StoryEditor

VLADO SIMCICH VAVA Juke Joint

22. travnja 2017. - 15:08
Vava00

Izvođač: VLADO SIMCICH VAVA
Album: Juke Joint (Dallas)
Ocjena: ****

Vlado Simcich Vava i novim, četvrtim instrumentalnim albumom ostaje vjeran izvornim fascinacijama: bluesu, najšire shvaćenoj ambijentalnoj americani, te rukopisu – a posebice soundtrackovima – Rya Coodera i Daniela Lanoisa. No, to su samo fundamenti ove nove sugestivne zvučne “konstrukcije” u kojoj je i nešto Enoa, ranih Tangerine Dream i Pink Floyda iz “prog faze” (recimo albuma “Atom Heart Mother”) u brojevima poput “The Day I’ve Met You”, čak i primisli na Hendrixa ili Roberta Frippa u “Felt Like Spring”, ali i bluesa na tragu Fleetwood Maca i “Black Magic Woman” (iz vremena zlatnih dana s Peterom Greenom) u odličnom “Alone Blues”, te zvukovnice i atmosfere znane iz producije Eno/Lanois (“Went Away”, “Faith Took Over”).

Čista opreka nježnom ambijentalnom solo albumu je nastupni album “Human_Esque” grupe (projeta) Turisti u kojem su, osim Vave, i njegova supruga Iva Močibob – članice E.N.I. – te bubnjar Kojota Bobo Grujić. Uvodni broj “Buket sunca” već u prvih par taktova pokazuje o čemu je tu riječ: o svojevrsnoj fuziji power-popa i novovalnih špranci koje su nekoć srastale u materijalu grupe Xenija.

Vavine gitare su – naravno – zadužene za stvaranje primjerene zvučne slike ili za udaranje žanrovskog timbra u svakom broju pa je, primjerice, “Moj toreador” poveden u smjeru psihodelije američke Zapadne obale šezdesetih, hitoidna “Tvoja i slobodna” – u kojoj gostuje Ivana Mazurkijević – u krug Toma Pettyja, a “Johnny” prema “bazičnim” suzvučjima rock and rolla.

“Volim ponedjeljak”, koji otvara zgodan gitarski riff, radiofonična je, pak, power pop tema, dok “13” i “Tattooo zmaja” imaju nešto od starog štiha Laufera, no i beatlesovski refren i odlične “retro” gitare. “Žena od pijeska” – možda najambiciozniji broj albuma – sporogoreći je valcer ozračen americanom, a i zaključna “Srce kao nebo je” – duet Vave i Ive – na sličnom je tragu. Obdarena sjajnim gitarama koje albumu u cijelosti daje poseban pečat. I dodatnu vrijednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 12:11