StoryEditorOCM
Film & TVNovo na Netflixu

Krenula je i posljednja, četvrta sezona hit-serije ‘Ozark‘. Iako se osjeća blago rastezanje uspješnog koncepta, ‘Ozark‘ treba obavezno pogledati

Piše Marko Njegić
25. siječnja 2022. - 12:26

Izgleda da postaje trend podijeliti posljednju sezonu neke serije na dva dijela, barem na Netflixu. Zadnja, peta sezona Netflixove španjolske uzdanice "La casa de papel" prošle je godine isporučena dvokratno, početkom rujna i prosinca.

Sličan recept Netflix primjenjuje na četvrtoj i navodno posljednoj sezoni "Ozarka", serije nominirane za hrpu Emmyja i ovjenčane prestižnom TV nagradom za sporednu žensku ulogu (Julia Garner, dvaput) i režiju (glumac Jason Bateman iza kamere).

Prvih sedam od ukupno 14 (!) epizoda četvrte sezone premijerno je pušteno na streaming servis prošlog vikenda, trećeg u siječnju, gotovo dvije godine nakon premijere "season 3" u proljeću 2020., a kad će uslijediti ostatak još nije poznato. Hoće li razmak između prvog i drugog dijela "Ozarka 4" biti tri mjeseca kao u slučaju "Kuće od papira" ili veći, doznat ćemo uskoro.

Nije isključeno da se "season 4 part 2" ukaže i krajem godine, možda i početkom iduće kako bi se prolongiralo iščekivanje završnice "Ozarka" koji se od 2017. naovamo nametnuo kao jedna od najpostojanijih novijih dramskih serija uz HBO-ovo "Nasljeđe" i Netflixovu "Krunu".

"Ozark", dakle, svakako završava i čini se da njegovi kreatori Chris Mundy, Mark Williams i Bill Dubuque odbijaju da se serija rastegne unedogled i ostane u domovima gledatelja duže nego bi trebalo, poput potencijalno neželjenog gosta. To je pohvalno budući da se blago rastezanje već počelo osjećati u trećoj sezoni i osjeća se i u četvrtoj.

Ipak, "Ozark" je i dalje jak, više konzistentan nego repetitivan, a mehanika (pod)zapleta još uvijek dovoljno nauljena u priči o financijskom savjetniku Martinu "Martyju" Byrdeu (Bateman) koji spletom okolnosti biva prisiljen preseliti se iz Chicaga u Ozark, sa suprugom Wendy (Laura Linney) te kćerkom Charlotte i sinom Jonahom (Sofia Hublitz, Skylar Gaertner), kako bi za šefa najvećeg meksičkog narkokartela oprao 500 milijuna dolara.

Treća sezona je – oprez: "spoiler" za neupućene – završila s praskom, odnosno umorstvom odvjetnice kartela Helen Pierce (Janet McTeer) pred očima Martyja i Wendy. S tom slikom ulazimo u četvrtu sezonu, a ne možemo je zaboraviti sve i da hoćemo s obzirom da Marty i Wendy ispiru krv i komadiće Helen s kose i lica.

Uvodnu epizodu prožima spoznaja da nitko nije siguran i da, ako je Helen mogla biti smaknuta tako hladnokrvno, unatoč tome što je radila deset godina za kartel, život Martyja i Wendy još uvijek visi o niti, ukoliko je to netko slučajno zaboravio, ali naravno ta nit je dovoljno čvrsta jer bi u protivnom četvrta sezona bila znatno kraća.

Šef kartela Omar Navarro (Felix Solis) od bračnog para traži da osiguraju "deal" između njega i tvrdoglave agentice FBI-ja Maye Miller (Jessica Frances Dukes) da ga pusti na miru kako bi nastavio biznis i predao ga nasljednicima, kako u Meksiku, tako i u Americi. Ako uspiju, bit će napokon oslobođeni obaveza prema njemu.

No, da je put do konačne slobode trnovit, jasno je kad na scenu stupi Omarov impulzivni nećak Javi (Alfonso Herrera) i ubije šerifa Nixa (Robert C Treveiler), lako kao da je popio čašu vode ili tekile.

Stvari postaju složenije i na lokalnom frontu, gdje Ruth Langmore (nanovo odlična Garner) prestaje raditi za Byrdeove, pokreće vlastiti biznis pranja novca i ne može oprostiti Wendy što je u smrt poslala njezinog dečka Bena (Tom Pelphrey), inače vlastitog brata, iako "nije tako jednostavno", kako kaže ona.

Wendy je netko u prijašnjim sezonama nazvao "kučkom ledenog srca", što je u međuvremenu definitivno postala kao ubojita biznismenica s rijetkim tragovima preostale humanosti otinutima na licu, svojevrsni produžetak Linneyičina "lady-macbethovskog" lika iz "Mistične rijeke".

Dobri likovi i zapetljana mreža njihovih odnosa i podzapleta (promjene saveza ili saveznika), zategnuta do pucanja, oduvijek su bili forte "Ozarka", naročito unutarnja dinamika obitelji Byrde, a nju u ovoj sezoni komplicira odluka 14-godišnjeg Jonaha ("trebaš odrasti"), da pere novac za Ruth, na što je tata Marty potiho ponosan, dok Charlotte pokazuje mamine znakove nemilosrdnosti.

Bojazan četvrte sezone jest da bi djeca mogla krenuti stopama roditelja koji su bili prisiljeni raditi što moraju i igrati prljavo da zaštite obitelj i prežive, da bi u tom procesu izgubili ljudskost.

SERIJA: Ozark; krimi drama; SAD, 2022. KREATORI: Chris Mundy, Mark Williams i Bill Dubuque ULOGE: Jason Bateman, Laura Linney OCJENA: ****

Robin Wright iza kamere
Zadnje dvije epizode prvog dijela četvrte sezone režirala je poznata glumica Robin Wright koja je prethodno jednom stala iza kamere Netflixove "Kuće od karata", a debitirala kao redateljica dugometražnog filma sa "Zemljom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 23:45