StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA FESTIVALU

‘Jahači pravde‘: Još jedna runda drukčijeg danskog filma

29. kolovoza 2021. - 20:05

Pozlaćivanje "Još jedne runde" zimus na dodjeli Oscara definitivno je skrenulo pozornost cijeloga svijeta na dansku kinematografiju, posebice kad je nakon osvojenog kipića najavljena američka verzija filma. Danci su prethodno triput osvajali Oscare u kategoriji izvan engleskog govornog područja ("Babettina gozba" i "Pele osvajač" 1988. i 1989., "U boljem svijetu" 2011.).

No, kipić za "Druk" ili "Another Round" ima vjerojatno najveću težinu budući da je napokon nagrađen film jednog redatelja koji je označio preporod danske kinematografije još tamo krajem "dogmatskih" devedesetih – Thomasa Vinterberga ("Festen"), kao i film najveće danske glumačke zvijezde Madsa Mikkelsena. Dvije i pol dekade traje uzlet danskog filma zahvaljujući Vinterbergu i Larsu von Trieru ("Lomeći valove"), prekontroverznom za američke Oscare, ali ne i svjetske "A" festivale.

FILM: Retfærdighedens ryttere; akcijska komedija; Danska, 2020. REŽIJA: Anders Thomas Jensen ULOGE: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas DISTRIBUCIJA: Discovery OCJENA: **** ½

"Dogville", "Nakon vjenčanja", "Melankolija", "Kraljevska afera", "Lov", "Zemlja mina", "Krivnja", "Još jedna runda"... samo su neki od zvučnih danskih filmova, sa ili bez Mikkelsena u glavnoj ulozi, prikazanih na najjačim festivalima svijeta ili nominiranih za Oscara, ujedno i kandidati za "best of" novomilenijske kinematografije "made in Denmark".

Na budućem "best of-u" danske kinematografije 21. stoljeća morali bi se naći i "Jahači pravde" ("Retfærdighedens ryttere"/"Riders of Justice") režisera Andersa Thomasa Jensena, kao još jedan dijamant na njezinoj zlatnoj kruni.

"Jahači pravde" napokon su dojahali do regije na valu oskarovskog uspjeha Vinterbergova/Mikkelsenova filma i imali regionalnu premijeru na netom održanom Sarajevo Film Festivalu, nakon čega će imati i hrvatsku ove nedjelje na Vukovarskom filmskom festivalu.

Pa ipak, "Riders of Justice" ne može biti različitiji od "Another Round" i samo ih veže Mikkelsen koji je ostvario još jednu suradnju s Jensenom (među ostalim, scenarist vesterna "The Salvation"). Ustvari, ovo je jedan od najunikatnijih danskih filmova i, općenito, filmova godine koji izvrće očekivanja postavljena na glavnom plakatu.

Na posteru Mikkelsen pozira naoružan do zuba (pištolj u ruci, strojnica na leđima) s opakim imidžom (brada, obrijana glava), a krilatica kaže "Someone is going to pay" ili "Netko će platiti", što je tipologija akcijskih filmova osvete. Očekivali biste danskog "Johna Wicka", pa makar je Mikkelsen nedavno pokušao iznjedriti "wickovski" akcijski film ("Polar"), ili nešto što posljednjih godina snima Liam Neeson.

Međutim, "Jahači pravde" su tek dijelom film obećan gledatelju na tom plakatu s obzirom da Mikkelsen iza sebe ostavlja "body count" u ravni "Johna Wicka", stoga je dobra stvar da postoji drugi poster i sugerira "nešto sasvim drukčije" i crnokomičnije. Tu se, pak, Mikkelsen nalazi stiješnjem u automobilu s trojicom živopisnih likova/glumaca (Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann, Nicolas Bro).

Dva krajnje različita plakata stvaraju (pot)puniju sliku filma koji radi ironičnu inverziju osvetničkih akcijskih trilera već na (drugom) posteru, a i u samom naslovu. Ako mislite da su "Riders of Justice" osvetničko-pravični jahači pravde predvođeni Mikkelsenom, varate se. To je naziv za bajkersku bandu koju Mikkelsen i ekipa traže kako bi osvetili smrt njegove filmske supruge.

