StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Čuvaj me s leđa 2‘: Utroje je ubojitije

14. lipnja 2021. - 13:42

Lokacije Lijepe naše igraju glavnu ulogu u potencijalnom hitu "Čuvaj me s leđa 2" ("The Hitman's Wife's Bodyguard") uz hollywoodske zvijezde Ryana Reynoldsa, Samuela L. Jacksona, Salmu Hayek, Antonija Banderasa, Morgana Freemana i Franka Grilla.

Veći dio nastavka akcijske komedije "Čuvaj me s leđa" ili "The Hitman's Bodyguard", koja je koncem ljeta 2017. zaradila gotovo 200 milijuna dolara na 30-milijunski budžet, snimao se dobrih mjesec i pol dana u Hrvatskoj, gdje je bujnu Salmu nedavno doveo i "Bliss" s Owenom Wilsonom.

FILM: The Hitman's Wife's Bodyguard 2; akcijska komedija; SAD/Velika Britanija, 2021. REŽIJA: Patrick Hughes ULOGE: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ***

Kamere su, među ostalim, radile u Rovinju, Rijeci, Istri i Motovunu, Zagrebu, Karlovcu i na Biševu, o čemu smo pisali. Hrvatska "glumi" Italiju, ali nakratko i samu sebe, kad na ekranu osvane natpis "Zagreb". Rovinj je postao Capri ("poput onih hlača"), mjesto za "odmor iz snova" Reynoldsova tjelohranitelja Michaela Brycea, traumatiziranog događajima iz prethodnika, kad je štitio Jacksonova plaćenog ubojicu Dariusa Kincaida i primio metak za njega.

Najnadahnutije režirana akcijska scena u "Čuvaj me s leđa 2" odvija se upravo u rovinjskom hotelu "Lone": Michael se pokušava opustiti na ležaljci uz more, čitati knjigu, možda i zakunjati i snivati o vlastitom "duhovnom buđenju". Nedugo nakon što Michael stavi velike slušalice na uši, da se potpuno isključi od okoline, oko njega započne pucnjava koju on ne čuje i hrvatski statisti padaju pokošeni mecima.

Michael će postati svjestan što se događa tek kad mu slušalice nimalo nježno skine Sonia Kincaid, Dariusova žena u tumačenju Hayekice, koja je u prvom filmu imala sporednu ulogu, a sad je unaprijeđena do glavne i kao "hitman's wife" završila je u naslovu nastavka, ponovno u režiji Patricka Hughesa ("Plaćenici 3").

Sonia je došla po Michaela da joj pomogne osloboditi Dariusa iz ruku mafije, a tjelohranitelj to baš i ne želi s obzirom na to da mu je terapeutkinja savjetovala odmor bez oružja i nasilja što mu "tište dušu", odnosno da mora "štititi samoga sebe". "Stavit ću umjetnu kitu i ševiti tvoje snove dok ne postanu noćne more", drekne Sonia da ga "probudi". I eto potjere po centru Rovinja i okolici, njih dvoje na skuteru, negativci na motociklima i u automobilima.

Potjera dovodi Michaela i Soniju do ruba litice, a meci ih prisile da skoče sa solidne visine u Jadransko more i otplivaju ispod površine do špilje podno klisure. U tom trenutku Rovinj prepušta scenu Biševu i, kad izrone, eto ih u prelijepoj Modroj špilji. To nije sve, jer slijede, primjerice, scene u riječkom brodogradilištu i hrvatskoj metropoli.

Strujni udar pretvorit će Zagreb u poprište malog blockbusterskog/apokaliptičnog filma katastrofe, drugi put u povijesti nakon "The Show Must Go On" Nevija Marasovića, a prvi u produkciji hollywoodskih filmaša, koji su smetnuli s uma da glavni grad Hrvatske nema podzemnu željeznicu i vjerojatno su snimili taj dio scene u bugarskom studiju Nu Boyana ili londonskom Metropolitan Studios.

