktora. Tu je strah od zatvorenog prostora, zatim gotovo upola smanjen kapacitet dvorana sukladno propisanim mjerama, te manji broj novih kinohitova i projekcija zbog odgode mnogih megablockbustera za 2021., odnosno većeg razmaka između prikazivanja filmova kako bi se dvorane mogle dezinficirati.

No, s obzirom na otegotne okolnosti, (vikend) posjet multipleksima je više nego solidan u razdoblju "novog (ne)normalnog" i ohrabrujući za bolje sutra i povratak na posjećenost prije korone. Lijepo je vidjeti da ljudi i dalje daju prednost pravom kinu spram kućnog i gledaju filmove kako spada.

– Ponovno smo otvorili 26. kolovoza nakon duge pauze i sretni smo što nam se posjetitelji vraćaju. Trenutno bilježimo pad posjećenosti, što je bilo i realno očekivati, jer potrebno je neko vrijeme da se i mi i posjetitelji prilagodimo novonastaloj situaciji, odnosno "novom normalnom".

Rast osjetimo već u drugom tjednu rada i očekujemo da će se trend rasta nastaviti i da ćemo do početka iduće godine ostvariti bolju posjećenost. Veselimo se novim blockbusterima poput "Bonda" i nadamo se da će veliki studiji ostati pri naslovima planiranima za ovu godinu.

Pridržavamo se svih preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, pripremamo nove akcije i pozivamo sve posjetitelje da zajedno budemo odgovorni kako bismo uživali u novim filmskim hitovima – kazala nam je voditeljica marketinga "Cineplexxa" Ana Bušurelo.

– Ovo nam je svima vrijeme prilagodbe na "novo normalno", pa ćemo neke detaljnije analize raditi naknadno. No, naša kina u Splitu, posebno "Joker", rade iznad prosjeka i vjerujemo da je razlog što je renovacija ispala po volji Splićana. Nakon što smo pet mjeseci bili zatvoreni, zadovoljni smo da imamo publiku, kao i filmove na repertoaru. Inače, poslujemo prema svim preporučenim mjerama, kapacitet je ograničen na nekih 50 posto.

Vidimo da se publika, a i naši zaposleni, dobro osjećaju u "CineStaru" sa svim mjerama i to nam je najvažnije jer razmišljamo dugoročno. S osjećajem povjerenja i dobrim filmovima, vratit će se i posjet kinima, koji ipak najviše ovisi o sadržaju. Najmlađa se publika, naravno, prva vratila, a postupno se vraćaju i ostali jer kino je ipak "lifestyle" i na neki način bijeg od trenutno teške stvarnosti – rekli su nam iz "CineStara".

Doista, u sva tri multipleksa najviše je mladih gledatelja, koji su formirali dugačak red za ulazak na gotovo rasprodane projekcije eskapističkih ostvarenja, tinejdžerske romanse "Poslije svega: Sudar" i koncertnog filma o svjetskoj turneji grupe BTS "Break The Silence: The Movie".

Posjetitelji su išli na još jedan novitet, krimi-triler "Doušnik", naoko i više nego na Disneyjev megaspektakl "Mulan", a na najranijoj popodnevnoj projekciji dvoipolsatne blockbusterčine "Tenet" (16.45) nalazio se, začudo, samo jedan zaljubljeni filmofilski par.

Najstarije ili najzrelije posjetitelje, Mariju i Besima, zatekli smo u "CineStaru Joker" prije projekcije – filma za mlade ("Poslije svega: Sudar"). Oni nisu bili u multipleksu šest mjeseci i htjeli su napokon poći u posjet i pogledati bilo što u vrijeme koje im odgovara zbog djeteta doma.

– Bili smo u ljetnom kinu i htjeli smo konačno doći i ovdje. Volimo ići u kino. Nedostajalo nam je to – iskrena je Marija.

Srednjoškolke Vanessa i Lea već su bile u multipleksu od otvaranja i nije im problem potegnuti iz Kaštela do "Malla" za neki film kao "Poslije svega: Sudar".

– Drago mi je ići u kino i nije me strah korone – spremno će Vanessa.

– Ni mene, ja ne vjerujem u koronu – nadovezala se Lea.

– Falilo mi je ovo – priznao nam je, pak, Goran (24) kupujući ulaznice za večernju projekciju "Teneta" u društvu Zorane. Njima je ovo prvi put u multipleksu nakon otvaranja, prije su išli češće, no sad kad su "probili led" nastavit će dalje, baš kao i Ana (34) i njezine prijateljice koje su se opredijelile za "Doušnika".

– Nikako krenuti opet nakon otvaranja, ali sada nam je kino dobrodošlo i za izać vanka, svakako idemo opet, svaki put druga časti ulaznicama – otkriva nam Ana.

"Cineplexxu" vjerne Josipu i Cvitka uhvatili smo kako ulaze na "Doušnika", a djelatnica Katarina prepoznaje ih i s maskom na licu kao obaveznom opremom za posjetitelje tog multipleksa.

– Obožavamo filmove – precizirala nam je Josipa, koju ni poodmakla trudnoća ne sprječava da ode u kino.

– Ovo nam je već treći put od otvaranja. Ubrzo će me beba nakratko zaustaviti, ali onda se ponovno vraćam – obećava Josipa.

Kina su se vratila u inat koroni, a (s) njima se vraćaju i kino(filmo)fili. I'll be back!

Gledanost u CRO kinima: 'Tenet' težak 1,36 milijuna kuna
"Tenet" je u dva i pol tjedna – do 14. rujna – vidjelo 36.808 gledatelja i zaradio je milijun i 364 tisuće kuna. Iza njega slijede "Mulan" s 12.284 kinoposjetitelja i zaradom od 436.608 kuna, te "Bijesan" (11.504 gledatelja, 399.463 kn). Odlično vikend-otvaranje zabilježio je film "Prije svega: Sudar" koji je privukao 10.189 kinoposjetitelj(ic)a u prva četiri dana prikazivanja i utržio 350.110 kuna.

Najnovije odgode: 'Wonder Woman 2' za Božić, 'Bond' ostaje za studeni
"Wonder Woman 1984", najudarniji megablockbuster listopada, odgođen je za konac prosinca, mjeseca u kojem na kinopremijeru još uvijek tipuje nestrpljivo očekivana "Dina". S druge strane, jedan od najočekivanijih horora godine, novi "Candyman", prebačen je za 2021. "Smrt na Nilu", "Black Widow" i novi "Bond" zasad stoje na predviđenim datumima otvaranja u listopadu, odnosno studenome. Nadamo se da će tako i ostati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 17:11