StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Kobna privlačnost‘: Preljub koji ubija

13. rujna 2022. - 17:53

Preljub više nikad nije bio isti nakon što se u kinima pojavila "Kobna privlačnost" ("Fatal Attraction", 1987.) i zauvijek promijenila percepciju ljubavi za jednu noć i izvanbračne nevjere, kao i krajobraz psihoseksualnih trilera. Redatelj "Flashdancea" i "Devet i pol tjedana" Adrian Lyne iznjedrio je jedan od najutjecajnijih i najstrašnijih trilera s kraja osamdesetih, veliki kinohit nominiran za šest Oscara o kojem se godinama kasnije govorilo i još uvijek govori.

"Pogledao sam ga i nasmrt me preplašio. Nasmrt je preplašio svakog muškarca u Americi", notirao je 1993. lik Toma Hanksa u "Romansi u Seattleu". Iste godine snimljena je i parodija "Kobne strasti" ili "Fatal Instinct". Naslov je sugerirao kombinaciju "Kobna privlačnost" + "Sirove strasti".

FILM: Fatal Attraction; triler; SAD, 1987. REŽIJA: Adrian Lyne ULOGE: Micheal Douglas, Glenn Close OCJENA: **** ½

"Fatal Attraction" se, dakle, našao u istom naslovu i u istoj rečenici s "Basic Instinct" Paula Verhoevena, što potvrđuje da je jedan od ključnih psihološko-erotskih trilera s kraja osamdesetih i početka devedesetih.

Oba filma, osim žanra i ubojite platinaste plavuše (Glenn Close, Sharon Stone), povezuje Michael Douglas. Glumac je u tom razdoblju snimao raznolike filmove ("Lov na zeleni dijamant", "Dragulj s Nila", "Crna kiša", "Rat Roseovih"...), no postao je sinonim za urbanog američkog muškarca srednje klase u seksualnoj ugrozi kakvog je odigrao i u "Razotkrivanju".

Douglasova seksualna paranoja na filmu započela je upravo s likom oženjenog odvjetnika Dana Gallaghera u "Kobnoj privlačnosti" koja je sagradila most između "Tjelesne strasti" i "Sirovih strasti" (preko njega se prelijevalo i "More ljubavi"), ali i oblikovala psiho-trilere devedesetih ("Ruka koja njiše kolijevku", "Policajac bez kontrole", "Oglas donosi smrt"...) i dalje sve do novog "90‘s revivala" ("Uljez", "Fatalna").

"Fatal Attraction" je imao odličan tajming za priču o izvanbračnoj nevjeri, tj. preljubu koji ubija iz scenarija Jamesa Deardena. Egzistencijalni strahovi o sigurnom seksu sezali su ka vrhuncu koncem osamdesetih pojavom AIDS-a i širenju kolektivnog seksualnog horora.

Cijena seksa s nepoznatim, izvanbračnim partnerima poput Alex Forrest (Close) najednom se mogla skupo platiti i rezultirati psihofizičkom agonijom, pa i gubitkom života. Puritanizam s kažnjavanjem izvanbračnog orgazma i porukom "nevjera nije dobra" (suprotno vršnjačkoj mantri "pohlepa je dobra" iz Douglasova "Wall Streeta") ne može se poreći filmu.

No, Lyne subvertira puritanistička nastojanja tako što žudnju za seksom čini seksi gotovo kao u "9 ½ Weeks" dok stvari ne skrenu u patološko-posesivnom smjeru psihološkog teroriziranja "stalkerske" vrste, kad Alex opetovano poziva Dana na posao i kući, posjećuje njegovu suprugu Beth (Anne Archer) predstavljajući se kao potencijalni kupac njihova stana, kiselinom nagrdi odvjetnikov automobil itd.

Dan se nalazi u sretnom, ali i naizgled monotonom braku s lijepom Beth kad na jednom japanskom poslovnom domjenku upozna urednicu iz izdavačke tvrtke Alex. Privlačnost je očigledna i dovodi do otvorenijeg flerta tijekom ponovnog susreta Dana i Alex na poslovnom sastanku (firma za koju on radi zastupa njezinu), u vrijeme kad Beth s kćerkicom (Ellen Hamilton Latzen) posjećuje roditelje izvan grada.