Strujni udar demonstracija je onoga što kvazi-bondovski glavni negativac filma, tajkun Aristotel Papadopoulos (Banderas), želi napraviti Europi kako bi se osvetio za sankcije EU-a koje su poljuljale grčku ekonomiju, što i nastavku daje kakvo-takvo uporište u stvarnosti na tragu originala sjetimo li se bjeloruskog ratnog zločinca Garyja Oldmana i njegova suđenja u Haagu.

Kad Interpol, predvođen agentom Bobbyjem (Grillo), regrutira ubojicu Dariusa, tjelohranitelja Michaela i varalicu Soniju da pronađu uređaj pomoću kojeg bi Aristotel, odjeven "kao da se Liberace ševio sa zavjesama", mogao izazvati "blackout" Europe, počinje globtroterska avantura mahom na hrvatskim lokacijama.

Prepoznavanje hrvatskih lokacija i glumaca (Amar Bukvić, Mislav Čavajda, Ivan Đuričić), s naglaskom na Csillu Barath Bastaić, predstavljenu tijekom flashbacka u ulozi mame dječačkog Michaela, prilično je zabavno iskustvo za domaću publiku, povremeno i zabavnije od samoga filma.

"The Hitman's Wife's Bodyguard" nešto je bolji i manje generički u odnosu na osrednjeg, umjereno duhovitog prethodnika od kojeg je preuzeo "hit&miss" akciju i komediju, no daleko od akcijskih "buddy" klasika s potpisom Shanea Blacka ("Smrtonosno oružje", "Prljavi igraju prljavo", "Dugi oproštaj") ili bez njega ("48 sati", "Ponoćna utrka", "Tango i Cash", "Crveno usijanje").

Ipak, original je postavio "buddy action comedy" letvicu prilično nisko i nastavak ju je lako preskočio, makar tu letvicu "Čuvaj me s leđa 2" ne podiže bitno više, ali poboljšanje je dovoljno za prolaznu ocjenu. Akcijske sekvencije evidentno su skuplje, sukladno izdašnijem, barem dvostruko skupljem proračunu, pa tako eksplodiraju cisterne i jahte, digitalno se ruše (hrvatski) nadvožnjaci, premda zbog neravnomjerne koreografije praktične i računalne akcije nisu spektakularne da bi se mogle nositi s "Brzima i žestokima 9".

Komedija je svakako uspjelija i film odlazi više u tom smjeru, toliko da Michaela, suprotno originalu, pretvara u nekompetentnog tjelohranitelja (s urođenim sarkazmom Deadpoola) koji će, pogođen strelicama za uspavljivanje, klonuti i zabiti se licem ravno na Sonijinu stražnjicu.

Kemija dvojca Reynolds – Jackson uigranija je u ulogama ubojice i tjelohranitelja bez dozvole, o kojima ovisi "sudbina Europe", a kad njihova "mrzim-volim" dinamika zaprijeti postati rutinska, stvar spašava Hayek, prilično raspoložena i manje preglumljena nego u "Blissu". Hayek je ravnopravna "buddy" dvojcu koji sada postaje trojac, "killer threesome". Utroje je ubojitije.

Jackson i Freeman prvi put zajedno

Banderas i Hayek već su zajedno glumili u "Desperadu" i zanimljivo ih je vidjeti na suprotnim polovima. S druge strane, ovo je prvi put da Jackson i Freeman glume u istom filmu i dijele par kadrova, ali potencijal sparivanja glumačkih legendi nije iskorišten. Završnica "Čuvaj me s leđa 2" sugerira treći dio, potencijalno naslovljen "The Hitman’s Wife's Son's Bodyguard", ali istovremeno kao i da anulira tu mogućnost.

item - id = 1105694
related id = 0 -> 1124651
related id = 1 -> 1124407
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. rujan 2021 05:14