StoryEditorOCM
Film & TV‘SLOBODNA‘ U BERLINU

‘Anatomija pada‘ pomela EU Oscare: ‘Sigurno mjesto‘ ostalo bez nagrade, najbolji debi film je ‘Kako se poseksati‘

Piše Marko Njegić
9. prosinca 2023. - 22:58

Hrvatska kinematografija nažalost nije uspjela slaviti dvije godine zaredom na dodjeli nagrada Europske filmske akademije (EFA). Prošle godine je, podsjetimo, Zlatko Burić osvojio Europskog Oscara u kategoriji najboljeg glumca za ulogu u "Trokutu tuge".

Ove godine hrvatska kinematografija je imala svoga predstavnika u kategoriji Europsko otkriće koja slavi najbolji debitantski film – snažnu dramu "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića. Međutim, Lerotić se nije popeo na pozornicu berlinske "Arene"; nagradu European Discovery osvojio je britanski film "Kako se poseksati", nagrađen u Cannesu, koji je slovio za favorita čak i ispred španjolskog "20.000 vrsta pčela". Lerotić je, na koncu, u intervjuu za "Slobodnu" pred dodjelu, poručio čitateljima "navijajte za nas, ali kladite se na nekog drugog", kao da je bio svjestan ishoda.

image

Nagrada Europsko otkriće za najbolji debitantski film, za koju je bilo nominirano ‘Sigurno mjesto‘, pripala je britanskom ‘Kako se poseksati‘

Odd Andersen/Afp

Ipak, nominacija je velika stvar i potvrda da hrvatski filmaši posljednjih godina postaju primijećeni u očima Europske filmske akademije (npr. Goran Bogdan bio je nominiran u glumačkoj kategoriji, Ankica Jurić Tilić je osvojila nagradu za koprodukciju), a Lerotić možda bude više sreće imao na dodjeli španjolskih Oscara – Goya.

Dotad, francuski film "Anatomija pada" redateljice i scenaristice Justine Triet, inače pobjednik ovogodišnjeg Cannesa, u potpunosti je dominirao uobičajeno politiziranom dodjelom EU Oscara. Naziralo se to kad je Justine Triet osvojila nagradu za najbolji scenarij koju je, zanimljivo, najavila srpska glumica Branka Katić.

image

Velika zvijezda Stellan Skarsgard na crvenom tepihu

Odd Andersen/Afp

Bio je to signal trijumfa, dodatno potvrđen nakon što je Triet osvojila i nagradu za režiju u jednako zvučnoj konkurenciji koja je uključivala Jonathana Glazera ("Zona interesa"), Akija Kaurismakija ("Palo lišće"), Agnieszku Holland ("Zelena granica") i Mattea Garronea ("Ja, kapetan").

Još jedna potvrda da će "Anatomija pada" pomesti EU Oscare na isti način kao što je to prošle godine napravio "Trokut tuge" stigla je kad je Sandra Hüller proglašena najboljom glumicom upravo za ulogu u "Anatomiji pada", iako je bila nominirana (i komotno mogla pobijediti) za "Zonu interesa". Na kraju nije bilo nikakvo iznenađenje da je "Anatomija pada" osvojila i nagradu za najbolji film.

Najboljim glumcem proglašen je, pak, Mads Mikkelsen ("Obećana zemlja") kojemu je to već drugi osvojeni Europski Oscar u ovom desetljeću nakon kipića za "Još jednu rundu" 2020. godine. Mikkelsen je postao treći europski glumac s dva EU Oscara, izjednačivši postignuće Daniela Auteuila i Tonija Servilla.

Sve nagrade

Film: "Anatomija pada"

Režija: Justine Triet ("Anatomija pada")

Glumac: Mads Mikkelsen ("Obećana zemlja")

Glumica: Sandra Hüller ("Anatomija pada")

Scenarij: Justine Triet ("Anatomija pada")

Dokumentarac: "Smoke Sauna Sisterhood"

Animirani film: "Robot Dreams"

Kratki film: "Hardly Working"

Europsko otkriće: "Kako se poseksati"

Kamera: "Obećana zemlja"

Montaža: "Anatomija pada"

Scenografija: "Himera"

Kostimografija: "Obećana zemlja"

Specijalni efekti: "Snježno bratstvo"

Glazba: "Klub Zero"

Zvuk: "Zona interesa"

Make up i frizura: "Snježno bratstvo"

Nagrada za životno djelo: Vanessa Redgrave

Počasna nagrada: Bela Tarr

Nagrada za europski doprinos svjetskoj kinematografiji: Isabel Coixet

Nagrada mlade publike: "Buntovnica"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:19