StoryEditor
KulturaZLATNE ARENE

Dodijeljene nagrade 66. Pulskog filmskog festivala: 'Diana Budisavljević' pobijedila 'Generala', 'Posljednjem Srbinu u Hrvatskoj' pet priznanja

Piše Marko Njegić
20. srpnja 2019. - 16:10
dnevnik-diane-budisavljevic8

Četiri Zlatne arene na 66. Pulskom filmskom festvalu osvojio je "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljice Dane Budisavljević, uključujući onu najvažniju, veliku Zlatnu Arenu, a "General" Antuna Vrdoljaka jednu manje.

"Dnevnik Diane Budisavljević" je proglašen najboljim filmom i trijumfirao je još u kategorijama režije, montaže i glazbe. Isto tako, hibridni dokumentarno-igrani film osvojio je nagradu publike (Zlatna vrata Pule) i nagradu federacije filmskih kritičara Fedeora.

"General" je, s druge strane, dominirao unutar najboljih sporednih uloga, muške i ženske (Borko Perić, Olga Pakalović), plus kategorije za specijalne efekte.

Duel ova dva filma, jednog skupog spektakla i jednog manjeg, intimnijeg, crno-bijelog mogao je podsjetititi na neke oskarovske sudare Hollywooda i nezavisne kinematografije.

Još više na Pulu 2004., kad se Vrdoljakova "Duga mračna noć" suočila sa superioronijom "Tom divnom splitskom noći" Arsena Antona Ostojića (pa i Sviličićevim "Oprosti za kung fu") te izvojevala pobjedu u većini kategorija.

Povijest se 15 godina kasnije nije ponovila. Ovaj put je bitnije Arene odnio bolji film – "Dnevnik Diane Budisavljević".

Ipak, prilično velik trijumf "iz sjene" ostvario je i "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine. Zombi komedija dobila je Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu (Hristina Popović ispred favoritkinje Alme Price), masku, kostimografiju i scenografiju, kao i Brezu za najboljeg debitanta (Ličina).

Po dvije Zlatne arene primili su "Koja je ovo država" i "Moj dida je pao s Marsa". Film Vinka Brešana slavio je u kategoriji glavne muške uloge (Krešimir Mikić) i scenarija (Mate Matišić), dok su "Didi s Marsa" dodijeljene nagrade za vizualne efekte i kameru.

Utješna nagrada za oblikovanje zvuka pripala je Ostojićevu "F20". Kratkih rukava ostala je "Dopunska nastava" Ivana-Gorana Viteza. Najveći, pak, gubitnik 66. Pule je podcijenjeni "Sam samcat" Bobe Jelčića koji je, realno, mogao osvojiti nagrade za režiju ili barem glavnu mušku ulogu Rakana Rushaidata.

Manjinske hrvatske koprodukcije

Zlatna arena za najbolji film dodijeljena je "Rafaelu" Bena Sombogaarta, za režiju, pak, Teoni Strugar Mitevskoj za "Bog postoji, njeno ime je Ptrunija", a za glumačko ostvarenje Juditi Franković Brdar za ulogu u "Izbrisanoj". Juditu je posebno pohvalio i ocjenjivački sud Fedeore koji je priznanje za najblju manjinsku koprodukciju dao filmu "Šavovi" Miroslava Terzića.

Ocjene publike

"Dnevnik Diane Budisavljević" 4.90
"F20" 4.75
"Posljednji Srbin u Hrvatskoj" 4.66
"Moj dida je pao s Marsa" 4.48
"Dopunska nastava" 4.36
"General" 3.83
"Koja je ovo država" 3.68
"Sam samcat" 3.33

#PULAFILMFESTIVAL

Izdvojeno

05. srpanj 2020 22:40