StoryEditorOCM
Film & TVCRNJAK NA JEZERU

Odgledali smo završetak Netflixovog ‘Ozarka‘: kraj je na razini cijele serije koja zaslužuje najveću ocjenu

Piše Marko Njegić
3. svibnja 2022. - 16:20

Jedna od najboljih Netflixovih dramskih serija, ako ne i najbolja, stigla je do kraja – veoma kvalitetni "Ozark". Nakon što je prvi dio četvrte sezone od ukupno 14 epizoda pušten krajem siječnja, druga polovina "Ozarkove" završnice imala je premijeru koncem travnja.

I to je to, zadnjih sedam epizoda "Ozarka" su pred nama i Netflixova serija odlazi u povijest. No, odlazi visoko uzdignute glave, uz dramski prasak. Drugi dio četvrte sezone "Ozarka" nije razočarao, naprotiv, superiorniji je prvome i uopće spada među bolje dijelove serije. Prethodnih sedam epizoda na momente je bilo rastegnuto, ali gledatelj nema taj osjećaj ovdje ili, ako ima, osjećaj je krajnje minimalan.

"Ozark" zaslužuje ući u anale tzv. prestižnih drama "peak TV-a" kao jedna od najujednačenijih novijih višesezonskih serija, zajedno s "Nasljeđem" i "Krunom", a četvrta sezona, s naglaskom na drugu polovinu, zasad spada među najbolje od televizije od početka godine uz "Ovo je naš grad" i "Poroke Tokija".

image

Sofia Hublitz, Jason Bateman, Laura Linney i Skylar Gaertner na premijeri drugog dijela četvrte sezone 'Ozarka' - svi su obavili fantastični posao, a dvoje mladih će odrasti glumeći u serijalu (foto: AFP)

 

Dramska napetost počinje ključati već u prvoj epizodi. Lokalka iz Ozarka Ruth Langmore (Emmyjima zasluženo nagrađena Julia Garner) ima samo osvetu na pameti nakon što je Javi Elizondo (Alfonso Herrera), nećak zatvorenog vođe meksičkog kartela Omara Navarroa (Felix Solis), ubio njezina rođaka Wyatta (Charlie Tahan).

"Jesi li O.K.?" pita je preko telefona Marty Byrde (konstantno dobri Jason Bateman), bivši financijski savjetnik iz Chicaga silom preseljen u Ozark da bude perač novca za kartel. "Jesam, ne moraš se brinuti za mene", odgovara ona, kipeći iznutra.

Marty je zabrinut za nju, ali i za sebe i svoju obitelj, ženu Wendy (Laura Linney, još uvijek nestala u "ladymacbethovskoj" ulozi koja je nadopuna njezina lika "Mistične rijeke") te kćer Charlotte i sina Jonaha (Sofia Hublitz, Skylar Gaertner).

Jer, ako Ruth ubije Javija, "sve što smo radili raspada se". Naravno, a ovo nije "spoiler" s obzirom na to da se zarana događa, Ruth će napucati Javija i zakomplicirati ionako već debelo komplicirane stvari. Posao vođenja kartela, dok je Omar u zatvoru, preuzima njegova sestra Camila (Veronica Falcon) i nije sretna kad dozna da joj je Ruth ubila sina Javija.

Istovremeno, Marty gleda kako će izaći iz začaranog kruga nasilja, po mogućnosti čist, unatoč neisperivoj krvi i prljavštini na svojim i Wendynim rukama. "Program zaštite svjedoka najsigurnija je opcija", kaže Marty, no pitanje je hoće li FBI pristati na to u ovoj fazi njihova biznisa.

image

Presudni trenutak u završetku serije Ruth je prelomila na grobu ubijenog Wyatta - slijedi osveta koja će sve zakomplicirati

Više od ovoga ne treba napisati što se tiče osnovne priče, ali treba reći da je "Ozark 4-2" konzistentan i da završava u skladu sa svime što mu je prethodilo – prikladno mračno, realistično i nefer, unatoč tome što bi pojedini fanovi, nadajući se "happy endu" za sve likove, mogli prigovarati zbog "neprikladnosti".

Likovi su jedan od razloga zašto je serija o tamnoj strani "američkog sna" uspješna, a upravo ih je Ruth pogođeno opisala. Wendy je "bezdušna kao predatorica koja više ni ne zna zašto ubija", dok Marty "više ne zna tko je" i očajnički želi biti "good guy". Sama Ruth je, pak, bila i ostala najveća tragičarka serije koja je, kako veli Marty, "izgubila cijelu familiju i cijeli život joj se uništio jer je upoznala nas".

image

Jason Bateman i Laura Linney - bračni dvojac u seriji, pri čemu je on simpatičan kao Marty, a ona glumi bezdušnu Wendy (foto: AFP)

 

Finale "Ozarka" pokazuje da je gledatelj s ovim likovima prošao pravo putovanje od prve sezone iz 2017., što prolazi samo u najboljim serijama. Neki od njih su odrasli pred gledateljevim očima, poput Jonaha, utjelovljenja vjerojatno posljednjeg tračka čovječnosti Byrdeovih. Tračka koji bi mogao netragom nestati u jednom pucnju sačmarice.

SERIJA: Ozark; krimi drama; SAD, 2022. KREATORI: Chris Mundy, Mark Williams i Bill Dubuque ULOGE: Jason Bateman, Laura Linney OCJENA: **** ½

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 09:35