StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Crni telefon‘: Podignite slušalicu za horor ljeta

15. lipnja 2022. - 22:48

"Zvonio je, ali nitko od nas ga nije čuo." – "Crni telefon" (2021.)

Svašta zanimljivoga ispričao nam je režiser Scott Derrickson u ekskluzivnom intervjuu povodom zvonjave "Crnog telefona" ("Black Phone") u kinima. No, treba li odabrati njegovu izjavu koja je najviše ostala u sjećanju, bila bi to ova: "Ako možete uvjeriti publiku da su mjesto, vrijeme i likovi stvarni, onda ih možete još više uplašiti kad se pojave prijetnje".

Derricksonov horor triler, najosobniji film u njegovoj karijeri ("Egzorcizam Emily Rose", "Dan kad se Zemlja zaustavila", "Zla kob", "Izbavi nas od zla", "Doktor Strange"), prelama se upravo preko ovih riječi. Redatelj je, doznali smo iz prve ruke, "stalno živio pod prijetnjom tjelesnog nasilja", bilo doma ili u susjedstvu. Također, kao djetetu bila mu je "jako stvarna prijetnja nevidljivog ubojice koji vam noću može provaliti u kuću i oduzeti vam život".

FILM: Black Phone; horor triler; SAD, 2022. REŽIJA: Scott Derrickson ULOGE: Ethan Hawke, Mason Thames DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ****

Obje prijetnje Derrickson je preselio u film i uvjerljivo izgradio atmosferu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, znatno mračniju u odnosu na npr. "Stranger Things" (osamdesete), ali također s dodirom filmofilije dane epohe ("Teksaški masakr motornom pilom" i "U zmajevu gnijezdu" su dva najbolja filma, ističe jedan mladić, a i na TV-u se gledaju i crno-bijeli u boji horori). To je atmosfera opipljive prijetnje i straha kod kuće i na ulici, od batina roditelja i "bullyja" do otmice ili umorstva nekog serijskog ubojice (Charles Manson i njegova sekta, Ted Bundy).

Mjesto, vrijeme i likovi su stvarni zato što je Derrickson stvarno živio u Sjevernom Denveru 1978., gdje/kad se radnja filma odvija, odnosno imao godina kao predtinejdžerski protagonist Finney Shaw (Mason Thames u jednoj od boljih recentnih "dječjih" uloga) i proživljavao isto što i on u djetinjstvu.

Finney je iskusio horor prije pojave prijetnje – serijskog ubojice zvanog Grabitelj ili Otimač (izvanredni Ethan Hawke), jednako kao što ga je iskusio i Derrickson. Horor je utjelovljen u Finneyjevu ocu (Jeremy Davies) koji je često nasilan prema sinu i kćerki Gwen (Madeleine McGraw, podjednako dobra kao Mason) koje tuče opasačem.

S bradom i dugom kosom, njihov otac podsjeća na Mansona, a Finney teror doživljava i u školi zahvaljujući maltretiranju sklonim vršnjacima. Prijetnja je fizička, ali i psihološka jer na svakom koraku brat i sestra nailaze na letke "nestalo dijete"/"nestala osoba", a natpisi otkrivaju "modus operandi" Grabitelja, čovjeka s crnim balonima u kombiju koji otima djecu.

Dok se Finney kod kuće zauzima za sestru, Gwen se vani zauzima za brata i Derrickson fino oslikava njihovu povezanost, odnosno kako čuvaju i osnažuju jedno drugo nakon smrti majke. Iako, nakon jednog biskog susreta s "bullyjima", Gwen daje do znanja Finneyju: "Jednog dana ćeš se morati zauzeti za sebe".

Taj dan će nastupiti kad Finneyja otme Grabitelj i već dojmljiva drama o odrastanju organski se pretvara u "serial killer" horor triler. "Ja sam povremeni mađioničar, želiš li vidjeti magični trik?", pita Grabitelj klinca, ubaci ga u kombi i zatoči u zvučno izoliranom podrumu nasred kojeg se nalazi stari, ominozno izgledajući crni telefon.

