StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Disenchanted‘: Čaranje i razočaranje

26. studenog 2022. - 20:30

Diznijevska verzija "Posljednjeg akcijskog junaka". Tako bi se najkraće mogla opisati "Začarana" iz 2007., inteligentna i nerijetko urnebesna parafraza McTiernanova metafilma s fenomenalnom Amy Adams kao oživljenom Disneyjevom princezom Giselle koja iz diznijevske animirane bajke, "happily ever after" kraljevstva Andalasia, završi u nebajkovitom New Yorku.

Ono što je "Last Action Hero" bio za akcijske junake i filmove, subverzivna satira, to je "Enchanted" pokušao i uspio biti za Disneyjeve princeze i crtiće zahvaljujući nadahnutom scenariju Billa Kellyja, specijaliziranom za "riba izvan vode" premise ("Ljubav iz snova").

FILM: Disenchanted; fantazija; SAD, 2022. REŽIJA: Adam Shankman ULOGE: Amy Adams, Maya Rudolph OCJENA: ** ½

Interakcije naivne, nasmijane i optimistične Giselle s ciničnim stvarnim svijetom bile su pametne i zabavne, a neodoljiva Adams savršena personifikacija animirane princeze vječno spremne da udari brigu na veselje i otpjeva neku pjesmu.

Disney se konačno naučio smijati samome sebi kad je producirao film i tajming "Začarane" bio je dobro tempiran. Publika je nakon triju DreamWorksovih "Shrekova" prihvatila smiješnu, autoironičnu stranu bajke, odnosno smijala se žanrovskim toponimima s kojima se "Enchanted" zezao i odavao im počast. "Začarana" je na koncu sagradila most između "Shreka" i budućih Disneyjevih crtića poput "Vrlo zapetljane priče", ako ne i "Snježnog kraljevstva".

S druge strane, zakašnjeli nastavak filma "Enchanted", naslovljen "Disenchanted" i premijerno pušten prošlog vikenda na streaming servisu Disney+, dolazi u krivo vrijeme. Petnaest godina kasnije, zaboravljena Giselle je pala u sjenu princeze Elze ("Frozen 1&2") i teško se može nositi s njezinom planetarnom popularnošću.

No, Disneyjevo franšiziranje bolje prošlosti je uzelo maha s igranim verzijama animiranih filmova poput "Pepeljuge", "Knjige o džungli", "Ljepotice i zvijeri", "Kralja lavova", "Aladina", "Mulan" i "Pinokija" ili ženskih likova kao što su "Gospodarica zla" i "Cruella", stoga je na red stigao i nastavak "Začarane".

Režiju je od Kevina Lime ("Tarzan", "102 Dalmatinca") preuzeo hitmejker Adam Shankman ("Vjenčanje iz vedra neba", "Rock zauvijek", "Popust na količinu"), koji ima iskustva s bajkovitim komedijama ("Priče za laku noć"), ali magija se nažalost nije ponovila i jedva da je ima u tragovima, i to zahvaljujući još uvijek živahnoj i rasploženoj Adams.

Mogao je nastavak otići obratnim putem, tragom "Tko je smjestio Zeki Rogeru", tipa da Giselle i njezin odabranik, odvjetnik Robert (Patrick Dempsey), završe u crtiću. Mogao je i biti lišen fantazijskog odmaka i pratiti svakodnevicu bivše Disney princeze u predgrađu New Yorka, gdje se Giselle seli s Robertom, malom bebom i tinejdžerskom pokćerkom Morgan (Gabriella Baldacchino), u smislu da život nije bajka i da "Disenchanted" postane diznijevska verzija "Desperate Housewives".

Tračak ovog potonjeg opstoji u filmu kad Giselle upozna kućanicu Malvinu (Maya Rudolph), no autori priče J. David Stem i David N. Weiss, poznati po radu na "Shreku 2" i novim "Štrumpfovima", fokusirani su na fantaziju. Selidba u predgrađe ne pokazuje se kao priželjkivani "after happily ever after" unatoč šarenom koloritu i Giselle sve više nedostaje "fairytale life", gdje su "pravila bila jasna" i "boja nije blijedila".

Kad Giselle zaželi "život iz bajke", jer "ako svijet nije po tvome moraš ga promijeniti", želja će joj se ispuniti, ali na način da ona postaje zločesta pomajka (pomajke su obično takve u bajkama), Malvina zla kraljica, a Morgan svojevrsna Pepeljuga koja do ponoći može "preokrenuti čaroliju".

"Tko bi rekao da biti negativac može biti tako oslobađajuće?", pita se Giselle dok se s Malvinom nadmeće u tome "koja je bolja lošija", ali Adams više leži uloga dobrice, za razliku od Angeline Jolie ("Maleficent 1&2"), a Rudolph nije dostojna nasljednica prethodnice Susan Sarandon u "evil queen" ulozi. Ni "Disenchanted" nije dostojan "Enchanted".

Nastavak je gledljiv, svakako iznad recentnih obiteljskih "fantasy" filmova poput nove "Cinderelle" i "The School Of Good and Evil", no odveć generički i nepotrebno blockbusterski nastrojen (pojava diva). Nedostaje mu magije, šarma i pamtljivih pjesama, unatoč angažmanu Alana Menkena i Idine Menzel. "Sve će biti OK, samo trebamo malo magije", kaže Giselle. Magija je ostala "Začarana".

Amy nema sreće s novijim filmovima

Amy Adams je znala od "Začarane" naovamo glumiti u lepršavim filmovima ("Cure biraju"), ali se potvrdila kao jedna od najboljih glumica današnjice i nesuđena oskarovka ("Boksač", "Američki varalice", "Noćne životinje", "Čovjek iz sjene", serija "Oštri objekti"...). Nažalost, nije imala pravi hit od "Dolaska" i posljednje vrijeme nema sreće s izborom filmoma ("Hillbilly Elegy", "The Woman In The Window").

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. veljača 2023 13:45