StoryEditorOCM
Film & TVSLAVILI I DALMATINCI

Iznenađenje na dodjeli nagrada jubilarnog 70. Pula Film Festivala: najbolji je dokumentarac ‘Veće od traume‘

Piše Marko Njegić
22. srpnja 2023. - 23:55

Dodjela nagrada jubilarnog 70. Pula Film Festivala iznjedrila je nekoliko iznenađenja, počevši od pobjedničkog osvarenja. Naime, prvi put u povijesti Pulskog festivala glavnu nagradu odnio je jedan dokumentarni film, i to "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski.

To je ekvivalent iznenađenju kad je dokumentarac "Ludi za oružjem" Michaela Moorea osvojio Zlatnu palmu ili pobjedi "stranog" filma "Parazit" na dodjeli Oscara. Najbliže što je neki film prethodno došao sličnom trijumfu jest "Dnevnik Diane Budisavljević" iz 2019., ali to je bila mješavina dokumentarnog i igranog.

Pobjednički dokumentarac govori o ženama koje se prošle teške traume tijekom rata u Vukovaru i suočavaju se s prošlosti na terapijskom programu, a žiri u stopostotnom ženskom sastavu, na čelu s glumicom Nives Ivanković, proglasio ga je najboljim od 14 hrvatskih filmova.

Iako se očekivalo da je "Sigurno mjesto" zicer za ovogodišnji pulski trijumf, taj je film na kraju dobio nagradu za režiju Juraja Lerotića, kao i glavnu mušku ulogu Splićanina Gorana Markovića, ali i kameru Marka Brdara.

image

‘Veće od traume‘

Marković je jedan od nekoliko Dalmatinaca s nagradom. Za najbolju glavnu žensku ulogu ovjenčana je Tihana Lazović ("Samo kad se smijem"), a nagrada za sporednu žensku pripala je Ivani Roščić ("Garbura").

"Garbura" je slavila i u kategoriji specijalnih efekata i osvojila nagradu Breza za najboljeg debitanta – redatelja Josipa Žuvana.

Najbolji sporedni glumac je Krešimir Mikić za ulogu u "Escortu" pokojnog Lukasa Nole koji je dobio priznanje i za scenografiju Ivana Veljače.

Još jedno iznenađenje jest nagrada za scenarij animiranom hit-filmu "Cvrčak i mravica" Luke Rukavine i Rone Žulj, s time da nije i jedina; tu je i priznanje za najbolju glazbu Vjerana Šalomona i Coca Mosquita.

Tri nagrade dobili su "Tragovi" Dubravke Turić – za montažu, masku i oblikovanje zvuka, dok je kinohit "Dnevnik Pauline P." Nevena Hitreca osvojio nagradu za kostimografiju Ivane Zozoli Vargović.

Bez ijedne nagrade nezasluženo su ostali "Pamtim samo sretne dane" Nevija Marasovića i "Pelikan" Filipa Herakovića, a i "Sedmo nebo" Jasne Nanut nije zaslužilo status gubitnika.

Dokumentarac trijumfirao i u programu manjinskih koprodukcija

Zanimljivo je da je jedan dokumentarac trijumfirao i u programu manjinskih koprodukcija s hrvatskim udjelom – "Dossier Labudović: nesvrstani" srpske redateljice Mile Turajlić. U tom programu najboljim glumcima su proglašeni Ksenija Marinković za "Da li ste vidjeli ovu ženu?" i Adnan Omerović za "Najsretnijeg čovjeka na svijetu". Glumica iz potonjeg filma, Jelena Kordić Kuret, dobila je posebno priznanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:03