StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA FESTIVALU

‘Nevini‘: Na mladima trepet ostaje

14. srpnja 2022. - 17:22

"Kako si to izveo?" – "Nevini" (2021.)

Sam, bez Joachima Triera kao stalnog scenarističkog partnera, norveški filmaš Eskil Vogt napisao je scenarij za film "Nevini" ("De uskyldige"/"The Innocents"). Vogt je koscenarist svih ključnih Trierovih ostvarenja, od "Oslo 31. kolovoza", preko "Glasnije od bombi" i "Thelme" do "Najgore osobe na svijetu" za koju je norveški dvojac osvojio oskarovsku nominaciju.

"Nevine" je Vogt i režirao, pokazavši da je i talentiran redatelj, ne samo scenarist. U scenariju za "Thelmu", o mladoj djevojci s novootkrivenim telekinetičkim moćima poput Carrie, Vogt je naslutio da ga interesiraju i "uzvišeni" horori, a taj interes pokreće "The Innocents", film po guštu Stephena Kinga koji je, nakon premijerenog prikazivanja na prošlogodišnjem Cannesu, doživio hrvatsku premijeru na ovogodišnjem Fantastic festivalu.

FILM: De uskyldige; horor drama/; Norveška, 2021. REŽIJA: Eskil Vogt ULOGE: Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad OCJENA: ****

S klincima u glavnim ulogama "Nevini" dođu kao prednastavak "Thelmi", ali i ne samo njoj, već i američkim filmovima poput "Kronika" i "Novih mutanata", uz osnovnu razliku da Vogt škrtari na specijalnim efekatima u vidu demonstracije dječjih moći.

"The Innocents" je u nečijim drugim rukama mogao postati "origin" priča superjunaka i supernegativaca koji bi mogli izrasti (i) u likove iz serije "The Boys", ali Vogta više zanima perspektiva iz žanra nadnaravnog horor trilera, kao što je zanimala i autore filma "Brightburn" o korijenima svojevrsnog zločestog Supermana u tijelu malog Damiana iz "Omena".

Nadnaravni horor triler Vogt uparuje s dramom festivalskog art tipa prema receptu sjajnog filma "Neka uđe onaj pravi" i njegovog dostojnog remakea. Tako, "Nevini" izgledaju kao da je antagonist "Brightburna" upao u "Projekt Florida" Seana Bakera i vezao Hanekeovu "Bijelu vrpcu" oko ruku nevinih dječjih protagonista koji više neće biti tako nevini.

I "The Innocents" se odvija jednog ljeta među norveškim stambenim blokovima, kao što se "The Florida Project" odvija u floridskom motelskom kompleksu. Tu će se s obitelji doseliti Ida (izvanredna Rakel Lenora Fløttum) i njezina autistična sestra Anna (Alva Brynsmo Ramstad) s kojom se ona ne može igrati.

Usamljena Ida istražuje granice dozvoljenog između dobra i zla, tipa da ubaci staklo u sestrine cipele, znajući da Anna ne može verbalizirati što joj je ni kad je boli. Kad upozna vršnjaka telekinetičkih sposobnosti Bena (Sam Ashraf), Ida polako budi zloću u sebi. Ben je sklon sadizmu, što je zasigurno posljedica "bullyinga" lokalnih dječaka, a ne pomaže ni to što ga mater ignorira. Primjerice, Benu nije problem mučiti i ubiti mačku u sceni koju će mrziti ljubitelji životinja.

Erupcije nasilja u "Nevinima" nisu toliko česte, ali su redovito uznemirujuće i umiju nakostriješiti dlake na tijelu, kao i sam film koji pred gledatelja stavlja brigu hoće li Ida i još jedna klinka, Aisha (Mina Yasmin Bremseth Asheim) postati kao Ben kad razviju svoje moći ili za njih ima još nade. Film s puno potankosti oslikava djetinjstvo kao period života kad i dobro i zlo u nama može prevagnuti i predodrediti nas kao buduće ljude.

Postaju li klinci dobri i zli sama od sebe ili na njih utječu okolnosti i nasljeđuju li to od mame/tate, pita se Vogt, prilično pesimističan u seciranju odnosa djece i roditelja koji nažalost često ne znaju što se odigrava u glavama njihovih sinčića i kćerkica. Tihi telekinetički dvoboj Ide i Anne s Benom usred bijela dana u parku, pred nesvjesnim odraslima, govori u to ime. Scena prelama "The Innocents" i tiho šapuće Vogtovu po(r)uku. Na mladima trepet ostaje.

Druga režija Eskila Vogta

Prije "Nevinih" Eskil Vogt je režirao dramu "Slijepa" koja se prikazala na Berlinaleu i Sundanceu, a kod nas bila viđena na Motovunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 05:05