StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Elvis‘: Viva Las Elvis!

25. lipnja 2022. - 15:20

Impersonacija kralja rock 'n' rolla u filmu "Elvis" odlazi nekoliko koraka dalje od jeftinog oponašanja legendarnog glazbenika. Elvis Presley u biografskoj drami Baza Luhrmanna ("Romeo i Julija", "Moulin Ruge", "Veliki Gatsby") nije jedan od onih Elvisovih impersonatora iz Las Vegasa.

No, treba vremena da se gledatelj navikne na izvedbu talentiranog Austina Butlera ("Bilo jednom u... Hollywoodu") koja bi ga mogla pretvoriti u zvijezdu, kao i na Luhrmannovu frenetičnu režiju, tj. koncept propisno budžetirana filma, nastalog u produkciji studija Warner Bros i stvorenog za velike ekrane. Treba vremena da Elvis i "Elvis" uđu pod kožu, ali kad/ako uđu, mogli bi tu ostati na duže vrijeme.

FILM: Elvis; drama; SAD, 2022. REŽIJA: Baz Luhrmann ULOGE: Austin Butler, Tom Hanks DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ****

"Elvis" je sagledan iz perspektive Presleyjeva parazitskog menadžera, pukovnika Toma Parkera u tumačenju dvostrukog oskarovca Toma Hanksa, skrivenog ispod debelog sloja prostetičke naslage, na čiji se nastup gledatelj također treba naviknuti.

S Parkerom, koji sebe proziva "legendarnim menadžerom", film i započinje, dok njegova naracija pokreće priču. "Bez mene ne bi bilo Elvisa, a neki me pokazuju kao negativca", pripovijeda Parker, pravdajući se što neki tvrde da je upravo on kriv za Presleyjevu smrt. Doznajemo da je uzimao 50 posto od Elvisovih prihoda i vidimo kako mu nije važno što je Presley kolabirao pred koncert.

"Bitno je da se ovaj čovjek popne na pozornicu večeras", govori Parker timu Elvisovih liječnika i suradnika. Lik Parkera je intrigantan, kao i njegov mentorski, dijelom i očinski odnos prema Elvisu, ispod kojeg se možda krije i istospolna privlačnost prema mladom pjevaču budući da je on, sugerira Luhrmann u sceni njegova nastupa na TV-u, budio "okus zabranjenog voća" i u muškarcima, ne samo ženama.

Možda je Parker bio i "salierijevski" ljubomoran na Elvisovu genijalnost koju je menadžer bezočno eksploatirao i limitirao njegove koncertne dosege kad mu nije dozvoljavao turneju po svijetu. Stihovi "caught in a trap" iz prekrasne pjesme "Suspicious Minds" montažno su naglašeni: kontrolirajući Elvisov život i karijeru, Parker je uhvatio pjevača u zamku i zatvorio u zlatni kavez lasvegaškog hotela.

Parker prijeti i kontrolirati film, ali Elvis srećom uspijeva preoteti "Elvisa" iz menadžerevih ruku i pokazati se kao persona/ljudsko biće, a ne impersonator svoga lika i djela, da ne (p)ostane samo promatrač vlastitog života iz tuđe perspektive, tek promotivna roba menadžerove "merchandising" mašinerije.

Najbolje scene filma su scene kad Elvis radi ono za što je rođen – živi za pjesmu i pjeva. On je (prepo)rođen na pozornici u trenutku kad se iz "mršavog dečka pretvorio u superjunaka" koji ima "snagu dvojice" (brat blizanac mu je umro pri porodu). Taj trenutak Luhrmann režijski i montažno izvrsno oslikava u reakcijama (ženske) publike i masovne histerije.

Vriskovi žena svih dobi šire se dvoranom poput požara kad Elvis, s briljantinom u kosi i odjeven u ružičasto odijelo, počne migoljiti kukovima. "Proživljava osjećaje za koje ne zna bi li ih smjela imati", kaže Parker, zagledan u jednu djevojku u publici. "Elvismania" je tu i tada rođena, publika se zaljubila u Elvisa, a i Elvis u publiku kojoj se davao do kraja na svakom koncertu.

Trzave kretnje u Elvisovu nastupu i pohotne reakcije publike bile su doživljene kao nešto lascivno u puritanskoj Americi pedesetih i šezdesetih, posebice što nitko prije "migoljavog momka" koji pjeva "Hound Dog" nije dobio gaćice od neke posjetiteljice koncerta.

Kretnje je Elvis izvodio nadahnut crnačkim R&B taktovima, pa i gospelom, koje je u glazbi spojio s countryjem. Film podsjeća na Elvisovo djetinjstvo i mladost u siromašnim četvrtima, rezerviranim samo za obojene, gdje je bio jedino bijelo dijete i postao lud za glazbom iz ulice Beale.

