StoryEditorOCM
Film & TVTUŽNA VIJEST

Kultni redatelj filmskih klasika ‘Egzorcist‘ i ‘Francuske veze‘ William Friedkin umro je u 87. godini

Piše KULTURA SD
7. kolovoza 2023. - 22:41
Film ”Egzorcist” (1973.)Warner Bros.-hoya Productions - Album/Album/Profimedia/Warner Bros.-hoya Productions - Album/album/profimedia

William Friedkin (87), redatelj kultnih filmova kao što su "Francuska veza" i "Egzorcist", umro je. Njegova supruga Sherry Lansing, s kojom je bio u braku od 1991. godine, rekla je novinarima britanskog "The Guardiana", da je umro u ponedjeljak u Los Angelesu. Točan uzrok smrti još nije poznat.

image

Američki redatelj William Friedkin i supruga Sherry Lansing snimljeni 2013. godine

Chris Delmas/Afp

Friedkin bi 29. kolovoza napunio 88 godina. Filmom "Egzorcist" 1973. godine redatelj je šokirao gledatelje diljem svijeta. Film je dobio deset nominacija za Oscara, a kritičari su ga nazvali "najstrašnijim filmom svih vremena". Godinu dana ranije, 1972., osvojio je Oscara za najboljeg redatelja za triler "Francuska veza". Njegov rad, posebno spektakularna automobilska potjera s Geneom Hackmanom i Royem Schneiderom, zabilježena je u povijest filma. Film je dobio ukupno pet Oscara, uključujući Oscara za najbolji film.

William Friedkin rođen je u Chicagu 1935. godine, u radničkoj obitelji. Napredovao je od potrčka do direktora prijenosa uživo na televizijskoj postaji nakon škole. Njegova želja da postane filmaš inspirirana je klasičnim filmom "Građanin Kane" Orsona Wellesa, koji je vidio kao mladić. Njegov prvi dokumentarac o čovjeku osuđenom na smrt osvojio je festivalsku nagradu 1962. godine. Friedkin je 1965. debitirao u Hollywoodu glazbenim filmom "Dobra vremena" o pop dvojcu Sonnyju i Cher. Godine 2013. nagrađen je Zlatnim lavom za životno djelo na Venecijanskom filmskom festivalu.

image

"Francuska veza" (1971.)

/Photo12 Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:15