StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Ida Red‘: Obiteljska priča crvene boje

6. travnja 2022. - 09:58

Drago nam je vidjeti Josha Hartnetta opet u glavnoj ulozi i lijepo je ponovno gledati jedan triler stare škole (p)ojačan elementima kriminalističke drame, arhetipskim krimi-dramskim likovima i dobrom glumačkom ekipom. Ove dvije stvari vrijedi odmah istaknuti u vezi filma "Ida Red" redatelja i scenarista Johna Swaba, premijernog naslova na hrvatskom "online" videotržištu.

Nije "Ida Red" ostvarenje za pamćenje, ali fanovi Hartnetta i ovakvih filmova mogu pronaći nešto za sebe u priči o disfunkcionalnoj obitelji Walker koja se bavi kriminalom. Glava obitelji je majka, titularna Ida s nadimkom "Red" kako bi odgovarala protagonistici iz naslova (i refrena) pjesme sastava Bob Wills and His Texas Playboys.

FILM: Ida Red; triler; SAD, 2021. REŽIJA: John Swab ULOGE: Josh Hartnett, Frank Grillo OCJENA: ***

Idu uobičajeno sugestivno glumi oskarovka Melissa Leo ("Boksač") kao ženu koja povlači obiteljsko-poslovne konce iz zatvora, gdje robuje 25-godišnju kaznu zbog ubojstva i zavjere.

Opisuju je kao ženskog Jimmyja Hoffu, naizgled s pravom. No, Ida boluje od raka i želi umrijeti vani, a ne "u kavezu", što njezine sinove nagoni da je izvuku iz zatvora.

Jedan od sinova je kriminalac mekog srca, Wyatt (Hartnett), a drugi je Dallas (akcijaš Frank Grillo), sadistički ubojica iz crnohumornih krimića Quentina Tarantina ("Psi iz rezervoara") koji ima dosje "deblji od Biblije" i nije mu problem zaplesati oko nekoga prije nego što ga hladnokrvno ubije, kao ni sprdati brata da ima menstruaciju kad ovaj nije raspoložen.

Komplicirane odnose među likovima potencira njihova sestra Jeanie (Deborah Ann Woll), udana za policajca Bodieja Colliera (George Carroll) koji bi njezinu braću rado vidio iza rešetaka, kao i FBI-jevac Lawrence Twilley (uvijek rado viđeni William Forsythe), s pravom uvjereni da su odgovorni za prepad na vozače kamiona i neuspjelu pljačku.

A tu je i buntovna nećakinja-tinejdžerica Darla (Sofia Hublitz; "Ozark"), bliža s ujakom Wyattom nego majkom, koja bi lako mogla skrenuti s "onu" stranu zakona. Likovi su postavljeni, kao i situacija. Wyatt želi izvući majku iz zatvora jer "sve joj je gore i ne može to podnijeti", pri čemu mora paziti da on i brat i sami ne završe u tom istom u zatvoru te da nećakinja ne krene njihovim putem.

Klišeji i arhetipi su sastavni dio "Ide Red", ali glumci ih znalački iznose i za njihove likove gledatelj dovoljno mari, konkretno za Wyatta, Idu i Darlu koji izazivaju pažnju. Hartnett potvrđuje da je podcijenjen glumac i nesuđena megazvijezda ("Pearl Harbor", "Pad crnog jastreba", "Hollywoodski murjaci", "Crna dalija"), Leo da Oscara nije dobila slučajno, a Hublitz da je mlada nada.

Karakterna/glumačka dinamika je solidno ustrojena i redatelj je obogaćuje nekim napetim kriminalističko-trilerskim situacijama, čak i akcijskim. Jedna akcijska scena pucačine na ulici režirana je po uzoru na "Vrućinu" i "Grad lopova", ne toliko genijalno kao u rukama Michaela Manna i Bena Afflecka, no prilično dojmljivo.

Tranzicije od žustre akcije preko trilera do dirljive obiteljske krimi drame i natrag izvedene su razmjerno glatko, a u potonjem žanru se film najviše pronalazi, testirajući likove koliko su spremni poći daleko zbog familije. "Ida Red" je obiteljska priča obojana u crveno.

Upečatljive sporedne face

U sporednim ulogama nalaze se i upečatljive face kao što su Mark Boone Junior ("Memento") i Beau Knapp koji je s Grillom glumio u filmu "Crni i plavi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 17:15