StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Malci 2: Kako je Gru postao Gru‘: Kako su Malci ostali Malci

24. lipnja 2022. - 12:48

Najpopularniji animirani likovi 2010-ih vratili su se nakon petogodišnje kino pauze. Naravno, pišemo o Malcima ili Minionsima, blesavim i anarhičnim pomoćnicima superzlikovca Grua nalik žutim tik-tak bombonima, krumpirićima ili njokima s velikim očima. Oni su zvijezde najnovijeg crtića mlade animacijske kompanije Illumination Entertainment koja stoji i iza hitova "Lorax: Zaštitnik šume", "Hop", "Tajni život ljubimaca", "Pjevajte s nama", "Grinch", "Tajni život ljubimaca 2" i "Pjevajte s nama 2".

Animirani blockbuster "Malci 2: Kako je Gru postao Gru" ("Minions: The Rise of Gru") napokon je spreman za pretpremijerne projekcije ovog vikenda i redovnu kinodistribuciju od idućeg četvrtka. "Napokon" jer da nije bilo pandemije, ovaj crtić gledali bismo u kinima u ovo doba 2020., da bi doživio dvostruku odgodu, najprije za ljetnu sezonu 2021. i, konačno, ljeto 2022. godine.

FILM: Minions: The Rise of Gru; animirana avantura; SAD, 2022. REŽIJA: Kyle Balda GLASOVI: Rene Bitorajac, Alen Šalinović DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: *** ½

Međutim, protok vremena teško da će utjecati na komercijalnu prođu animiranog filma: Malci su jednako popularni i ne čini se da ih nismo vidjeli pet godina, možda i zato što ih, sveprisutne kao brend, vidimo na svakom koraku u vidu promotivne robe, na majicama, školskim torbama..., više nego Grua.

Malci su svoga šefa gurnuli u drugi plan i pretvorili ga u pomoćnika nakon što su počeli šefovati u animaciji i popkulturi. Dogodilo se to 2015., kad su dobili vlastiti crtić poslije animiranih hitova "Kako je Gru ukrao Mjesec" ("Despicable Me") i njegova nastavka "Gru na supertajnom zadatku" ("Despicable Me 2"), ozvučenog megahit-pjesmom "Happy" Pharrella Williamsa.

Crtić "Malci" postao je megahit bez Grua s odličnom prođom i u hrvatskim kinima (preko 200 tisuća gledatelja). Do njihovog idućeg pojavljivanja u "Kako je Gru postao dobar", bilo je jasno da su Malci ukrali Gruov Mjesec, što je potpisnik ovih redaka i ovjekovječio u naslovu recenzije tog animiranog filma. Jednostavno, oni mogu bez njega, ali on više ne može bez njih.

Vidljivo je to i na primjeru ovogodišnjeg petog dijela Malci/Gru franšize: crtić jednim udarcem pokušava ubiti dvije mušice i istovremeno biti nastavak njihovih i prednastavak njegovih avantura kao priča koja ih je "spojila". "Malci 2: Kako je Gru postao Gru" se možda mogao nasloviti i "Gru: The Rise of the Minions", ali Minionsi su u naslovu ipak na prvom mjestu.

Pa ipak, crtić započinje s drugim likovima, ekipom negativaca po imenu Opaka šestorka koji žele postati "najmoćniji zlikovci na svijetu" uz pomoć drevnog kineskog zodijačkog kamena, a imaju tajno sjedište u dućanu ploča ("Criminal Records", zgodna igra riječi).

Gru želi pristupiti Opakoj šestorki kao netko tko "želi biti superzlikovac kad odraste", no oni smatraju da je "zlo za odrasle" i da "klinac ne može biti pravi zlikovac". Zbrka počinje kad poniženi Gru ukrade zodijački kamen Opakoj šestorki, a malac Oto ga zamijeni za kamen s očima. Otad do odjavne špice slijedi standardna "minionska" blockbusterska anarhija za najmlađe, ali i lekcija na temu tko je (od likova) dobar, tko loš, a tko zao, tj. kako prepoznati pravog zlikovca/zločestog čovjeka.

Osvježenje je da "Minions: The Rise of Gru" koketira s fantazijom više od prethodnika (magični kamen) i popkulturno se poigrava s mjestom i vremenom radnje u audiovizualnom smislu (San Francisco, 1976.) kako bi i roditeljima zbivanja bila interesantna. Uvodna špica je "bondovska" s pjesmom "Bang Bang" Nancy Sinatre, Gru i Malci odlaze u kino na "Ralje", dominira ikonografija sedamdesetih, računajući disko frizure, grupu Kiss i kung fu.

Najbolja animacija dolazi u trenutku motociklističkog "road trip" iskustva jednog Miniona, kad on i njegov vozač budu snimljeni i u odrazu cisterne, a najzabavnije scene tiču se borilačkog treninga Malaca koji uče kung fu kako bi se mogli boriti protiv najopasnijih negativaca dosad, uključujući ubojitu časnu sestru, snažnog vikinga i tipa s kliještima raka umjesto ruke.

Žuti blesani prije toga postaju i piloti, na trenutke pretvarajući crtić u animirani "Airplane". Dok Gru (tek) postaje Gru u svojoj priči, Malci ostaju Malci. No, to se od njih i traži. "Jesu li blesavi?", upitao je vaš kritičar nećake na kraju crtića. "Jesu. Koliko? Puno".

Van Damme kao Jean Klještac

Crtić smo pretpremijerno pogledali u splitskom "Cineplexxu" u srijedu 22. lipnja. Zanimljivo je da nekim od negativaca u izvornoj verziji glasove posuđuju Jean-Claude Van Damme (Jean Clawed ili Jean Klještac) i Dolph Lundgren (snažni viking Svengeance).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2022 23:19