StoryEditorOCM
KulturaPAZI, SNIMA SE

Čuvaj mi Salmu s leđa: Hayek, Jackson i Reynolds u Rovinju punom parom snimaju 'The Hitman's Bodyguard 2', evo što zasad znamo o filmu

14. travnja 2019. - 16:57
rovinj_film26-090419

Tko bi rekao da će jednog dana Samuel L. Jackson i Salma Hayek snimati film u Hrvatskoj dok smo sredinom devedesetih recitirali replike iz "Paklenog šunda" i "Desperada" s kojima su se proslavili? No, evo ih, u Rovinju, na setu drugog dijela zabavnog, razmjerno solidnog akcijskog "buddy" hita "Čuvaj me s leđa" ("The Hitman's Bodyguard") iz 2017. godine, ponovno u režiji Patricka Hughesa, znanog po radu na "Plaćenicima 3". S njima je i Ryan Reynolds, superpopularni Marvelov (anti)superjunak Deadpool.

Ako nastavak naslovljen "The Hitman's Wife Bodyguard" ("Čuvaj mi ženu s leđa"?) nije najveća hollywoodska produkcija na hrvatskom tlu, a nije jer ta titula ipak pripada "Ratovima zvijezda" ("Posljednji jedi"), svakako je film s najvećim glumačkim facama koji se posljednjih godina snima u Lijepoj našoj.

Jackson i Reynolds trenutno su popularniji od, recimo, Piercea Brosnana, Colina Firtha i Lily James ("Mamma Mia 2"), tj. Jamieja Foxxa i Tarona Egertona ("Robin Hood"), barem dok se potonji ne lansira u megazvijezde skorašnjom ulogom Eltona Johna u "Rocketmanu".

"The Hitman's Wife Bodyguard" biva još zvučniji ako Samuelu, Ryanu i Salmi pridodate Antonija Banderasa, Morgana Freemana i friškog oskarovskog nominenta Richarda E. Granta (plus Frank Grillo i Tom Hopper) koji su dio glumačke ekipe filma i valjda će doći na hrvatski set, ako ne u Rovinj, onda u Rijeku, Zagreb ili okolicu Karlovca, gdje je također zakazano snimanje narednih 40-ak dana, do kraja svibnja.

Hrvatska "glumi" Italiju u filmu, ali i samu sebe, za razliku od "Mamma Mie 2" u kojoj je isključivo glumila Grčku. To je napredak u odnosu na prvi film u kojem je London i Amsterdam većinski glumila siva Bugarska, uslijed čega je "Čuvaj me s leđa" imao vizuru novomilenijskog direktno-na-video akcića. Prve dane snimanja u Hrvatskoj ekipu prati uglavnom oblačno vrijeme, no slijede sunčani dani pa...

Napredak je to i za hrvatske filmske djelatnike. Njih 220 bit će angažirano na snimanju, kao i 760 statista. Rijetke su to poznate službene informacije koje cure sa seta, kao što to obično biva s velikim produkcijama, gdje zvijezde u stopu prate i čuvaju (s leđa) tjelohranitelji. Set je zasad zatvorenog tipa, no tko zna, možda se "otvori" za neki kratki posjet novinara, kao što je to bio slučaj sa snimanjem "Odiseja" na Hvaru.

I (ne)službeni sinopsis je poznat: tjelohranitelj Michael Bryce (Reynolds) nakon gubitka licence odlazi na odmor, a njegovo "duhovno buđenje" prekida Sonia Kinacid (Hayek) koja ga prisiljava da joj pomogne spasiti Dariusa (Jackson), nakon čega se misija spašavanja njezinog muža pretvara u misiju spašavanja cijele Europe od misterioznog napada...

Kad je "Čuvaj me s leđa" krajem ljeta 2017. postao iznenađujući kinohit unatoč osrednjim kritikama, zaradivši preko 170 milijuna dolara u svijetu na uloženih 30, drugi dio se mogao očekivati, a najavljen je u Cannesu prošle godine na "coming soon" plakatima zajedno s nastavcima uspješnica kompanije Millenium Films specijalizirane za akciće – "The Expendables 4", "Rambo: The Last Blood" i "Angel Has Fallen".

Na canneskom marketu je krilatica filma glasila "The Good. The Bad. And the Batshit crazy.", u slobodnom prijevodu "dobar, loš, luda sto gradi". U "buddy" duo jednadžbu Jackson-Reynolds sad je ravnopravno dodana Hayek koja je ukrala svaku scenu u prvom filmu kad bi se pojavila (imala je sporednu ulogu).

Salma je završila i u naslovu filma. Ona je "hitman's wife bodyguard". Originalni film je na kraju dražio nastavkom kad je Michael izjavio da će se "prebaciti na zaštitu slavnih/boy bendova". Možda se taj "pitch" iskoristi za priču trećeg dijela. Dotad, Michael će u drugome čuvati ženu plaćenog ubojice ili možda ipak ona njega.

Film bi se trebao pojaviti u kinima u prvoj polovici 2020. godine i vjerojatno će postati još veći hit od originala. Tako obično biva s nastavcima iznenađujućih hitova ("John Wick 2"), a vremenski odmak od tri godine samo ide na ruku filmu.

U međuvremenu se Reynoldsu dogodio i "Deadpool 2", a Jackson je postao valjda nikad popularniji nakon "Glassa" i "Kapetanice Marvel", s tim da će popularnost do dolaska filma podgrijavati ulogama u "Osvetnicima 4" i novom "Shaftu".

Zanimanje za "The Hitman's Wife Bodyguard" moglo bi narasti i zbog prospekta gledanja Jacksona i Freemana prvi put u istom filmu, kao i to da nastavak predstavlja "reunion" Banderasa i Hayek koja na društvenim mrežama ponosno pozira s Rovinjom u pozadini i hvali ljepote Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 05:42