Možda potencijalna američka verzija "Jahača pravde" (Paul Walter Hauser, npr., bio bi idealna zamjena za Broa u ulozi Emmentalera) bude više na sliku i priliku prvog plakata, no izvorni danski film je na zlatnoj sredini, čak i bliži drugome posteru. Film jest osvetničko-akcijski, ali i crna komedija, obiteljska drama, pa i mračna božićna bajka, jedan od onih gorkoslatkih uz koje se smije i plače.

Priča započinje na Božić na ukrašenim ulicama u Estoniji, gdje djed odluči od prodavača na štandu kupiti unuci bicikl, ali izložen je samo crveni, a ona bi plavi. Tada kreće serija koincidencija s "efektom leptira". Prodavač okrene broj telefona i "naruči" plavi koji netko u Danskoj ukrade od tinejdžerice Mathilde (Andrea Heick Gadeberg).

Zbog toga Mathildina majka Emma (Anne Birgitte Lind) kupi kćerku, a kad se auto odbije upaliti, njih dvije odu na vlak. U vagonu ekspert za statistiku Otto (Kaas) ponudi svoje mjesto Emmi i nedugo poslije teretni vlak se zabije u putnički. Emma će smrtno stradati u nesreći, kao i neki tip koji je trebao svjedočiti protiv bande iz naslova filma.

S obzirom na to da je vidio nekog sumnjivog muškarca kako je sišao s vlaka prije nesreće, Otto je uvjeren da je riječ o pokušaju atentata, u čemu ga podrže prijatelji, haker Emmentaler (Bro) i stručnjak za vjerojatnost Lennart (Brygmann), nakon čega stupe u kontakt s Emminim suprugom i Mathildeinim ocem, hladnokrvnim i nasilnim vojnikom Markusom (Mikkelsen).

Tri lika iz crne komedije ujedinjuju se s osvetnikom iz akcijskog filma koji je fiksiran da osveti ženinu smrt, s lakoćom lomi vratove kao šibice i ostavlja dvoznamenkasti broj leševa iza sebe jer lakše mu je igrati ulogu Johna Wicka nego samohrana oca djevojčici koja je ostala bez majke.

Međutim, kvaka je da je on John Wick kojemu treba psihološka pomoć, što mu savjetuju svi u filmu, počevši od Mathilde. Ustvari, svaki lik u filmu osjeća neku k(r)ivnju i treba psihoterapiju, od Markusa do Lennarta koji je "u bliskom kontaktu sa svakom dijagnozom", predstavlja se kao psihijatar i na kraju igra ulogu terapeuta za Mathilde.

Osveta nerijetko postaje sporedan motiv u filmu fokusiranom na likove i situacije, toliko da na momente zaboravljamo kako gledamo "revenge movie", a i dvojbeno je i je li uopće opravdana; nije posve isključena šansa da je možda ipak bila nesreća, makar Otto smatra kako indikacije ukazuju da nije, odnosno ako nije, postoji i šansa da je krivac netko sasvim drugi.

Filozofska nota prožima "Riders of Justice" koji je kompleksniji nego što se isprva čini, s pomiješanim motivima osvete, pravde, iskupljenja, iscjeljenja, slučajnosti i sudbine. Nije čudo da razoružavajući film pun duše počinje i završava na Božić, tj. da se gotovo može okarakterizirati kao božićni, ali je pravo čudo da je Jensen od trule osvetničke postavke uspio snimiti ovako zreo komad transžanrovske kinematografije. Nešto je zrelo u državi Danskoj.

Roland Møller kao vođa skupine ‘Riders Of Justice‘

Vođu skupine "Riders of Justice" glumi upečaljivi danski glumac Roland Møller kojeg smo gledali u nizu filmova ("Skyscraper", "Atomic Blonde", "The Commuter"...), a nedavno i u "Blood Red Sky".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 05:56