StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Prozor spavaće sobe‘: Triler iz Hitchcockova dvorišta

12. ožujka 2022. - 00:13

Referencija na majstora napetosti Alfreda Hitchcocka istaknuta je već u naslovu "Prozora spavaće sobe" ("The Bedroom Window", 1987.). Naravno, cilja se na ponajbolji Hitchcockov triler "Prozor u dvorište", odnosno "Rear Window". U tom filmu, sjetimo se, protagonist je uvjeren da je posvjedočio umorstvu gledajući kroz prozor svoga stana u zgradu preko puta.

Možda bi se film nazvao i "The Witnesses", ili "Svjedoci", kao istoimeni roman Anne Holden prema kojemu je nastao da ne bi tako naslovljen previše vukao na tada još friški triler "The Witness" ili nešto stariji "Eyewitness", no nije slučajno odabran baš naslov "Prozor spavaće sobe" kao otvorena aluzija na Hitchcocka.

FILM: The Bedroom Window; triler; SAD, 1987. REŽIJA: Curtis Hanson ULOGE: Steve Guttenberg, Elizabeth McGovern OCJENA: *** ½

To nije jedina referencija na Hitchcockove filmove. Elizabeth McGovern će se pojaviti s dvije različite boje kose poput Kim Novak u "Vrtoglavici", važan susret likova se odigrava u akvariju slično "Saboteru", jedan od leševa serijskog ubojice jest žena s narukvicama kao u "Mahnitosti"...

Potonji film je, interesantno, snimio baš direktor fotografije angažiran za "The Bedroom Window" Gilbert Taylor ("Star Wars", "Omen"). Svakako, netko bi mogao pomisliti da je "Prozor spavaće sobe" režirao najveći Hitchcockov učenik i nasljednik, neki bi rekli i "imitator", Brian De Palma ("Odjevena da ubije", "Pucanj nije brisan"), ali nije. Režirao ga je Curtis Hanson, drugi najveći "hičkokovac" iza De Palme u razdoblju osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća.

Pokojni Hanson je sklonost "hičkokovskom" trileru pokazao upravo s "Prozorom spavaće sobe", da bi nastavio u tom tonu s "Lošim utjecajem", "Rukom koja njiše kolijevku" i "Divljom rijekom", prije nego što je dobio Oscara za adaptirani scenarij "noir" krimića "L.A. povjerljivo".

Filmofili su voljeli njegove i De Palmine "imitacije" Hitchcocka, filmaši također. Quentin Tarantino je čak izjavio da preferira De Palmine "hičkokovske" filmove i Hansonove "hičkokovske" meditacije više od samoga Hitchcocka. Jer, prema Tarantinu, Hitchcockovi "akoliti" proširili su njegove sinematične i pripovjedne ideje.

Tarantino pritom nije istaknuo nijedan Hansonov film, no sigurno je mislio i na "The Bedroom Window". Autor ovih redaka ne bi išao tako daleko da preferira "Prozor spavaće sobe" nad "Prozorom u dvorište", premda je guštao vratiti se Hansonovu filmu kojeg je prvi put gledao koncem osamdesetih, kad je njegovim mladim očima bio ponajdraži triler uopće.

Više to nije, ali ostao je drag i samo raste u očima nakon recentnih trilerčića poput "Žene na prozoru", "Besramnog" i "Vikenda u Hrvatskoj", a na opetovano gledanje je jasno na što je Tarantino mislio kad je spomenuo širenje Hitchcockovih ideja. Ključna uvodna scena sigurno je nešto što bi Hitchcock rado snimio u "Rear Window" da je onda mogao.

Biznismen Terry Lambert (Steve Guttenberg) prima u stan ljubavnicu Sylviju Wentworth (Isabelle Huppert u drugoj ulozi u američkom filmu nakon "Vrata raja"). Sylvia je žena Terryjeva šefa Collina (Paul Shenar; "Lice s ožiljkom", "Sirovi ugovor"), a dolazi kod njega jer "želi biti željena".

Nakon vođenja ljubavi, Terry usred noći odlazi na WC, Sylvia ostaje sama u sobi i začuje krikove napolju. Diže se iz kreveta i dolazi naga do prozora, skrivajući golo tijelo tankim zastorom, što je "eros-uskoro-sreće-thanatos" prizor o kojem je Hitchcock zasigurno maštao.

S prozora Sylvia ima što i za vidjeti: na ulici ispod nje neki muškarac (Brad Greenquist), vuče neku djevojku (McGovern; "Bilo jednom u Americi"), prema svemu sudeći s namjerom da je siluje i/ili ubije. Golotinja i smrt. Pokušavajući otvoriti stari prozor, Sylvia će prenuti napadača i ovaj se naposljetku daje u bijeg, ostavljajući djevojku na životu.

