StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

KLOPA, CUGA I LUĐACI Thanksgiving komedija? Thanks, but no thanks, ovaj Dan zahvalnosti je nes(p)retan

4. prosinca 2020. - 18:02

Thanksgiving je još jedan "uvozni" (američki) blagdan koji bi se mogao primiti i u Hrvatskoj i slaviti kao obiteljsko Valentinovo. Prošlog vikenda, baš u vrijeme kad Amerikanci slave Dan zahvalnosti i jedu puricu s obiteljima, u domaća kina je stigla američka komedija "Friendsgiving" ili "Klopa, cuga i luđaci".

Prigodnih Thanksgiving filmova nema previše (npr. "Avioni, vlakovi i automobili", "Kući za praznike"...), za razliku od onih božićnih, ali ne bi se iznenadili da ih bude ubuduće i da se dobace i do našeg tržišta s obzirom na globalnu komercijalizaciju svih blagdana, tako i Dana zahvalnosti.

FILM: Friendsgiving; komedija; SAD, 2020. REŽIJA: Nicol Paone ULOGE: Malin Akerman, Kat Dennings DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: * ½

"Prestanite nam gurati blagdane niz grlo", poviče lezbijka Abby (Kat Dennings) u jednoj od rijetkih samosvjesnih scena filma koji podsjeća na to kako izgleda masovnije okupljanje i feštavanje kod nekoga doma, konkretno hollywoodske zvijezde, samohrane majke i Abbyne frendice Molly (Malin Akerman).

Na proslavi Dana zahvalnosti kod Molly se okupilo debelo više od deset ljudi ("Trebat će nam veći brod", zaključi Abby parafrazirajući "Ralje"), a policija im nije poremetila slavlje, što bi danas napravila zbog novih antikoronskih mjera, barem u Hrvatskoj.

Dakle, iz ove perspektive "Friendsgiving" djeluje kao slavljenička i blagdanska utopija, prigodna i prikladna komedija koja bi se, nevisno o (ne)kvaliteti, mogla prenijeti i na Božić, tj. nastaniti u našim kinima sve dotad u nedostatku nekog izrazitijeg božićnog filma, napose onog komičnog prefiksa.

"Klupa, cuga i luđaci" je ionako pokušaj prebacivanja klasika osamdesetih "Najluđi Božić" u Thanksgiving ruho skrojeno u krojačnici devedesetih fantastične braće Farrelly. U novom mileniju, 2007., Akerman je snimila jednu (romantičnu) komediju s Farrellyjima, podcijenjeni "The Heartbreak Kid".

Ukrala je svaku scenu glumeći uz Bena Stillera koji joj se odužio za prilično urnebesnu komičnu ulogu tako što je producirao "Friendsgiving". Sa Stillerovim (prez)imenom na uvodnoj špici "Klope, cuge i luđaka" nikla je nada da bi ovaj film mogao rekreirati humor "Zavodnika" čak i bez Farrellyja iza kamere ili barem pronaći urnebes u obiteljskom okupljanju Benova hit-serijala "Dozvola za brak".

Nada se, nažalost, pokazala lažnom: u usporedbi s "Friendsgiving" komedije braće Farrelly, "National Lampoon's Christmas Vacation" i "Meet The Parents" djeluju utopijski unutar žanra. Redateljsko-scenaristički prvijenac glumice Nicol Paone loša je kopija superiornijih humornih uzora.

Film je, zapravo, više na niskoj razini novomilenijskih francuskih komedija: stereotipan, užurban, nedozreo, bučan, naporan, na momente i iritantan, s mahom jednodimenzionalnim likovima, nerijetko i karikaturama ("botoksirana" Christine Taylor). Čovjeku dođe žao Akermanice koja u drugoj samosvjesnoj sceni kaže "Ja sam samo jedna od hollywoodskih ljepotica".

Akerman je zaslužila više od toga da njezina Molly bude predstavljena kao domina i govori sve prosto što joj padne na pamet pokušavajući se perverzno poseksati s novim ljubavnikom Jeffom (Jack Donnelly) dok joj sinčić Eden ne počne plakati. Dennings je, pak, zaslužila više od "sitcomovske" karakterizacije i komike.

A što tek reći za damu Jane Seymour koja kao Mollyna majka-napaljenica pokušava zavesti njezinog bivšeg momka (Ryan Hansen) dok potencira svoju ulogu iz "Lovaca na djeveruše"? Gledanje filma ponekad je nelagodno iskustvo radi glumaca i situacija koje najčešće samo prijete eskalirati u humoru (drogiranje gljivama, Mollyno maženje s udanm prijateljicom), no katkad i eskaliraju.

Ni Farrellyji nisu orkestrirali scenu u kojoj muškarac doji bebu kao što to nehotično napravi Jeff kad uzme Edena u naručje ("samo se primio"). Paone jest pa valjda zbog toga pokušava usmjeriti vulgarnu "mainstream" komediju u "indie" vode u scenama razbijanja tzv. četvrtog zida, kad se lezbijke, Mollyni potencijalni ljubavni interesi, predstavljaju preko natuknica s profila za "date", ali to je veoma loše izvedeno.

Dosta o "Klopi, cuge i luđacima" govori da su od filma zabavnije tzv. neuspjele scene na odjavnoj špici. Možda i zato što se Akerman tada u jednom momentu pita "Kakav je ovo, dovraga, film?". Nikakav. "Friendsgiving" za Thanksgiving? Thanks, but no thanks.

Redateljica glumila u komedijama Judda Apatowa

Nicol Paone se pojavljivala u komedijama Judda Apatowa, poput "Komičara" i "Prelomilo se u 40-ima", ali baš i nije upila puno od njegove režije komedije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2022 11:57