StoryEditorOCM
KulturaPosebno priznanje filmu “A gdje sada?”

Festival mediteranskog filma: velika “Udica” Mohamedu Diabu za “Kairo 678”

Piše PSD.
10. lipnja 2012. - 01:12
Projekcijom talijanskog “Kopna” večeras je u ljetnom kinu Bačvice završen peti Festival mediteranskog filma Split, a veliku “Udicu”, priznanje za najbolji dugometražni film, dobio je Mohamed Diab za film “Kairo 678”.

- Ovo je jedan od rijetkih filmova koji nas je zaokupio od početka pa do samog kraja, posebno kroz različite preokrete, igrajući se s kronologijom događaja, pričajući priču iz različitih kutova, nikad dosadno. Priča je to o tri žene s potpuno različitim životima, priča o ženama u Egiptu općenito koje se svaki dan susreću s nasiljem, nemoćne da se izraze ili nešto promijene. Filmovi imaju moć promicanja svijesti o ovakvim društvenim dilemama i to čine na takav topao i osjećajan način da ih se treba cijeniti i promovirati.

- Nadamo se da će ova nagrada podržati ovaj, za Egipat radikalan i važan film. Zanimljivo je da nismo ništa znali o filmu kada smo ga gledali, bili smo uvjereni da je redatelj žena. Nije bila. Hvala, Mohamed Diab što podržavate žene u svojoj zemlji na tako suptilan način – kazao je njemački producent Klaus Maeck, koji je uz našu nacionalnu dramsku prvakinju Zoju Odak i povjesničara umjetnosti Daniela Rafaelića bio u žiriju za dugometražni program FMFS-a.

Posebno priznanje dodijeli su filmu “A gdje sada?” kojeg je režirala Nadine Labaki iz Libanona.

U međunarodnom kratkom programu “Udicu” je dobio Metin Akdemir iz Turske za film “I’ve dome and I’m gone”, a u “Ješkama”, programu kratkometražnog hrvatskog filma nagrada je otišla u ruke Igora Šeregija za “Životinjsko carstvo”. Posebno priznanje dobili su Zdenko Bašić i Maneul Šumberac za film “Vesla”.

Dobar provod nakon projekcije filma nastavlja se u ljetnom kinu Bačvice i to DJ dvobojom hrvatskih i irskih glazbenih uspješnica. Ovaj pobjednik je bio ipak nešto manje bitan od onog nedjeljnog u Poznanu, važna je dobra zabava.

R. KRAGIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 15:35