StoryEditorOCM
Film & TVfilm bez granica

Manjinske hrvatske koprodukcije, ‘Mare’ Andree Štake i ‘Otac’ Srdana Golubovića u programu ‘Panorama‘ na 70. Berlinaleu

23. siječnja 2020. - 14:41

Drugu godinu zaredom dvije manjinske hrvatske koprodukcije imat će premijeru na Berlin Film Festivalu, popularnom Berlinaleu.

Švicarsko-hrvatska koprodukcija “Mare” u režiji Andree Štake i “Otac” redatelja Srdana Golubovića, nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH, naslijedit će prošlogodišnje filmove “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” i “Šavovi”.

Oba su filma uvrštena u program “Panorama” na nadolazećem 70. Berlinaleu, koji se održava od 20. veljače do 1. ožujka. “Panorama” je sad već tradicionalno programski usmjerena na “filmove s jakim autorskim vizijama”, uz ovogodišnji dodatak kako je “program napučen filmašima koji ustaju protiv autoriteta i protagonistima koji se ističu”.

U novom, trećem filmu hrvatsko-švicarske redateljice Štake (“Gospođica”, “Cure – život druge”), snimljenom na području Konavala, glavnu ulogu tumači Marija Škaričić, dok ostale igraju Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović i Zdenko Jelčić.

Hrabra majka, uporni otac

Prema službenom sinopsisu, Škaričić se nalazi u ulozi žene koja živi sa svojom obitelji, suprugom i troje djece pored dubrovačke zračne luke, a zaplet počinje kad u njezinu svakodnevicu nenadano ulazi stranac, pa Mare donosi odluke koje je vode u nova životna iskustva i saznanja o sebi.

S druge strane, u filmu “Otac” glavnu ulogu igra Goran Bogdan, a sinopsis navodi da govori o “ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu”. Scenarij filma koji je, “ujedno i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba”, potpisuje i Ognjen Sviličić, uz redatelja Golubovića kojemu je ovo treći put na Berlinaleu nakon “Klopke” i “Krugova”. Hrvatski producenti “Oca” su Lana Matić i Boris Matić iz Propeler Filma.

– Ovo je zaista veliki uspjeh za nas i naš film. Iznimno smo sretni i ponosni što ponovno imamo film u programu jednog od najprestižnijih festivala na svijetu. Prije sedam godina smo s prošlim Srdanovim filmom bili u “Forumu”, a sad smo u “Panorami”. Također, značajno je što naslovnu ulogu igra hrvatski glumac Goran Bogdan, a koscenarist je Ognjen Sviličić. U svakom slučaju, ovo je izvrstan početak života našeg filma i ja mu predviđam blistavu budućnost – rekao nam je producent Matić. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 17:37