Konzervativnoj Americi nije se sviđalo da Elvis migolji kukovima i kreće se u stilu crnca, što krši segregacijske zakone, kao i njegovo prijateljevanje s istaknutim pripadnicima crne zajednice poput B.B. Kinga (Kelvin Harrison Jr.; "Valovi", "Cyrano"), odnosno liberalni stavovi prema crncima.

I Luhrmann veoma efektno politizira kad FBI-ju dojadi da se "mali bijelac" kreće kao crnac i nalaže mu da odustane od pokreta jer "razdvaja ovu naciju". Jedna od najboljih scena filma odvija se na stadionskom koncertu, nedaleko od istovremenog anticrnačkog mitinga.

Scena je ekvivalent momentu iz filma "The Doors", kad Jimu Morrisonu zabrane da otpjeva sve stihove pjesme "Light My Fire" na televiziji, što ovaj neće napraviti. Iako je Elvisu rečeno da bude pristojan i ne migolji se, on reagira poput buntovnika i izvede pjesmu "Trouble", koja se u tom trenu pretvara u njegovu "Light My Fire", nakon čega uslijede neredi i pjevač bude optužen za "zločin pohote i izopačenosti".

Na tom tragu, u pozadini "Elvisa", prelamaju se Vijetnam, smaknuća Martina Luthera Kinga i Roberta F. Kennedyja, ubojstvo Sharon Tate... kao kratkotrajne sličice u Luhrmannovu na mahove preopsežnom kaleidoskopskom mozaiku ondašnje Amerike i Presleyjeva života u "best of" (i "worst of") stilu. Zna se dogoditi da Luhrmann skače s jedne ključne biografske crtice na drugu, usput neke i preskačući, sve kako bi dinamizirao 160-minutno trajanje filma.

Vojni rok u Njemačkoj kako bi pokazao da je sveamerički momak, povratak u Ameriku i snimanje hollywoodskih filmova, brak s Priscillom (Olivia DeJonge; "The Visit", "Better Watch Out", "The Staircase"), "comeback" sa zulufima u televizijskom nastupu 1968. godine... pa sve do iscrpljujuće rezidenture u Las Vegasu pred kraj karijere, gdje je pjevao i kad su mu drugi držali mikrofon.

Dinamična, kinetička režija povremeno prijeti pojesti film, ali teško je poreći Lurmannovo nadahnuće u režijskom vatrometu, fotografiji dijamantnog sjaja/osvjetljenja i montažnoj bombastičnosti u kojoj redatelj poseže za "mash-up" izričajem, pronalazeći valjda opravdanje u tome što je Elvisova glazba bila "mash-up" različitih žanrova.

Tako, redatelj se poigrava podijeljenim ekranima i arhivskim snimkama, spaja kolor i crno-bijelu tehniku, sekvencije halucinacije i animacije, zamrzava i odmrzava kadrove itd. Primjerice, okretanje Ferrisova kotača u jednoj sceni se montažno pretapa u vrtnju Elvisove ploče na gramofonu, a u drugoj Butler je postavljen u kadru tik do pravog Presleyja dok pjeva "Trouble".

Kad se tu kadar zamrzne u c/b fotografiju, glumac je na momente "pljunuti" Elvis, naročito iz profila. Tu negdje, oko polovice filma, Butler ne samo tjelesno, već i mentalno nestaje u transformativnoj ulozi Elvisa i kralj rock 'n' rolla uskrsava nam pred očima.

Ako je Luhrmann zainteresiraniji za mit o Elvisu, njegovu vanjštinu, Butlera više interesira Elvis kao čovjek, ono iznutra, preslikavajući prema van njegovu mladenačku nesigurnost, pa i ljudsku ranjivost koja se zrcali u njegovim očima i kad počne sjajiti kao zvijezda.

Pred mladim glumcem nije bio lagan zadatak utjeloviti Presleyja od mladosti do kraja života (umro u dobi od 42 godine), ali on je, kao i "Elvis", bolji kako film odmiče. Vrhunac glumačke izvedbe i filma "Elvis" doseže tijekom Presleyjevih nevjerojatnih nastupa u Las Vegasu, kad se život kralja rock 'n' rolla približavao gorkom kraju.

Vokalno i glazbeno briljantne izvedbe "Suspicios Minds" i, napose, "Unchained Melody" prikazuju dvojicu Elvisa, Butlerovog i pravog, kako pjevaju do posljednjeg daha, kao da znaju da žive svoje zadnje dane i na trenutke izgleda kao da se Presleyju kapljice suza miješaju s kapljicama znoja. Luhrmann završava film na iznimno visokoj emotivnoj noti. "Elvis" je napustio zgradu.

Austin Butler kao Ville Vallo

"Elvis" nastavlja trend biografskih filmova o glazbenicima nakon "Bohemian Rhapsody", "Rocketmana"... Mladi Austin Butler mogao bi glumiti i Villea Valloa, bivšeg frontmena grupe HIM, ukoliko se film  njemu ikad snimi. Sličnost među njima je frapantna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 05:25