Terryjeva ljubavnica je vidjela kako napadač izgleda ("lice mu je bilo tako bijelo, crvena kosa, počešljan iza uha"), ali i on je, čini se, barem letimično vidio nju. Pogledi su im se jezivo sreli na nekoliko sekundi. Ako Sylvia kontaktira policiju i kaže čemu je posvjedočila s Terryjeva prozora, riskira kompromitirati brak.

Kad Terry idućeg dana pročita u novinama o umorstvu žene nedaleko njegova stana nekih pola sata nakon napada, pomisli da se radi o istom čovjeku i odluči da će on istupiti kao svjedok napada prema onome što mu je Sylvia opisala (u romanu ga je ona nagovorila) i zaštititi ljubavnicu.

I Hanson otvara "Prozor u dvorište", proširujući priču tog trilera, ali se referirajući i na "francuskog Hitchcocka" Claudea Chabrola angažmanom Huppert (glumila u "Violette Noziere", glumit će u "Ceremoniji"), te De Palmu, primjerice u sceni kad Terry priča Sylviji kako se ubojstvo djevojke nedaleko njegova stana moglo dogoditi, a redatelj to vizualizira ubojičinom subjektivnom vizurom u "first person" kadrovima nalik uvodu u "Blow Out".

Priča se nepovratno komplicira počevši od toga da Terry ne može sa stopostotnom sigurnošću identificirati napadača, Carla Hendersona, na policijskom "line-upu" u stilu "Privedite osumnjičene" kad nije vidio točno kako izgleda. Svaku akciju u stopu slijedi reakcija, tj. posljedica iste, stoga nije čudno da će se Sylvia pitati "zašto sam morala pogledati kroz prozor i zašto si morao na policiju?", a nesuđena žrtva ubojice, Denise, opisat će Terryjev istup riječima "Ili si romantična budala ili idiot, ne znam što je gore".

Gledatelj je korak ispred protagonista kao svjedok nemilog događaja, poput Sylvije, iako se svejedno može identificirati s "everyman" likom i njegovom situacijom, čak i kad izmiče kontroli, primjerice nakon što Hendersonov odvjetnik (kradljivac scene Wallace Shawn) poljulja Terryjevo svjedočenje, razotkrivši rupe u priči glavnog svjedoka, konkretno da – ups! – nosi leće i nije mogao prepoznati napadača s nekih dvadesetak metara.

Scena u sudnici je izvrsna, preslika filma koji umije biti zabavan, apsorbirajuć, pa i pametan, a dobar je primjerak tradicionalnog trilera osamdesetih ("Maskirani ubojica", "Omča"). Dok Sylvia pokušava suflirati Terryju odgovore na odvjetnikova pitanja, Henderson definitivno shvaća i prepoznaje da je ona bila svjedokinja, stoga postaje iduća meta.

Možda je Hanson scenu s odvjetnikom namjerno stavio u "Prozor spavaće sobe" za sve one koji traže rupe u scenariju. Neće ih naći, odnosno rupe u Terryjevoj priči su domišljati samoobrambeni mehanizam filma koji ima nekih sitnih neuvjerljivosti ili nategnutosti, recimo da Terry prati potencijalnog ubojicu na svoju ruku, da završi u krevetu s Denise prije nego se dogovore da će ga ona "namamiti", da se upušta u tučnjavu u odsudnom trenutku i da, klišej u tadašnjem nastajanju, njegov auto ne pali iz prve.  Trilerska događanja na rubu vjerodostojnosti, ako ćemo realno, nisu bila strana ni Hitchcocku.

Naravno, Hanson nije Hitchcock, ali pokazao je potencijal pronalazeći netipična rješenja unutar trilera: radnju je smjestio u Baltimore i snimio ga onako kako bi ga snimio Michael Mann ("Lopov"), inzistira na širokim i nešto dužim kadrovima kako bi obuhvatio sve planove i zbivanja u njima, plus od početka znamo tko je ubojica umjesto da se bavimo identifikacijom i ne vidimo nijedno ubojstvo, a film je svejedno napet i umješno gradi osjećaj opasnosti i prijetnje. "The Bedroom Window" zaslužuje biti širom otvoren kao prozor u Hitchcockovo dvorište.

Najavljivani remake još nije snimljen

Kevin Williamson ("Vrisak", "Znam što si radila prošlog ljeta", "Vrisak 2") najavljivao je remake "Prozora spavaće sobe", ali isti još uvijek nije snimljen. Bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 04:36