StoryEditorOCM
Film & TVPOST-KORONA

Emma i Sibyl za izazovna vremena: danas se ponovno otvara i kino ‘Karaman‘ koje će, za početak, primati 80 gledatelja po predstavi umjesto 230

Piše Marko Njegić
1. lipnja 2020. - 11:33

Treća dobra vijest za splitske filmoljupce: dva i pol mjeseca nakon privremenog zatvaranja, kino "Karaman" u ponedjeljak, 1. lipnja, ponovno pali projektor i otvara svoja vrata na dvije projekcije dnevno. Time "Karaman" zatvara krug otvaranja splitskih singl-kina u skladu s popuštanjem koronskih mjera (Kinoteka, "Bačvice").

"Karaman" je "posljednju kinopredstavu" odigrao 15. ožujka i oprostio se s publikom simbolično uz sjajan američko-kineski nezavisni film sa Sundancea "Oproštaj", koji mnogi zbog već nadiruće panike zbog korone nisu pogledali. "The Farewell" će zato biti jedan od filmova na postkoronskom repertoaru najstarijeg kina u Hrvatskoj i Europi.

Od 1. do 3. lipnja u "Karamanu" će se prikazivati nova ekranizacija "Emme" Jane Austen i humorna drama iz Cannesa "Sibyl" (ponedjeljak), spomenuti "Oproštaj" i obiteljska fantazija "Zaboravljeni princ" oskarovca Michela Hazanaviciusa (utorak), te nagrađivana istospolna romansa "Portret djevojke u plamenu" i akcijski triler "21 most" (srijeda).

Ni program "Karamana" nije lako (s)krojiti s obzirom na manjak novih filmova, ali filmofili će uvijek moći naći nešto za sebe.

– Zaista možemo reći da se nalazimo u izazovnim vremenima, i to gledajući s više strana. U onom filmskom pogledu, ne možemo se pohvaliti da ćemo biti u mogućnosti publiku obradovati velikim brojem premijernih naslova. Budući da smo dio globalnog tržišta, a trenutno se nalazimo u globalnoj krizi, dogodilo se to da su svi filmski studiji odgodili otvaranje svojih filmova, bilo za mjesec ili dva od ranije utvrđenih datuma, pa sve do dalekog pomjeranja u jesen.

Kako nikako nemamo mogućnosti utjecati na to, valjalo se okrenuti onome što nam je dostupno. Radi se o nekoliko europskih naslova koji do sada nisu bili prikazivani, pa ćemo ih pažljivo rasporediti u idućim tjednima, zajedno s repriznim filmovima. Očekujemo da će se ponuda novih filmskih naslova, a naravno i hitova, osjetno popraviti već sredinom srpnja, za kada su najavljene prve velike premijere. Do tada nam ostaje slaganje revija i ciklusa po glumcima, redateljima, žanrovima…

Do sada se kino zatvaralo u ljetnim mjesecima, međutim, planiramo ovog ljeta preskočiti tu pauzu i raditi bez prekida. Ipak nismo mirovali, pa se intenzivno pripremamo za uvođenje online prodaje ulaznica, kao i za mogućnost beskontaktnog plaćanja na samoj blagajni – govori nam Snježana Kuzmanić, direktorica "Ekrana", pod kojim djeluje "Karaman".

Filmofile će sigurno zanimati i novi raspored sjedenja sukladno preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Broj sjedala bit će smanjen s dosadašnjih 230 na 80. Vodili smo računa o potrebnom razmaku između sjedala i redova, te smo pažljivo napravili raspored sjedenja tako da se posjetitelji mogu osjećati sigurno. Naravno, tu su i dezinficijensi na ulazu, a ono što publiku može dodatno umiriti jest i činjenica da će nakon svake predstave sva mjesta koja se koriste biti posebno dezinficirana – napominje Kuzmanić i izražava nadu da će se ljudi vratiti u kino.

– Nadamo se da će se, uz sav oprez koji se i dalje osjeća, i bez obzira na program koji na početku neće obilovati premijernim filmovima, naša publika radovati što će filmove moći gledati na velikom ekranu. Sigurni smo da vjernoj publici posebni ugođaj kina i veliko platno još više nedostaju nakon što je ove mjesece provela u svojim domovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 23:05