StoryEditor
Film & TVŠESTO IZDANJE BFF-A

Kultura mora nastaviti i pronaći načine da se prilagodi uvjetima, kaže Bruno Mustić, direktor 6. Brač Film Festivala koji večeras starta u Supetru

Piše Marko Njegić
6. kolovoza 2020. - 12:25
Nikola Vilić/hanza media

Šesto ljeto zaredom Brač Film Festival će se održati u Supetru, no prvi put po preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i uz suglasnost Stožera civilne zaštite zbog nesretne korone.

BFF je treća filmska manifestacija u Dalmaciji koja se održava za dišpet koroni budući da je njegovoj direkciji, predvođenoj Brunom Mustićem, mladim producentom s adresom u Londonu, važno održati festival radi kontinuiteta, makar i u manjem obujmu, ali i (filmske) kulture koja već ionako dovoljno pati i ne smije stati.

– Puno je izazova u proteklih par mjeseci bilo ispred nas u svakom pogledu. Dok je bio još totalni "lockdown" nismo mogli ni zamišljati da ćemo moći ovo ljeto održati bilo kakav "event". U trgovinu smo išli s rukavicama i maskama, i izbjegavali susrete s ljudima. A sama pomisao na stotinu ljudi na jednom mjestu bila je nezamisliva.

Mi smo u stalnom kontaktu sve od ožujka bili s TZ i Gradom Supetrom i aktivno pratili situaciju. Mislim da smo svi naučili da u ovim uvjetima nije moguće nikakvo pretjerano dugoročno planiranje, nego treba ići iz dana u dan. Odlučili smo selektirati program i pripremiti što više toga je bilo moguće kako bismo bili spremni. Drago mi je da smo ipak uspjeli u tome i da ćemo bračkoj publici ponuditi neke od najboljih filmskih naslova ove godine – govori Mustić.

Korona je privremeno zaustavila rast BFF-a, odnosno odgodila ga za iduće izdanje.

– Svaka izazovna situacija traži prilagodbu. Tako smo se i mi ove godine morali prilagoditi i odgoditi neke naše ideje za rast i razvoj koje smo planirali. Program smo čak morali i smanjiti i lokacije prilagoditi uvjetima, ali mislim da zaista moramo biti zahvalni da unatoč svim izazovima ipak možemo održati ovu lijepu filmsku priču i šestu godinu za redom.

Mislim da je i to jedna pozitivna poruka da se kultura mora nastaviti i pronaći načine da se prilagodi uvjetima. Na kraju krajeva, bilo koja umjetnost, a tako i filmska, pruža relaksaciju ljudima i bijeg u neki drugačiji svijet, u kojem se barem na kratko zaborave izazovi koji nas okružuju. – tvrdi direktor BFF-a.

BFF je morao odustati od dosta toga i(li) napraviti preinake radi sigurnosti posjetitelja.

– Jedan od naših najpopularnijih programa su projekcije dječjih filmova koje su se proteklih pet godina održavale u sklopu OŠ Supetar u jutarnjim satima. Zbog epidemioloških uvjeta odlučili smo ih ove godine preseliti na otvoreno, na ljetnu pozornicu u neposrednoj blizini same škole, u večernjim satima. Tamo možemo osigurati dovoljan razmak između sjedala, i naravno, zbog toga što je otvoren prostor, rizik za eventualan prijenos virusa je uvelike smanjen.

Također bitno je istaknuti i volontere, goste, pa čak i dio organizacije Festivala koji je dolazio iz cijele Europe, a poglavito susjednih zemalja. Zbog odluke o zabrani putovanja u te zemlje nismo bili ni njih u mogućnosti ugostiti. Morali smo se i "odreći" polovine gledatelja u kinu jer zbog obveznog razmaka između sjedalica se njihov broj se višestruko smanjio. Jedna od novosti ove godine je bio objedinjeni ljetni filmski kampus, koji je uključivao radionicu pisanja filmske kritike, glume i snimanja.