U tom trenutku hororski triler o serijskom ubojici doziva nadrealni film strave. Jer, kad telefon zazvoni, unatoč prerezanoj žici, s druge strane slušalice čuju se glasovi prijašnjih Grabiteljevih žrtava. Duhovi djece putem telefona stupaju u kontakt s Finneyjem kako bi mu pomogli da ne doživi njihovu sudbinu u zatočeništvu otmičara i ubojice (tunel ispod pločica, "Ne idi gore, to je zamka", uže ispod zida da se popenje do prozora...).

"Ne trebaš se bojati, ništa loše se neće dogoditi ovdje", Grabitelj uvjerava Finneyja, ali nekako mu ne vjerujemo. Nadnaravan je i podzaplet s Gwen koja ima vizije u snovima i pomoću njih pokušava pronaći brata i pomoći mu. I tu se vraćamo na Derricksonovu izjavu "Ako možete uvjeriti publiku da su mjesto, vrijeme i likovi stvarni, onda ih možete još više uplašiti kad se pojave prijetnje".

Gledatelj je uvučen u priču zahvaljujući uvjerljivoj evokaciji sedamdesetih i osjeća povezanost s bratom i sestrom koji čuvaju leđa jedno drugom, tj. do njih mu je stalo, posebice jer su izgrađeni kao likovi, a izgrađena je situacija u kojoj se (s)nalaze, odnosno sveprisutna prijetnja terora i nasilja, pri čemu Derrickson kao da povlači paralelu između "bullyja", njihova oca i Grabitelja.

Naravno, Grabitelj je ultimativna prijetnja, utjelovljenje svih dječjih strahova i trauma koji se prenose s generacije na generaciju. Bilo je ovdje materijala za dobar dramski film i bez Grabitelja, ali s njim "Crni telefon" postaje i dobar horor triler. Grabitelj bi, ikonografski, mogao postati nova hororska ikona zahvaljujući zastrašujućoj i uznemirujućoj demonskoj maski (ili nekoliko njih), djelu legendarnog Toma Savinija, koja već pri samom pogledu izaziva jezu i nelagodu.

Govorimo o potencijalnoj ikoničnosti na tragu Freddyja Kruegera ("Strava u Ulici brijestova"), Michaela Myersa ("Noć vještica"), Jasona Voorheesa ("Petak 13."), Leatherfacea ("Texas Chainsaw Massacre") i Ghostfacea ("Vrisak"), jedinstvenoj maski stvorenoj da bude hit na idućim maškarama diljem svijeta, od Halloweena nadalje. Maska je otjelovljenje noćnih mora, još više kad većinski skriveni Hawke progovori ispod nje u izdanju u kakvom ga dosad nismo vidjeli ("Predodređenje", "24 sata za život", "Sedmorica veličanstvenih", "Tesla").

Posljednjih tridesetak godina Hawke je postao sinonim za dopadljive likove i pozitivce, od "Društva mrtvih pjesnika" i "Prije svitanja/sumraka" do "Gattace" itd., a ako nastupa u hororima ("Sinister", "Purge"), on nije taj koji terorizira, već biva teroriziran od zlih sila ili ljudi, jednako kao što nije ni negativac-negativac i kad npr. pljačka banku ("Stockholmski sindrom") ili je bivši kažnjenik ("Novi početak").

Hawke je nestao u rijetkoj ulozi negativca i odlično glumi glasom i govorom tijela, stvarajući zlikovca za anale koji je toliko upečatljiv da nam se čini kako ga vidimo ili osjećamo i kad nije prisutan u kadru, tj. da nas odnekle gleda iza maske. "Crni telefon" zvoni, prihvatite poziv i podignite slušalicu za horor ljeta.

Od klauna do mađioničara

U priči Joea Hilla, sina Stephena Kinga, u kojoj je Derrickson pronašao inspiraciju, otimač je bio klaun, što je svojevrsna posveta očevom Pennywiseu iz hita "It". To je promijenjeno u mađioničara nakon što su u kinima izašli "Ono 1&2", ali u jednoj sceni Gwen je, zanimljivo, snimljena u žutoj kabanici kao prva žrtva Pennywisea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 20:00