StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Osveta blizanaca‘: Braća po kružnome

8. kolovoza 2021. - 18:49

Što može biti bolje od jednog Van Dammea ako ne dva Van Dammea? Dva Van Dammea u jednom filmu podrazumijevaju dvostruko više udaranja. Podrazumijevaju dvostuki udar. S tom idejom rukovodio se akcijski glumac kad je zajedno s redateljem Sheldonom Lettichem smišljao priču za film "Double Impact" (1991.), kod nas znan po naslovu "Osveta blizanaca", kasnije i "Dvostuki udar".

Ako nakon aktualnog "Posljednjeg plaćenika" želite bolje upoznati Van Dammea (nove generacije gledatelja) ili se podsjetiti njegova lika i djela (stariji filmofili), "Osveta blizanaca" je logičan izbor. Pred 30 ljeta "Double Impact" je fanovima dao duplu dozu Van Dammea za cijenu jednog filma, što je podvostručilo zaradu na kinoblagajnama i potražnju u videotekama.

FILM: Double Impact; akcija; SAD, 1991. REŽIJA: Sheldon Lettich ULOGE: Jean-Claude Van Damme, Geoffrey Lewis OCJENA: *** ½

U splitskim, zasiguno i hrvatskim videoklubovima "Osveta blizanaca" je bio najtraženiji (akcijski) film u svoje vrijeme i trebali ste se danima, ako ne i tjednima unaprijed zapisati za kasetu.

Netom prije, s filmom "Lavlje srce" ili "Neopravdano odsutan", Van Damme se okrunio za kralja splitskih/hrvatskih/ex-YU videoteka. Snimljen u produkciji kompanije Michaela Douglasa (The Stone Group), iste godine kao i "Stone Cold", "Double Impact" je samo produbio njegovo videotečno kraljevanje, ali i navijestio da je glumac nadrastao (video)klub boraca.

"Osveta blizanaca" je prebacila Van Dammea u višu (kino)ligu akcijskih heroja kakvi nisu "samo" udarali rukama i nogama, već i pucali iz raznolikog arsenala oružja, dizali stvari u zrak i skakali ispred plamenih kugli u budžetiranijim spektaklima.

Van Damme se dotad isključivo tukao u filmovima koji su ga najavili/potvrdili kao zvijezdu ("Bloodsport", "Kickboxer", "Lionheart"), eventualno ispalio poneki hitac ("Death Warrant"), ali ne kišu metaka. Njegove ruke bile su smrtonosno oružje, a još su ubojitije ako drže strojnicu ili dvije "berette".

Upravo je "Double Impact" Van Dammeov prvi čisti/klasični akcijski film bez prefiksa "borilački". Zato je bio i ostao jedan od najvažnijih filmova i kamena temeljaca glumčeve karijere, spona između niskobudžetnog borilačkog ("Krvavi sport", "Kickboxer", "Lavlje srce") i viskobudžetnog akcijskog Van Dammea ("Univerzalni vojnik", "Teška meta", "Iznenadna smrt", "Pakleni udar"...).

S njime je Van Damme postao glavna konkurencija Stevenu Seagalu, ali i pokazao da ima veće ambicije i da tipuje postati novi Schwarzenegger, prihvaćati izazove i razvijati se iz projekta u projekt. Seagal je garant bio ljubomoran što se nije prvi sjetio "podvostručiti", iako je glavni negativac njegovog "Žigosanog za smrt" imao brata blizanca.

"Nadam se da nisu trojke", sigurno je ponovio "one-liner" iz "Marked For Death" vidjevši dvostrukog Van Dammea. Nisu trojke, nego blizanci, po uzoru na "Twins". Kao i u "Blizancima", braća Chad i Alex (Van Damme i Van Damme) bili su razdvojeni od malih nogu i nisu znali za postojanje onog drugog.

"Pogledaj ga, pobogu. Samo ga pogledaj. On je tvoj brat blizanac", govori Chadu ujak Frankie (Geoffrey Lewis) nakon njegovog bliskog susreta s Alexom. Nijedan od njih nije tad ironično ispalio "Kao da se gledam u ogledalo", poput Dannyja De Vita kad mu je Schwarzenegger rekao da su blizanci. Oni su jednojajčani, a "Osveta blizanaca" je ipak akcijski film, ne komedija, ali Van Damme je tu prvi put pokazao komičarski i glumački potencijal.

Iako je glumio "kao da se gleda u ogledalo", Van Damme je, nadahnut izvedbom Jeremyja Ironsa u "Ukletim blizancima", uspio oživjeti dva različita lika i još uvijek je zabavno vidjeti ga u prvoj u nizu dualnih uloga ("Najveći rizik", "Replikant", "Jean-Claude Van Johnson"). Teško će netko zamijeniti Van Dammea za Ironsa, no mora mu se priznati da nijednom nije izašao iz uloge i pomiješao likove, znajući u svakom trenutku kojeg blizanca igra, a napose gušta kao Alex sa zalizanom frizurom a la "Black Eagle".

