StoryEditorOCM
Film & TVmade in germany

Dom i užas - šest njemačkih društveno kritičkih filmova s prošlogodišnjega Berlinalea premijerno u Splitu, Rijeci i Zagrebu

Piše Renato Kragić
11. listopada 2020. - 08:10

Goethe-Institut Kroatien od 15. do 31.10. u Zagrebu, Rijeci i Splitu premijerno prikazuje najzanimljivije njemačke filmove protekle sezone. Naslovi su to koji obrađuju goruće probleme njemačke svakodnevice, koja je za jedne obećanje, a za druge trauma, okupljene pod zajedničkom temom "Dom i užas".

Treći Berlinale Special programira šest naslova s njemačkog festivala, a manifestacija želi hrvatskoj publici približiti suvremeni njemački film uz pregršt premijera i fokus na aktualne laureate Njemačke filmske nagrade tzv. Lole.

Program otvara filmski ep "Berlin Alexanderplatz" Burhana Qurbanija, suvremena adaptacija istoimenog klasika njemačke literature. Döblinov roman o kriminalnom miljeu Berlina tijekom 1920-ih Qurbani premješta u sadašnjost i glavnog protagonista Franza Biberkopfa transformira u afričkog imigranta Francisa, koji danas ima podjednako loše izglede za uspjeh kao i tek oslobođeni zatvorenik prije 100 godina.

image
Berlin Alexanderplatz

Qurbanijev film vodi nas na mračno putovanje i daje autentičan prikaz Berlina, čije grafitima prošarane ulice oživljavaju pomoću raskošne, neonske fotografije i pulsirajućeg, elektroničkog soundtracka. Film iz vizure tragičnog junaka koji posrće između želje za boljim životom i užurbane, zavodljive metropole prepune ekscesa, na dodjeli Njemačke filmske nagrade trijumfirao je u pet kategorija.

'EGZIL' I 'LEKCIJE IZ PERZIJSKOG'

Možda najzvučniji naslov ovogodišnje selekcije kafkijanski je triler "Egzil" redatelja Visara Morine. Ovdje, Xhafer, farmaceutski inženjer s Kosova koji živi i radi u Njemačkoj, iznenada počinje osjećati kako ga na poslu diskriminiraju i ponižavaju zbog njegova etničkog podrijetla. Kada na vratima kuće pronađe obješenog mrtvog štakora odmah posumnja da iza toga stoje njegovi kolege. Svaki događaj, riječ i gestu tumači kao potvrdu svoje sumnje, te se iz dana u dan osjeća sve nesigurnije.

image
Egzil

U glavnim ulogama pojavljuju se njemački glumac hrvatskog podrijetla Mišel Matičević, najpoznatiji po ulozi u hit-seriji "Babylon Berlin" i Sandra Hüller, zvijezda filma "Toni Erdmann". Film je imao svjetsku premijeru na berlinskoj Panorami, te je pobjednik Sarajevo Film Festivala.

Slijedi osebujna satira "Lekcije iz perzijskog", o belgijskom Židovu koji izmišlja jezik kako bi preživio 2. svjetski rat. Argentinski glumac Nahuel Pérez Biscayart ostvario je upečatljivu ulogu u filmu, kojega je režirao ukrajinski redatelj Vadim Perelman.

image
Lekcije iz perzijskog

U ovom je nizu i švicarska drama "Moja mala sestra" s Ninom Hoss i Larsom Eidingerom u ulogama sestre i brata blizanca. Prema sažetku, berlinska kazališna spisateljica Lisa odrekla se svojih umjetničkih ambicija kako bi se s djecom i suprugom, koji vodi međunarodnu školu, preselila u Švicarsku.

image
Moja mala sestra

Kada njezin brat blizanac Sven, glavna zvijezda berlinskog kazališta Schaubühne, oboli od leukemije, Lisa otputuje u Berlin i odvodi brata u Švicarsku, nadajući se da će novi tretmani, obiteljski život i planinski zrak imati čudotvorno djelovanje.

'SAT NJEMAČKOG' I 'IZGOVORENA RIJEČ'

"Sat njemačkog" redatelja Christiana Schwochowa, još je jedna intrigantna ekranizacija njemačkog književnog klasika. Ovoga puta u pitanju je istoimeni roman nagrađivanog pisca Siegfrieda Lenza koji se smatra jednim od najvažnijih djela poslijeratne njemačke književnosti. Christian Schwochow, redatelj Netflixove hit serije "Kruna", filmski je adaptirao roman u kojem se razlaže praksa političkog terora.

image
Sat njemačkog

Kroz neobičan odnos između umjetnika, kojega pogađa bezumna zabrana, policajca, koji (ni)je samo oruđe u rukama nacističkih silnika, te dječaka koji se nalazi u procijepu između njih dvojice, postavlja pitanje što je dužnost i dokle osjećaj dužnosti može odvesti dijete, odraslog čovjeka i čitavu naciju.

Program zaključuje ljubavna priča "Izgovorena riječ vrijedi". Ovdje u turskom odmaralištu Marmaris njemačka pilotkinja Marion upoznaje kurdskog žigola Barana koji sanja o boljem životu s druge strane Bospora.

image
'Izgovorena riječ vrijedi', ljubavna priča na njemački način

Baran moli Marion da ga odvede u Njemačku i sasvim suprotno svojem inače promišljenom i rezerviranom načinu ponašanja, Marion pristaje. Film mladog redatelja Ilkera Çataka na ovogodišnjoj je dodjeli Njemačke filmske nagrade osvojio Brončanu nagradu za najbolji film.

U kinu Tuškanac u Zagrebu filmovi će biti programirani od 15. – 18. 10., u Art-kinu u Rijeci od 19. do 22. 10.) i u kinoteci Zlatna vrata u Splitu od 28. – 31. 10.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 07:04