Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor

TAJNI ŽIVOT LJUBIMACA 2 Nastavak koji laje, ali ne grize

Piše Marko Njegić
17. lipnja 2019. - 20:43
tajni-zivot-ljubimaca2.JPG

"Ide zekotres." – "Tajni život ljubimaca 2" (2019.)

Kućni ljubimci na uzici jednog od Malaca koji ih izvodi u šetnju prva su slika na velikom ekranu animiranog filma "The Secret Life Of Pets 2", nakon što se ukaže logo studija Illumination Entertainment. Ljubimci su avansirali od prvog crtića. "Tajnom životu ljubimaca" je prethodio kratkometražni animirani film s Minionsima ("Marljivi Malci").

Nakon što je crtić-kratkiš završio, logo Illuminationa je ukrasio Malac da publika ne zaboravi kako je upravo ovaj studio ("Hop", "Lorax", "Pjevajte s nama", "Grinch") iznjedrio njih i Grua, likove jedne od najpopularnijih animiranih franšiza današnjice ("Kako je Gru ukrao mjesec", "Gru na supertajnom zadatku", "Malci", "Kako je Gru postao dobar").

Do odjavne špice je "The Secret Life Of Pets" nudio raznorazne franšizne podsjetnike na Malce: iz zvučnika je dopirao zarazni hit "Happy" Pharrella Williamsa sa soundtracka drugog "Grua" ili da su se neki likovi maskirali u Minionse.

U nastavku te blockbuster-animacije nema Malaca i i franšiznih križanja. Malac je izveo ljubimce u šetnju i ostavio ih same, bez nadzora. Odnosno, preneseno, nakon što je "Tajni život ljubimaca" uz malu pomoć Minionsa postao megahit od skoro 900 milijuna dolara prometa u svjetskim kinima (368 Amerika, 507 ostatak svijeta), psi, mačke, zeko i ostala ekipa su dovoljno samostalni da sami krenu dalje.

To je svakako plusić za "The Secret Life Of Pets 2", dakle manjak "šlepanja" na Malce i forsiranja "marvelovskih" konekcija unutar šireg studijskog/franšiznog svemira. Međutim, posrijedi je rijetki plusić animiranog filma s gomilom minusića. Više bismo voljeli da se "Tajni život ljubimaca 2" pozivao "marvelovski" na Malce ili prethodni, prilično simpatični crtić, nego da je ispao ovakav kakav jest, osrednje-slab do lošnjikav.

Ocjena je prilično niska, kao da se radi o nekom od tzv. lijevih, idejno i (ob)likovno skromnih crtića kakvi znaju imati kraljevski tretman u domaćim kinima (npr. serijal "Snježna kraljica"), a nisu s potpisom Pixara, Disneyja, DreamWorksa, Sonyja, Foxa, Warnera ili Universala, niti prestižne azijske ("Mirai") ili europske animacije koje konkuriraju za (EU) Oscara ("Loving Vincent: Van Goghov misterij"), niti imaju bogatu kinematografsku povijest ("Asterix i Obelix").

"The Secret Life Of Pets 2" nije "lijevi" crtić, vidljivo po raskošnoj, živopisnoj animaciji u blistavim bojama vrijednoj 80 milijuna dolara, koja dobro "skida" manire kućnih životinja i oslikava interijere i eksterijere njihove egzistencije. U jednoj sceni, kad zeko zamišlja da je superjunak, redatelj Chris Renaud (režirao prethodnika, prva dva "Grua", "Loraxa") i koredatelj Jonathan del Val (asistirao na tim crtićima i "Grinchu") primjenjuju "stripovsku" animaciju, što je njihov vizualno najkreativniji potez.

No, sve ostalo je mlako i znatno inferiornije izvorniku. Nastavci Grua, realno, nisu bili "pixarovski", no barem nisu podcjenjivali ovoliko publiku kao što to rade "Ljubimci 2". Stječe se dojam kao da autori nisu imali ideje dostatne za animirani cjelovečernjak, nego plafon za tri kratkometražna crtića koja su nezgrapno povezali u jedan dugometražni.

U prvoj priči pas Max (jack russell terijer) odlazi na selo gdje bi trebao naučiti kako se ne stresirati toliko oko sigurnosti sinčića vlasnice. U drugoj Gigi (ženka njemačkog špica) pokušava povratiti Maxovu najdražu igračku nakon što joj je dao na čuvanje, a pala je u stan "catlady" susjede krcat mačkama sa zelenim očima koje svijetle u mraku (malo "horora"), pa je maca Chloe uči mačjim manirama kako bi se infiltrirala.

Kao da to nije već dovoljno i nepovezano, eto nam i treći podzaplet s nabrijanim zekom Grudicom ("Ide zekotres!") koji će se naći u akciji spašavanja mladunčeta bijelog tigra iz cirkusa, zajedno sa pasicom Daisy (shih tzu). Motiv hrabrosti provlači se kroz dvije od tri priče (Max, Grudica), ali je prilično priprosto sproveden, premda je u prvoj priči tračke kompleksnosti pokazuje lik psa Kokota s glasom Harrisona Forda u verziji s titlovima.

Niti jedna od tri priče ne funkcionira nešto posebno ni zasebno, a kad ih se spoji u jedno, manjak sinergije je frapantan i čini se da gledamo različite crtiće. Spajanje je izvedeno u akcijskoj završnici na vlaku protiv zlog vlasnika cirkusa koja izgleda kao da nešto što je pristalije za "Madagaskar 4", a ne "Tajni život ljubimaca 2".

Ni prijašnji film nije slovio za Pixar materijal originalnosti, premda je do(i)sta efektno i s ponešto osobnosti prenio postavku "Priče o igračkama" na kućne ljubimce (što li rade kad vas nema doma?), zabavivši i djecu i roditelje i mezimce. Bio je to animirani film koji su voljeli vaši kućni ljubimci i klinci.

Ako je to bio "crtić po ukusu vaših mezimaca", kako smo naslovili recenziju, ovaj je po njihovom neukusu s čestim posezanjima za zahodskim humorom, bilo da krava pušta goluba ili mops mačju kakicu zamijeni za hranu. Drugi dio će biti dopadljiv nezahtjevnijoj, najmlađoj djeci, ali "nagledaniji" klinci među njima mogli bi opaziti lošiju kopiju originala.

Onako kao što su, recimo, filmofilski iskusniji mališani osamdesetih uvidjeli razliku između "E.T.-ja" i "Mac i ja". "Pets 2" je "zdrpi lovu i zbriši" tip blockbustera, bez novine, kreacije, dubine, duše, strasti, pameti, simpatičnosti. Crtić koji laje produkcijskim vrijednostima, ali ne grize emocijama da bi se zavukao barem površinski pod kožu. Vuf, mijau, puf.

Dvije verzije u kinima, sinkronizirana i titlovana

Neovisno o manama crtića, pohvala distributeru što se odlučio pustiti u kina i titlovanu verziju, ne samo sinkroniziranu, tako da publika može čuti izvorne glasove glumaca poput Harrisona Forda i Kevina Harta.

#CINEMARK

Izdvojeno