StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Pjevajte s nama 2‘: Animacija za sve generacije

17. prosinca 2021. - 13:08

"Moraš se boriti za svoje snove." – "Pjevajte s nama 2" (2021.)

Stoput je bolji nego "Sing 1" – uskliknula je neka djevojčica pred kraj animiranog filma "Pjevajte s nama 2" nalazeći se u redu iznad vašeg kritičara. Potvrda njezinih riječi stizala je i s lijeve strane kina, gdje su do potpisnika ovih redaka sjedili njegovi nećaci i njihov prijatelj.

Zapravo, nisu sjedili cijelo vrijeme, već su se u nekoliko navrata malo podigli s fotelja i zaplesali, jednako kao i još par klinaca u kinu. Ne treba vam recenzija da nakon ovoga povedete djecu na "Sing 2", nastavak velikog animiranog hita.

FILM: Sing 2; animirana komedija; SAD, 2021. REŽIJA: Garth Jennings GLASOVI: Marko Makovičić, Ivana Rushaidat DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: *** ½

Kao i njegov prethodnik, "Pjevajte s nama 2" je nastao u režiji Gartha Jenningsa i produkciji Illumination Entertainmenta ("Kako je Gru ukrao Mjesec", "Hop", "Lorax: Zaštitnik šume", "Gru na supertajnom zadatku", "Malci", "Tajni život ljubimaca", "Kako je Gru postao dobar", "Grinch", "Tajni život ljubimaca 2").

Nabrojani crtići, s naglaskom na "Minionse", sigurno su poznati vama i vašim klincima, a ukoliko ste na njih slučajno zaboravili, Malci će se pojaviti nakratko na ekranu prije nego krene uvodna špica.

Hoće li "Sing 2" u pandemijskim uvjetima ponoviti komercijalni uspjeh prethodnika koji je 2016. zaradio preko 630 milijuna dolara u svjetskim kinima, treba vidjeti, ali velika je šansa da postane najveći animirani hit godine, veći od "Raye i posljednjeg zmaja", "Luke", "Nesavršenog robota Rona" i "Encanta", kamoli prošlogodišnjih "Trolova 2", "Duše" i "Croodsa 2".

Prvi "Pjevajte s nama" je unatrag pet godina postao još popularniji zahvaljujući emitiranjima na televiziji i "Sing" je sada prepoznatljiv brend. Nastavak je, usto, komercijalno najprijemčiviji u nabrojanom nizu crtića, stvoren za djecu, ali i odrasle koji se možda neće ustati i zaplesati poneseni melodičnošću što dolazi s velikog ekrana, ali mogli bi uhvatiti sami sebe kako pjevaju, mrdaju se u foteljama ili udaraju nožnim prstima o pod u ritmu raspjevane i rasplesane animacije.

"Sing 2" je mjuzikl poput prethodnika, "juke-box" crtić koji priču povezuje glazbenim hitovima za sve generacije, od Coldplaya, Alice Keys, Taylor Swift, Billie Eilish i The Weeknda pa unatrag do Princea i U2-a, toliko da oni postaju njegov "raison d etre" i nadoknađuju manjak originalnosti, a višak sličnosti s "Zootopiom".

"Pjevajte s nama 2" je mjuziklovski odgovor na "Zootropolu" koji gledatelja opet seli u svijet antropomorfiranih životinja, s tom razlikom da je nastavak manje koncipiran kao reality show na tragu "Tvoje lice zvuči poznato", iako zadržava (natjecateljsku) poznatost.

Protagonisti prethodnika se vraćaju u približno istom broju, od vođe koale, preko dikobrazice rokerice do "slavujske" svinjice, gorile i slonice. Oni nastupaju u "malom slatkom" kazalištu, a žele uspjeti na većoj pozornici, ali skautica kaže koali da "nije dovoljno dobar". Ipak, kako je po(r)uka crtića "moraš se boriti za svoje snove", pa kakvi god ti snovi bili, koala i njegove pjevne životinje dobit će priliku napraviti predstavu u gradu nalik Las Vegasu, SF-ovski mjuzikl "izvan ovoga svijeta".

Animacija je u nekoliko navrata doista "out of this world", a uparena s glazbom stvara magiju, posebice kad zasvira Coldplay ("A Sky Full Of Stars") ili, još više, U2 ("I Still Haven't Found What I'm Looking For"). Spoj raskošne animacije i nevjerojatne emocije U2-ove "Where The Streets Have No Name" nešto je uistinu posebno i odvodi "Sing 2" dalje od prosječnog crtića – tamo gdje animirane ulice nemaju ime.

Bono Vox među zvijezdama

Pjevač U2-a Bono Vox je i dao glas jednom od likova u izvornoj verziji koja je krcata zvijezdama: Scarlett Johansson, Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Taron Egerton...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2022 00:07