StoryEditor
OstaloEvanđelje odvažnih

Ivica Jakšić Čokrić Puko, borac protiv turizma i demokracije, u Bolu predstavio knjigu i otvorio izložbu sa slovenskim turistom od kartona

8. kolovoza 2020. - 17:25

Kada Ivica Jakšić Čokrić Puko, antifašistički umjetnik, borac protiv turizma, demokracije i Coca Cole, priredi predstavljanje knjige, izložbu, priredbu ili bilo što drugo iz svoga bogatog i raznovrsnog stvaralačkog opusa, onda je to za Bol uistinu - Događaj.

Tako je bilo i ovoga puta kada je u galeriji "Bager", na Račiću, otvorena izložba i predstavljena njegova nova knjiga "Evanđelje odvažnih". Bolskom umjetniku Pukotu nadahnuća i volje ne manjka ni u ovim kriznim vremenima. Dok mnogi ne znaju što će, Puko zna što će i kako će.

O knjizi je najprije kazivao kartonski gost iz Slovenije koji je za tu prigodu specijalno stigao iz "dežele". Puko je, naime, zajedno sa Šimom Strikomanom u predsezoni za vrijeme korona krize snimio film s kartonskim gostima u glavnoj ulozi, čija se premijera uskoro očekuje. Publika je malo razumjela od onoga što je kazao ugledni kartonski gost, ali ga je isto ispratila snažnim pljeskom.

Potom je na scenu stupio, glavom i bradom, don Toni Plenković, hvarski župnik koji je odao priznaje Ivici Jakšiću na objavljenoj knjizi.

- Riječ je o doista originalnom djelu koje - pisano slobodno i iskreno - potiče da život nas kršćana koji slijedimo evanđelje Isusa Krista bude isto takav - iskren i slobodan. Oslobođen svakog oblika licemjerja, fanatizma, napuhanosti, uopće bilo kakvog pokušaja manipuliranja religijom za prizemne interese ili ideologiziranja kršćanstva, kazao je don Toni, a na kraju je zaključio: "Puko je još jednom zablistao darujući nam djelo koje poziva i vjernike i nevjernike da se odvaže na avanturu traženja Boga koji je Ljubav. I očekuje od nas da i mi budemo to - prema sebi, svijetu i svakom čovjeku u njemu.''

O knjizi i evanđelju imao je što kazati i bolski općinski vijećnik, popularni "doktor" Kukoč. On je na sebi svojstven način priznao kako je proučavao evanđelje, ali se na tom planu Puko pokazao boljim znalcem.

- Ja sam u svom Evanđelju napisao sve ono što evanđelist Matej nije napisao u svome, a možda je upravo to mislio napisati"- pojasnio je Ivica Jakšić Ćokrić Puko, kipar, slikar, pjesnik, konceptualist, autor drama i redatelj kazališnih predstava koji za sebe tvrdi da će živjeti vječno.

item - id = 1037087
related id = 0 -> 1046239
related id = 1 -> 1127835
related id = 2 -> 1123634
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2021 01:53