StoryEditorOCM
Film & TV‘SIGURNO MJESTO‘

Goran Marković nakon uspjeha u Locarnu: Osjetio sam snažan mir. Najvažnije da film dobije život koji zaslužuje, a nagrade budu odlična polazna točka...

Piše Marko Njegić
16. kolovoza 2022. - 09:39

Veliki uspjeh postigao je debitantski dugometražni igrani film splitskog redatelja Juraja Lerotića “Sigurno mjesto” na filmskom festivalu u Locarnu, gdje je imao svjetsku premijeru.

Na 75. izdanju Locarno Film Festivala “Sigurno mjesto” je osvojilo tri nagrade unutar natjecateljskog programa “Concorso Cineasti del presente”. Lerotićev film, drama o “iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji”, ovjenčan je nagradama za najboljeg novog redatelja (Best Emerging Director Award of the City and Region of Locarno), glumca (Splićanin Goran Marković; Pardo for Best Actor) i dugometražni prvijenac (Swatch First Feature Award).

- Osjećaj je bio začuđujuće miran. Inače prije premijere, a pogotovo za vrijeme, uvijek bude bar malo anksioznosti ili nervoze, tako je bilo i sa “Zvizdanom” – rekao je Marković za “Slobodnu”, prisjetivši se filma Dalibora Matanića u kojem je također glumio i s njim bio na svjetskom festivalu (Cannes).

- Ovaj put sam osjetio nekakav snažan mir. Tako je bilo i s nagradom: nalet svakakvih izmiješanih osjećaja uz veliki mir. Dobio nagradu film ili ja, svejedno je. Najvažnije da film dobije život koji zaslužuje, a nagrade budu odlična polazna točka – kaže nam Marković.

Nakon odlične polazne točke u Locarnu, “Sigurno mjesto” nastavlja živjeti festivalski život i ovog četvrtka, 18. kolovoza, imat će regionalnu premijeru u Sarajevu. Redovna kinodistribucija je, pak, planirana za jesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 20:04