StoryEditor
Kulturavečer za pamćenje

'Ako odete odavde barem s jednim stihom, nećete biti sretniji ni bogatiji, ali ćete biti - ljepši': u Splitu prestavljeno šest knjiga sabranih pjesama velikog Luke Paljetka

Piše Jasmina Parić
18. listopada 2019. - 01:00

- Ako odete večeras odavde barem s jednim stihom, nećete biti sretniji. Nećete biti ni bogatiji, ali ćete biti - ljepši. Ovako se pjesnik Luko Paljetak oprostio od splitske publike u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita gdje je predstavljeno šest knjiga njegovih sabranih pjesama u izdanju Naklade Bošković.

Bila je to večer za pamćenje - krcata dvorana, donosile su s dodatne sjedalice, a nakon ove, kako je gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao "gozbe hrvatskog jezika" izlazili su ljudi, tko nasmijan, tko obrisavši suzu, zbilja proljepšani od emocija kako je pjesnik i rekao.

Paljetak je sam interpretirao svoje pjesme, energično, veselo, nježno, bolno ili nostalgično. Svakoj se prepustio i svaku je proživio, a kako je opazio teatrolog dr. Vlatko Perković, nema glumca koji bi to bolje učinio od samog autora.

Knjige su predstavili Tonko Maroević, nakladnik Zoran Bošković i sam Paljetak.

U glazbenom dijelu programa je Darko Matičević otpjevao nekoliko uglazbljenih pjesama.On je za njih skladao glazbu, a Paljetak je katkad malo pomagao i prepravljao.

Jer, pjesnik, akademik, prevoditelj s više jezika, kazališni i likovni kritičar, redatelj, feljtonist, esejist, pisac za djecu i dramski pisac u slobodno vrijeme bavi se i glazbom a uz to i slika, pa je imao i veći broj samostalnih izložbi.

Prisutne je pozdravila ravnateljica muzeja Branka Brekalo, a nakladnik Bošković pojasnio je kako je kapitalno djelo objavljeno u povodu 75. rođendana Luka Paljetka. Šest svezaka su uredili akademik Maroević i nedavno preminula pjesnikova supruga Anamarija dok je suradnik bio i Darko Matičević. Obuhvaćeno je cjelokupno polustoljetno Paljetkovo pjesničko stvaralaštvo od 1968. do 2018. godine.

Mnoga starija izdanja danas gotovo nemoguće i nabaviti, a rijetka su čak i u knjižnicama. Prije pola stoljeća izašla je prva pjesnikova zbirka "Nečastivi iz ruže", a od tada se sabralo pjesama za 3730 stranica.

- Na ovom mjestu odajemo počast poeziji. Jer, Luko je pjesnik i kada slika i kada komponira, i kada piše drame i stihove.On je ovan koji razbija zidove naše ravnodušnosti. Mnogi zapravo vole poeziju ali je rijetko čitaju, a Luko zna ostvariti komunikaciju s čitateljem, od običnih stvari čini neobične i obrnuto - ova inverzija je neophodna da se dopre do ljudskog srca - a Luko se srca i osjećaja ne boiji, kazao je Maroević i nastavio:

-Opus mu je golem, za rubriku "vjerovali ili ne".To je stoga jer je njegov dar trajno otvoren, on stalno osluškuje, stalno razgovara s nama na način koji razumijemo, a sami se se ne bismo znali tako izraziti. Vješto barata rimama, ali u njima ostaje slobodan.
On piše u svim registrima, igra se, sve zapaža. Recimo, malo tko zna za podatak da je u Marulićevoj "Molitvi suprotiva Turkom" nakon što se stoljećima čitala, tek Luko Paljetak uočio akrostih, rekao je Maroević.

Sam pjesnik je dodao kako je dvorama Muzeja grada u koju je zalazio i Marulić svima nama silno važna, pa je pročitao jednu pjesmu koja je hvalospjev ocu hrvatske književnosti, a odabrao je i druge, o uništenom dubrovačkom arboretumu, kutiji koja pokazuje kakvo će biti vrijeme, skorom rastanku, i pjesmu o ocu parketaru.

- Vjerojatno nitko osim Splićanina ne bi bio dovoljno lud da objavi sve ove knjige. Lakše ih je bilo napisati nego objaviti, zaključio je Paljetak.

#LUKO PALJETAK

Izdvojeno

08. srpanj 2020 09:40