StoryEditor
Film & TVTi si sav moj Bol

Bolski gosti jesu kartonski, ali poklonjenom konju u zube se ne gleda, kaže Ivica Jakšić Čokrić Puko, demobilizirani borac protiv turizma

Piše Jakov Kosanović Šime Strikoman
3. lipnja 2020. - 08:49

Ušli smo u klimatološko ljeto, Britanci se otvaraju avionski prema svijetu, sve manje je izolacija potrebno narodima i narodnostima koje posjete Hrvatsku, i korona se sve više pretvara u tigra od papira.

Ivica Jakšić Čokrić u svemu tome vidi i sezonu. Doduše od kartona. Puko, naš poznati multimedijalni umjetnik od krvi i mesa, evo upravo ovih dana snima film za koji se još ne zna hoće li biti naslovljen "Bolski turizam u doba korone" ili "Bolska turistička predsezona u doba korone". Odgovor o imenu dat će blisko buduće vrijeme.

O svemu ostalome, o turistima od kartona, o babilonskom Bolu, o opasnom maestralu, Vatrenim kacigama, o vjeri u turizam i znanju o njemu, Puko nam govori upravo sad, između dva kadra, stisnut između kartonskih ambalaža Gorenja i Hitachija, to jest između Slovenaca i Japanaca u njegovu filmu.

Dragi Puko, prema tvome scenariju sezona će biti kula od karata, tj. Babilon od kartona...

- Život piše romane. Turizam piše scenarije. A ja snimam film: Bolski turizam u doba korone. Bol na Braču od stoljeća je sedmog u trajnoj izolaciji. S povremenim prekidima, turističkim, ljeti.

Ta dva, tri ljetna mjeseca Bol postaje Kula babilonska ili, kako se to danas fino kaže, turistička destinacija. Ista ta destinacija, kad je napadne virus – manji od makova zrna – i dalje ostaje destinacija. Ali ne turistička. Jer biva prazna. Kako je napuniti? Kako opet postati turistička destinacija? Kako postati Babilon? Lijepo: Napravit ćemo sve što je u našoj moći

I taman bolsko rukovodstvo pokrenulo inicijativu – kad gosti (kao i do sada) stigli sami. Desetak, sto, tisuću. Što je za ovu koronalnu turističku predsezonu i više nego dovoljno. Bolski gosti jesu kartonski, ali poklonjenom konju u zube se ne gleda. A pojavile su se i neke nove turističke agencije: Karton ambalaže Düsseldorf, Njemačka; Kartonska embalaža Škofja Loka, Slovenija; Imballaggi di cartone Roma, Italija…

Demobilizirani borac

Dakle, svi gosti bit će nam od kartona, i Talijani i Austrijanci, čak i Slovenci. Zlatni rat i sva ona surfanja dobit će skroz novu kvalitetu. Trebat će pripaziti da nam sezona ne prohuji s meštralunom...

- Više treba paziti na to da nam maestral ne odnese goste. Mi smo, ma koliko šutjeli o tome, oduvijek uzgajali masovni turizam. Uvijek je u Bolu ljetovao srednji stalež. Uvijek su nam dolazili osrednji gosti. U ovogodišnjem, kartonskom turizmu gosti su nam, naravno, manje gramaže.

Pa s ovog mjesta preporučujem bolskim hotelijerima, privatnim iznajmljivačima i svima koji se bave turizmom odnosno ugostiteljstvom da u slučaju maestrala, tramontane, bure i ostalih vjetrova svoje goste pritisnu bloketom. A vodenih sportova što se tiče, i to smo prilagodili specifičnoj situaciji. Surfanje, kajtanje i ronjenje, na primjer, obavljat će se u šumici.

Pored novih gostiju neće biti dopušteno pušenje ni vani, jer karton nije baš 'smoking proof', a ne bi bilo dobro ni da padnu u more...

- Pušenje – koje se u borbi protiv korone, napokon, pokazalo korisnim – ipak nije korisno ako je karton u pitanju. No, imamo mi vatrogasce. DVD Bol. A ti su naši heroji, pored liječnika, policajaca i vozača autobusa, u svakom trenutku: Za požar spremni! Kod voda, rijeka i jezera, a u našem slučaju mora - drugi je problem. Ali imamo mi vatrogasce, bolske Vatrene kacige!

Turističke litanije održivog razvoja: Biseru Dalmacije – moli za nas, Biseru Jadrana – moli za nas, Perjanico hrvatskog turizma – moli za nas, Sim-bolu of Croatia – moli za nas..., zahtijevaju jednu sasvim novu vrstu vjernika. Ili je već imamo?

- Za vjeru u Boga nužno je ne znati da Bog postoji. Jer ako znamo, ako smo sigurni da Bog postoji, onda vjera u Boga nije vjera nego znanje. A znanje, makar i krhko, dovodi do nauke. A nauka dovodi do laboratorija u kojima se stvara virus i do atomskih skloništa malo morgen!