Međutim obzirom na ovu situaciju i činjenicu da bi se predavanja i radionice morali održavati u zatvorenom prostoru, te da su to radionice visokog intenziteta koje traju po cijeli dan – morali smo ih ipak odgoditi za iduću godinu. Unatoč svemu tome zaista mislim da je bitno napomenuti da moramo biti zahvalni da uopće imamo festival, jer kao što znamo neki mnogo veći od nas, poput Cannesa, ili u Hrvatskoj Pule i Motovuna, morali su biti odgođeni – pozitivan je Mustić.

Ipak, program je dobar, od friških domaćih i stranih festivalskih filmova poput "Matere" i "Alice i gradonačelnik", do dalmatinske premijere srpskog kinohita "Ajvar" Ane Marie Rossi sa Sergejem Trifunovićem i Natašom Ninković...

– U proteklih nekoliko mjeseci zbog kompletnog "lockdowna" u Hrvatskoj i svijetu, zatvorenih kina, ali i neodržanih filmskih festivala, poput onog u Cannesu, jako malo novih filmova je izašlo. Svi autori čekaju da se situacija popravi i da im se pruži prilika da sigurno prikažu svoje radove. Upravo zbog toga smo ponosni da smo barem nekim autorima omogućili prikazivanje filmova ispred publike.

Iznimno smo ponosni na to da se Jure Pavlović ponovno vraća na Brač (njegov kratki film je već bio prikazan na BFF-u 2016.) s dugometražnim igranim prvijencem. Film je nedavno imao premijeru na splitskom FMFS-u i "pobrao" odlične kritike. Drago nam je da ćemo Bračanima moći priuštiti tu otočku premijeru.

Još jedna premijera, ovog puta dalmatinska, svakako je film "Ajvar" čije je to drugo prikazivanje u Hrvatskoj. Prvijenac Ane Marie Rossi će se prije nas samo prikazati u Buzetu, u sklopu projekcija koje organizira Motovun Film Festival, a svega par dana nakon toga dolazi nama na Brač. Film donosi odlične izvedbe Sergeja i Nataše.

Ne treba ni zanemariti kratkometražni program, koji je ove godine manji nego inače, ali kao novost je stavljen da se po jedan "kratkiš" prikazuje prije projekcije dugometražnog igranog filma u Ljetnom kinu. S obzirom na limitirani broj mjesta u kinu, ove godine smo uveli "online" rezervaciju ulaznica. Već i pri objavi programa festivala smo zaprimili ogroman broj rezervacija što nam je dokaz da gledatelji jedva čekaju vidjeti ove naslove. – otkriva direktor BFF-a.

Kako je biti filmaš i festivalac u vrijeme korone u Hrvatskoj i svijetu s obzirom na londonsko iskustvo, pitamo Mustića za kraj. 

– Ova godina je u svijetu svakako godina bez presedana. Na početku godine nismo mogli ni predvidjeti što ćemo sve proživjeti u idućih nekoliko mjeseci. Moji projekti u Londonu su u fazi scenarija i razvoja tako da, "osim" odgode, srećom nismo doživjeli veće, pogotovo financijske, probleme.

Mnogi moji kolege su dočekale koronu usred snimanja filmova koje su morali naglo prekinuti. To, naravno, znači neviđene nove troškove za produkciju, ali neki od njih zbog financija nikada neće moći nastaviti snimanje tih projekata. S obzirom da su mnoga kina i dalje zatvorena, streaming servisi su sad "place to be".

Zbog toga sve više producenata pokušava "pitchirati" svoje projekte njima, jer nitko u industriji ne zna kada bi se stanje moglo vratiti na ono od prije korone. Gledajući sa strane festivala, drago mi je da ipak imamo priliku pružiti autorima prikazivanje njihovih filmova među publikom. Jer to zajedničko gledateljsko iskustvo, pogotovo u prekrasnom ljetnom kinu na otvorenom, svakako stvara poseban doživljaj gledanja filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 21:46