StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Divlja noć‘: Zločesti Djed Mraz umire muški

1. prosinca 2022. - 12:04

Zamisao filma "Divlja noć ("Violent Night") otkrio je glavni glumac David Harbour ljetos na newyorškom "Comic Conu". "Tko ne voli sjajan akcijski film, zar ne? A što je s božićnim filmovima? Što je s filmom koji je sjajan akcijski i najbolji božićni u jednom?", zapitao se Harbour, naveo "Umri muški" i nastavio.

"E, sad, što ako... Čekaj malo, čekaj malo... što ako iza svega stoje genijalni redatelj Tommy Wirkola i opaka ekipa iz 87North Productions, manijaci koji su napravili ‘Atomsku plavušu‘, ‘Johna Wicka‘, ‘Nobody‘ i ‘Hobbs i Shaw‘? I, čekaj još malo, što ako ja glumim jebenog Djeda Mraza?"

FILM: Violent Night; akcija; SAD; 2022. REŽIJA: Tommy Wirkola ULOGE: David Harbour, John Leguizamo DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: *** ½

Dakle, ukratko, dobili smo akcijski božićni film s "jebenim Djedom Mrazom" kako umire muški poput Johna McClanea i tamani negativce poput njegova imenjaka Wicka, jer ovo je brutalni novomilenijski akcić u produkciji 87North Productions pod ravnanjem Davida Leitcha ("Deadpool 2", "Bullet Train"). No, ima toga još u scenariju dvojca Pat Casey-Josh Miller (potpisali hit "Sonic: Super Jež" i njegov nastavak) koji otvoreno citira, čak i imenuje, "Die Hard" i "Home Alone".

Za početak, Djed Mraz je "pravi", sa sobovima itd., što filmu daje tračak fantazije "Santa Claus" filmova s Timom Allenom, ali i crne komedije "Fatman" s Melom Gibsonom. Istodobno, on je kao Zločesti Djed Mraz Billyja Boba Thorntona, budući da "Divlja noć" želi biti i komedija crna poput čađe.

Da vidimo: žestoka akcija, crni humor, mini fantazija, sve to unutar božićnog filma. "Violent Night" povremeno pati od žanrovske krize identiteta i neodlučan je što bi najradije bio,, rasni  božićni akcijski spektakl u stilu "Umri muški" i "Paklenog poljupca", cinični "X-Mas" akcić kao "Pljačka stoljeća" ili komični obiteljski film koji širi božićni duh poput "Sam u kući 1&2", no u totalu iznenađujuće solidno funkcionira kao mješavina žanrova, s naglaskom na djedmrazovsku "die-hardovsku" akciju.

Wirkola se specijalizirao za hibridne žanrovce još od naci-zombi "Mrtvog snijega" ("Ivica i Marica: Lovci na vještice", "Tajna broja 7", "Izlet"), tako da njegov angažman ne iznenađuje, a i Harbour u sebi krije razne likove, američkog šerifa (serija "Stranger Things"), vražjeg superheroja ("Hellboy") i rusku inačicu Kapetana Amerike ("Black Widow").

Harbour je sve to kao Djed Mraz, uz važan dodatak alkoholičarskog Bad Sante i akcijskog McClanea/Wicka. Djeda Mraza upoznajemo za šankom kao da snima "Bad Santa 3". "Još sam uspravan, htio bih to ispraviti", veli Djed Mraz. On je uzeo pauzu između smjena da bi se opio u pubu i lakše pretrpio "još jedan jebeni Božić", prekomercijalizirani i materijalistički.

Razočaran je klincima koji odmotaju poklon i traže još darova kao "mali narkomani", ali rijetki žele nešto nematerijalno poput Trudy (Leah Brady), tipa "da se mama i tata pomire". Šankerica nije očekivala takve komentare Djeda Mraza. "Budi blaga prema njemu, Božić je", govori joj starčić maskiran u Djeda Mraza, a možda i kritičarima "Divlje noći".

Ipak, šankerica će se iznenaditi kad shvati da Djed Mraz zna stvari koje ne bi mogao znati i pojuri za njim nakon što iziđe van. "Predivno", izusti kad vidi kako je poletio na saonicama sobova. Predivnoća je, međutim, kratkoga vijeka: Djed Mraz će povratiti u letu i njegova rigotina past će njoj ravno na glavu.

No samo taj i takav Djed Mraz može spasiti Trudy i njezinu imućnu familiju Lightstone (i Božić) kad obiteljsko imanje zauzmu teroristi željni 300 milijuna dolara u trezoru "najčuvanije privatne kuće u zemlji". "Vrijeme je da ukrademo Božić", ispali vođa terorista koji se predstavlja kao "mr. Scrooge" (John Leguizamo).

Mogao se predstaviti i kao Grinch, slično kako je mogao reći i "Dobrodošli u svoj najluđi (a ne ‘najgori‘) Božić". Jer, Trudynu baku Gertrude glumi Beverly D‘Angelo, zvijezda komičnog blagdanskog klasika "Najluđi Božić". Referencije na božićne filmove su obilne, ali prednjače serijal "Die Hard" i "Home Alone". Prve riječi koje Trudy izgovara su "Prljava životinjo", nakon što je ostala dugo budna i gledala "Sam u kući".

S druge strane, tražeći nešto za samoobranu u borbi protiv prvog terorista ("Videoigra... zašto nitko ne traži mač ili Molotovljev koktel?"), Djed Mraz iz vreće vadi "Umri muški" na Blu-rayu. Dok će Trudy postavljati zamke kao mali Kevin, ali one koje izazivaju ozljede "R" predikata nadomak "homealoneovskog" horora "Better Watch Out", Djed Mraz komunicira sa Scroogeom preko voki-tokija i sređuje njegove plaćenike tako što ih pretvara u ledeni kebab, udara ih maljem i sjecka klizaljkama za led.

"Tko si ti, zaštitar koji je gledao previše akcića?" pita Scrooge parafrazirajući pitanje Hansa Grubera upućeno McClaneu. Cijeli film je ustvari parafraza "Die Harda", pa tako Trudy za Djeda Mraza postaje ono što je za McClanea bio narednik Al Powell i bodri ga preko voki-tokija kad klone, a tu je i zabijanje ukrasne zvijezde za vrh bora u oko protivnika (umjesto ledenog stalaktita) i potjera sa snježnim saonicama kao u "Umri muški 2".

Jasno, "Violent Night" nadopisuje vlastite izvornosti, počevši od toga da je akcijski junak koji "juri po vili" i teroristima "komplicira stvari i pravi probleme" veliki debeli tip sa sivom bradom, nekadašnji nordijski ratnik, te da taoci, izuzev Trudy, nisu vrijedni spašavanja kao netko tko se obogatio lovom nestalom u "magli rata". Popis zločestih "samo raste", ali ne uključuje i sam film. "Divlja noć" je na popisu dobrih.

Jean-Claude Van Debil

Film ne treba brkati s "Divljom noći" Douga Limana, kako je kod nas bio naslovljen njegov "Go". U sporednim ulogama nalaze se i Cam Gigandet kao član talačke obitelji koji je glumac iz akcijskih filmova i tvrdi da je mogao spriječiti 9/11 da je bio u jednom od aviona, ali je malo glupast pa ga u jednom momentu nazovu Jean-Claude Van Debil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 21:21