StoryEditorOCM
KulturaSJAJAN PROGRAM

Dođite na 'Nijemi utorak' u Kinoteku: filmske klasike pratit će glazba uživo

1. studenog 2016. - 17:38
intolerance

Ljubitelji nijemog filma svakog će utorka tijekom studenoga dobiti razlog za veselje. Splitska Kinoteka najavljuje projekcije nijemih filmova s početka stoljeća, a ciklus započinje projekcijom klasika “Netrpeljivost“ Davida W. Griffitha, i to uz glazbenu pratnju “uživo“ slovenskog skladatelja Mitje Reichenberga.

Reichenberg je usmjeren na filmsku glazbu, a za “Intolerance“, “veliku sagu uz koju može svatko plakati“, posebno je skladao originalnu partituru.

- U filmu je prikazana ljudska netrpeljivost kroz četiri različite priče koje partitura u formi 4-stavačnog koncerta spaja u jednu cjelinu. Spoj klasičnog repertoara, renesansnih tonova i moderne harmonije glazbenih nota je karta koja vodi duboko u film.

Grad velikog formata

Glazbeni light-motivi u ovom velikom filmu provest će nas kroz različite kontraste emocija kao što su ljubav i život, kao i patnju koja se provlači u svim pričama ovog filma, te mržnju, netrpeljivost i smrt, emocije koje predstavljaju sve suprotno, kontrast muškog i ženskog principa i na kraju dramatiku i strast jedne osobe nasuprot mase – službeno najavljuje Reichenberg.

Po njegovu mišljenju filmska glazba je glazbeni žanr koji je u posljednjih 20 godina doživio velik uspon, a to moraju raditi “profesionalni kompozitori“, a ne “neki klinci s kompjuterom doma u podrumu“.

- Hrvatska glazbeno-filmska scena je po mome mišljenju ozbiljna scena u kojoj se još radi s profesionalnim orkestrima i muzičarima i možda, što je najbitnije, u glazbu se ulaže novac – izjavio nam je Mitja i priznao da se veseli dolasku u Split.

- Jako se veselim susretu sa svima koji vole filmsku povijest i znaju što znači prikazivati ovake velikane poput Griffitha. I još nešto: Split mi je oduvijek bio grad velikog formata, među ostalim, zbog palače cara Dioklecijana. Da je Dioklecijan znao za film i filmsku muziku, napravio bi specijalnu dvoranu samo za kino i još jednu za nijeme filmove. Tamo bi stavio jedan veliki klavir, a uz njega dobro piće...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2022 13:16