StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Američka opsada‘: Bruce Willis pod opsadom

30. travnja 2022. - 18:51

"Online" videoteke također su brzo reagirale na vijest o odlasku u mirovinu Brucea Willisa: u ponudi na hrvatskom "online" videotržištu, među premijerama, nalazi se jedan od njegovih posljednjih filmova "Američka opsada" ("American Siege"). Fanovi glumačke legende trebali bi rentati film s dvostrukim oprezom.

Ne samo da "Američka opsada" spada u niz slabih Willisovih "direktno-na-video" akcijskih trilera, već se u svakom kadru s njime nazire da je glumac bolestan i da je jedva odradio snimanje, makar navodno uspio sve svoje scene snimiti za samo jedan dan.

FILM: American Siege; akcijski triler; SAD, 2021. REŽIJA: Edward Drake ULOGE: Bruce Willis, Timothy V. Murphy OCJENA: **

Gledanje filma "American Siege" bolno je iskustvo za Bruceove obožavatelje koji bi mogli početi zamišljati bolji kraj za omiljenog akcijaša, po uzoru na Briana Coxa u završnici Spike Leejevog "25. sata". Mogli bi zamišljati da je ovo trijumfalni oproštaj s jednim od kraljeva akcije koji pokriva sve faze njegove karijere.

Film kao da je tako i koncipiran. Naslov zove u sjećanje "Opsadno stanje" ("The Siege"), iako je posrijedi zapravo talačka situacija ("Talac"), Willisu se obraćaju s "boyscout" ("Prljavi igraju prljavo"), čak mu i kažu "mislila sam da si mrtav" ("Šesto čulo"). Konačno, Bruce glumi ostarjelog policajca, šerifa Bena Wattsa, što je "trade-mark" uloga njegove karijere.

Takve likove Willis je glumio od početka karijere i zaokružio priču ulogom u "Kraljevstvu izlazećeg mjeseca", premda je mogao igrati slične karaktere još neko vrijeme s obzirom da je dospio u "šerifovske godine" starog Johna Waynea u kojima su se prije njega (s)našli i njegovi akcijaški drugari Sylvester Stallone ("Cop Land") i Arnold Schwarzenegger ("Posljednja bitka").

"Američka opsada" je mogla biti "post scriptum" Bruceovih uloga šerifa, možda i "summa summarum" da je film uspjeliji i da glumca nije zadesila tužna sudbina. Svakako, redatelj Edward Drake barem u uvodnoj sceni pokazuje kako zna da pred kamerom ima akcijsku legendu.

Drake snima Willisa na tragu kako su ga svojedobno snimali nemjerljivo veći filmaši od njega, John McTiernan ("Umri muški", "Umri muški 3"), Renny Harlin ("Die Hard 2"), Tony Scott ("The Last Boy Scout"), Rowdy Herrington ("Smrtonosna zona"), Walter Hill ("Posljednji preživjeli"), Luc Besson ("Peti element"), Michael Bay ("Armagedon"), Harold Becker ("Opasna šifra"), Antoine Fuqua ("Suze boga sunca"), Eli Roth ("Osvetnik")...

Zahvaljujući Bruceu s pištoljem u ruci i prepoznatljivim znojavo-krvavim krupnim planovima, netko bi načas mogao pomisliti da će gledati nešto akcijski konkretnije i živi u lažnoj nadi. Na koncu, Drake je napisao jedan od manje lošijih Willisovih recentnih filmova, "Proboj", u kojem je glumac akcijsko-humorno povremeno zabljesnuo kao u stara dobra vremena.

To se, nažalost, ne događa u "American Siege", ali film posjeduje dašak opipljive melankolije i patosa, posebice kad se gleda "sada i ovdje", drugim (tužnim) očima nakon dijagnoze i penzije. Bruceu treba odati priznanje za hrabrost što je odigrao lik šerifa koji je vidio bolje dane, a optužuju ga da je lijen, da ne radi ništa i da je na lakoj plaći lokalnog moćnika Charlesa Rutledgea (Timothy V Murphy).

Dakle, otprilike kao što su ga optuživali mediji za autopilotske uloge, lijenost i redovne honorare producenata "direktno-na-video" filmova. U nekim drugim sretnijim okolnostima "Američka opsada" je mogla biti Willisov "meta" film, njegov melankolični "Cop Land" pod stare dane, što jednim (naj)manjim dijelom i jest. "Cop Land" s Bruceom pod opsadom.

Još jednom s Travoltom pred kamerama, za kraj

Willis je uspio snimiti još nekolicinu videotečnih akcijskih trilera prije umirovljenja. Najveći potencijal pokazuje "Paradise City": film naslovljen kao pjesma Gunsa režirao je Chuck Russell ("Brisač"), a s Bruceom prvi put nakon "Paklenog šunda" glumi John Travolta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 05:31