U međuvremenu, barem kod nas u Bolu, sve je podređeno vjeri u turizam. Vjeri, kažem, jer naše znanje o turizmu ne postoji – čak ni krhko! Eto zašto litanije: Apartman mit frištik – smiluj se nama! Čovjek je ključ uspjeha u turizmu, moli za nas! Ol slabie turistiškie sezonie – oslobodi nas Gospodine!

Kako ti kao stari gerilski vođa antiturističkog otpora gledaš na tu kartonsku masu? Više kao diktator ili kao reciklator?

- Moj narod pati. Suosjećam s Boljanima. I trenutačno sam demobilizirani borac protiv turizma.

OK, korona je učinila svoje, nema predsezone, tko zna što će biti sa sezonom i posezonom. Ali korona nije od kartona, nego od SARS-a. SARS će po svemu sudeći potrajati duže, jer i Boljane podilaze "sarsi od praznih komori"...

- COVID-19 i SARS, Braća po oružju, napravili su veliki nered. Ali u tom neredu nije bilo nervoze, stresa, žurbe… Vraćamo se polako u rečenu normalu: opet smo nervozni, stresni, u žurbi… opet se tresemo zbog praznih kamara, apartmana, apartmanskih naselja…

Scorsese i Spielberg

S tim u vezi čudi me da u uvodnoj špici imaš gotovo cijelu državnu nomenklaturu, a ne i ministra turizma. S obzirom na tvoju borbu, to mi je malo kao da iz Alise u zemlji čudesa izostaviš Ludog cappellija, pardon klobučara...

- U uvodnoj špici držim se Biblije, Novog zavjeta i parafraziram Luku evanđelista. Njegovo, mislim da to je Lk 3, 1-2: Petnaeste godine vladanja cara Tiberija, kad Poncije Pilat bijaše upravitelj Judeje, Herod tetrah Galileje itd. pretvaram u: Prve godine hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, kad Zoran Milanović bijaše predsjednik Republike Hrvatske, Andrej predsjednik Vlade… A u vrijeme Poncija Pilata nije bilo turizma pa tako ni Garija, a još manje Cappellija.

Zato direktora Markita ne fali. Kroz cijeli film traži ga novinar padobranac. Kad ga nađe u stvarnom životu, Markito kaže da računa na Slovence, Austrijance i Bavarce, a ne na podalpince od kartona. Za nadu uvijek ima mjesta, kaže...

- Nada umire posljednja. Kad se u prvom kadru filma pojavi konop, na kraju filma objesi se nada. Pravi, jaki ljudi hrvatski, Izabrani (političari) i Žene mafijaša, skloni su ubijati nadu već u prvom kadru. Ali, u takozvanoj novoj normali – ovo ću ostaviti za kraj, ako ima još pitanja – sve se promijenilo.

Predstavi nam malo suučesnike u svojem filmskom pothvatu...

- Producent je ovog cjelovečernjeg naučno fantastičnog, igrano-dokumentarnog filma, Bolski turizam u doba korone: Multimedijalna putujuća artistička skupina za mentalnu higijenu, fizikalnu terapiju i brzu prehranu ŠUŠUR Bol. Tajnica projekta Željana je Cvitanić, stalna tajnica Šušura.

Glumci i glumice: Šušur Bol. Rekviziter: Pero marangun. Glazbeni je suradnik Marin Puljizević, koji ljeti svira i pjeva u bolskom Topolinu – i tako već dvadeset pet, šest, sedam godina.

Snimatelj, prijatelj Bola, i Perota maranguna, legendarni je Šime Strikoman. U filmu naći će se i njegova milenijska fotografija – s kartonskim gostima, naravno. Prva (dalmatinska) klapa klapnula je u ponedjeljak 1. lipnja.

Prvi (Janoš) kadar snimljen je oko 14 sati. Ja sam scenarist i redatelj filma. A moji su pomoćnici: Charlie Chaplin, Martin Scorsese, Steven Spielberg… i, nadam se, Gospodin Bog.

Kad bismo mogli vidjeti Bolski turizam u doba korone? Prije ili poslije drugoga vala? Kome ga prikazati ako do drugoga vala ipak dođe? Što reći? Koju poruku poslati?

- Film je dugotrajan proces, ponekad i dugotrajniji od virusa. Prvi val, drugi val, Dan velikih valova? Bolski turizam u doba korone ili Bolska turistička predsezona u doba korone? Vrlo će se vjerojatno u konačnici pojaviti ovaj drugi naslov.

Jer ja – parafrazirat ću naslov jednog drugog filma, i ne samo naslov – u turizam vjerujem. Vjerujem u bolski turizam. U bolsku - bez obzira na COVID-19, 20, 21… tko se nije skrio magarac je bio - sjajnu turističku sezonu 2020. Vjerujem u direktora turističke zajednice. Načelnika Bola. Ja vjerujem u Markita i Pikola. I vatrogasce!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 06:29