Opakiji Alex je sitni kriminalac/krijumčar odrastao na ulicama Hong Konga, grada koji Lettichov direktor fotografije Richard H. Kline ("King Kong", "Zvjezdane staze", "Tjelesna strast") snima u veoma atraktivnom "widescreenu", kao da radi Bond-film poput "Čovjeka sa zlatnim pištoljem". Dopadljiviji Chad je šminker iz Los Angelesa, on zgodne dame podučava aerobik, po potrebi i preuzima satove karatea, a voli nositi svileno donje rublje, što će otkriti cura njegova brata Danielle (seksi Alonna Shaw), uvjerena da je Alex.

Likovi su sušte suprotnosti, povezani samo majstorstvom u borilačkim vještinama i kružnim udarcima nogom, toliko da "Double Impact" može proći i kao bratski "buddy" akcić s inicijalnim nepovjerenjem partnera koji će premostiti razlike za viši cilj, u ovom slučaju osvetu vođi hongkonške mafije (Philip Chan) i britanskom biznismenu (Alan Scarfe), odgovornima za smrt njihovih roditelja.

Na mahove gledatelj gotovo može zaboraviti da gleda Van Dammea u obje uloge koliko su Chad i Alex drukčiji karakteri, posebice kad su razdvojeni jedan od drugoga, iako glumac uživa u njihovoj dinamici i (inter)akciji sa samim sobom, omogućenoj kombinacijom malčice datirane, ali dovoljno efektne tehnike podijeljenog ekrana i angažmanom dublera, osobito zahtjevnom u sceni kad se braća pošteno pomlate.

Ako su se tako pomlatili međusobno, možete onda samo zamisliti kako tuku negativce. Borilačka koreografija je na visokoj razini u "Osveti blizanaca", djelo samog Van Dammea. Jedno sjajno izvedeno blokiranje/izbijanje pištolja u usporenom pokretu samo je zagrijavanje za borbu s dojmljivim pomoćnicima glavnih negativaca, od nabildane Kare (bodybuilderica Colina Everson) nadalje.

Primjerice, Alex će se ukrstiti noge s bezimenim "kaubojskim" tjelohraniteljem koji ima mamuze na čizmama (Peter Malota) u sceni nalik borbi silueta prije nego što svjetlo načas razbije sjenu kao "četvrti zid" da bi se opet upalio plavetni mrak, fotografski inspirativan za sličan "light-dark" trenutak u "Kill Billu 1".

Nasuprot njemu, Chad će još spektakularnije omjeriti snagu s Moonom u tumačenju legendarnog Bole Yeunga, poznatog po "U zmajevu gnijezdu" i glavnog negativca iz "Krvavog sporta". Sekvencija vizualno potencira "slow motion" koreografiju njihove borbe iz spomenutog filma (izvrsni rakursi i kamera koja povremeno kao da otjelovljuje udarce), premještajući je u završnicu "Komandosa" u kotlovnici, uz modni dodatak u vidu bačvi koje Moon baca na Chada.

Finalna akcija je općenito dojmljiva i nastavlja tamo gdje je stalo "Smrtonosno oružje 2" (dokovi i kontejneri), a do nje film dolazi nakon koketiranja s hongkonškom akcijskom kinematografijom Johna Wooa koji će režirati Van Dammea dvije godine kasnije, što "Double Impact" kao da je predvidio slijetanjem goluba na rame jednog od braće. Kad Alex puca iz dva pištolja, to je Woo, možda ne s toliko finese kao u "Hard Target", ali definitivno Woo.

Osim što su uspješno bratski pospojili američku i hongkonšku akciju, Chad i Alex su kao braća po kružnome predstavljali dotadašnjeg i budućeg Van Dammea. Chad voli raditi špage i skloniji je udaranju poput Van Dammea iz prve faze karijere, a Alex iskusan i u pucanju, kao da je, u stilu "Vremenskog policajca", došao iz skore budućnosti "Teške mete". Naravno, Chad će do kraja filma postati kao Alex, pucati i izbjegavati eksplozije. Postat će Van Damme kakvog znamo od 1991. naovamo.

Otac Juliette Lewis

Geoffrey Lewis je otac glumice Juliette Lewis i veteran koji je glumio u "Dillingeru" i "Vratima raja", kao i nekolicini filmovima Clinta Eastwooda ("Kalibar 22 za specijalista", "Čovjek iz San Ferdinanda", "Bronco Billy", "Ružičasti Cadillac"). Philip Chan je imao malu ulogu u "Krvavom sportu", a Peter Malota se pojavio i u "Usamljenom zaštitniku", "Zlatnom zmaju" i "Posljednjim križarima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 01:53