StoryEditor

VLADO KRESLIN Če bi midva se kdaj srečala

Piše Zlatko Gall
12. ožujka 2016. - 18:25
vlado kreslin

Izvođač: VLADO KRESLIN
Album: Če bi midva se kdaj srečala (Dallas)
Ocjena: ****

Tvrdnja "što stariji, to bolji" ne vrijedi samo za Dylana, Willieja Nelsona, Neila Younga, Keitha Richardsa... i cijelu plejadu veterana globalne rock-scene, već i za "dečka iz susjedstva" Vladu Kreslina.
Svojim novim studijskim projektom sa 16 skladbi Vlado je suvereno prošetao žanrovskim stazama i putićima kojima je običavao hodati tijekom svoje plodne i dugovječne (četrdesetogodišnje) karijere. Svima im je zajednička nota nostalgije i sjete koje su, i inače, utkane u lijep dio njegova autorskog rukopisa i izvođačke osobnosti.

Naslovni broj kojim se i otvara album baš je takav – no s morriconeovskom atmosferom – kao i suradnja s Vlatkom Stefanovskim u autobiografskoj gitarskoj "Sami naši", ali i tema "Moji dnevi". No već u "Stari komadi" Vlado se vješto seli u prostor country rocka, u "Preden zaspim" ulazi u prostor stilizacija Chrisa Reae, a s "Odkar te ni" predstavlja se s rasnim "starinskim" country-valcerom.

"Pozdravljena soseda" i "Reka", rađena po motivima iz pjesme "Rijeka" Vladina prijatelja i pjesnika Ahmeda Burića Bureta, uz podršku vokalnog ansambla Reunion i simfoničara iz Udina, postale su raskošno orkestrirani i moćni baladni brojevi kojima je logična pratnja nježna folk-blues tema "Petelini" s elementima prekmurskog folklora i lokalnim začinom.

"Golob", kojem karakter daje sjajna harmonika Gašpera Koneca, sugestivna je "šansona", a vokalna i gitaristička suradnja s Damirom Imamovićem – u temi "Vlado i Dado" – fantastična fuzija sevdaha i Vladina kantautorskog rukopisa.

Latino tema "Esa Negra Gitarra" i "Lepa Sire" u kolaboraciji s Arielom Cubriom, "Sweetest Taboo" s Djibiem i Cheikhom Guisseom te "I barval pudela" (čudesna orijentalizirajuća tema) sjajni su izleti u "world music". Baš kao i zaključna "Dobri den" – također rađena s Barcelona Gypsy and Klenzmer Orchestra – kao fascinantna završnica ovog "šarenog", no emocijama i rukopisom u cjelinu sraslog albuma. Jednog od najboljih u Vladinoj diskografiji.

#PARANGALL

Izdvojeno