Prilikom oba susreta, kamera se fokusira na Dana i Alex u gomili ljudi, odnosno na njihove oči ("Kad bi pogledi ubijali...") i govor tijela, kao i kad se sklone od kiše u obližnji restoran. "Večera s nekim nije zločin", kaže Dan nakon što ga Alex draži riječima da je on "nestašni dječak sa strankinjom". "Nije još", sugestivna je zavodljiva Alex ističući da se "očito privlače" i da su "dvoje odraslih ljudi".

U idućoj sceni eto ih u strastvenom seksualnom klinču na kuhinjskom sudoperu, a potom će se pohvatati i u dizalu između katova ("Kad si to zadnji put radio u liftu"?). I jedna i druga vruća scena mogla se naći i u "Devet i pol tjedana", a filmove veže i zabavna seksualna spontanost, tipa da ovdje slavina sudopera pušta vodu čije se kapljice koriste za dodatno rasplamsavanje strasti.

Nešto tako je potrebno da uljuljka gledatelja u lažnu sigurnost i opusti ga malo prije nego što tenzije počnu zatezati kad postane jasno da je za Dana vikend s Alex bio samo prolazna afera, a za nju nešto puno više od ljubavi za jednu ili dvije noći. "Sjajna si, ali ja sam oženjen", kaže Dan i doda "Odrasli smo zar ne, prilika se stvorila i iskoristili smo je".

"Kobna privlačnost" je sagledana iz muškog očišta i postavlja gledatelja na stranu Dana koji je načelno "nice guy", daleko od mračnijih Douglasovih likova ("Dan ludila", "Igra") ako ne računamo da ga baš i ne izjeda krivnja što je prevario ženu spavajući s drugom, iako izričito daje do znanja da ne želi izgubiti obitelj od vanjske prijetnje u tijelu Alex koja vreba njegovu familiju u nedostatku vlastite.

Međutim, Lyne pokazuje dosta razumijevanja prema Alex koju Close čini kompleksnim trodimenzionalnim ženskim likom, daleko od psihopatkinje i luđačke negativke. Opet, zahvaljujući Lyneu i Close, film se postavlja iznad naizgledne osvetničke ženske fantazije, kao i novija "Djevojka koja obećava".

Kad Alex izjavi "Neću biti ignorirana" i "Samo želim da se suočiš sa svojom odgovornosti", evidentno je da ona odbija biti tretirana kao "netko koga poševiš i odbaciš", a dodatnu težinu njezinim postupcima daje činjenica da je ostala trudna s Danom i da u njoj raste "dio njega".

Lyne i Close uspijevaju oslikati osjećaj praznine koje donosi "jutro poslije", kad Alex nanovo ostane sama nakon Danova odlaska iz stana i njezina života. Usamljenost snažno rezonira u sceni kad Alex, u polukatatoničnom stanju, sluša tragičnu "Madame Butterfly" Giacoma Puccinija paleći i gaseći svjetlo na lampi nakon što je Dan odbio "mirovnu ponudu" da s njom pođe u Metropolitan Operu.

Uz ovu operu Alex je prethodno prerezala vene na zapešću i općenito se ponaša kao glavni lik "Madame Butterfly", mlada Japanka zvana Leptirica koja, nesretno zaljubljena u američkog poručnika Pinkertona, prijeti da će se ubiti ako je on napusti. Nije slučajnost da su se Dan i Alex upoznali na japanskom domjenku budući da je Lyne napravio transpoziciju opere "Madame Butterfly" unutar trilera osamdesetih.

Prema prvoj verziji film je trebao imati operni kraj na tragu "Madame Butterfly", no testne reakcije publike inicirale su da nesretna Alex ode u ekstrem (zeko u loncu) i u hičkokovski napetoj trilerskoj završnici postane "jebena kuja" i ljubavnica iz pakla na korak od antagonistice slasherskog horora s kuhinjskim nožem u ruci posuđenim od "majke" Normana Batesa ("Psiho") i Michaela Myersa ("Noć vještica"). Alex je to i postala, ali unatoč tome ostala jedna usamljena, tužna, autodestruktivna i tragična figura. Leptirica opernog psihoseksualnog trilera.

‘Nevjerna‘ 15 godina kasnije

Lyne je 15 godina kasnije u "Nevjernoj" obrnuo "Kobnu privlačnost" i ovaj put je žena prevarila muža, što također dovodi do komplikacija. Slavni redatelj je nakon tog filma napravio 20-godišnju pauzu od režije da bi se početkom 2022. vratio s erotskim trilerom "Duboka voda".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 12:55