StoryEditor

VINDON HAVIN Mjesec od papira

4. travnja 2017. - 14:59
vindonhavinCD

Izvođač: VINDON HAVIN
Album: Mjesec od papira (Jupiter)
Ocjena: ****

Izbrušeni svirkama na klupskoj sceni i doslovnim odrastanjem na pozornici Vindon Havin konačno imaju i nastupni album. Na njemu su, naravno, već dobro znani “singlovi“ odavno dostupni na Youtubeu (kao nezaobilaznom mediju promocija) poput “69“, “Mjesec od papira“, “Mr. Wrong“, “Kao da smo sami“... koje je band okupio na jednom mjestu prije “reda radi“ nego li zbog mogućnosti nekog većeg komercijalnog dobačaja dugosvirajućeg nosača zvuka.

Uostalom, riječ je o strategiji koja na domaćem kaotičnom diskografskom tržištu možda i najbolje funkcionira. Naramak “singlova“ odnosno snimaka koje mogu vrtjeti radija (ako je na njima glazbeno inteligentnijih urednika) te odgovarajući broj spotova za Youtube, kasnije “formatiran“ na CD-u ima smisla samo kao možebitni promotivni materijal koji će se prodavati na koncertima. Što je za band koji stalno ili često nastupa - a Vindon Havin su baš takva družina - ima svakog, pa i komercijalnog, smisla.

Današnji band je nastao kao logična ekstenzija suradnje pjevačice Petre Oreč (iliti Vindon Havin) i Dražena Scholtza (sjajnog bubnjara koji je svirao s mnogim najznačajnijim bandovima poput Parnog valjka, Filma...).

Je li iznuđen potrebom brojnih nastupa ili naprosto “organskim rastom“ projekta “iznutra“, posve je nevažno jer riječ je o bandu koji - osim odličnog vokala Petre Oreč - strši izvan gabarita domaće pop-rock konfekcije i po odličnim glazbenicima i svježem transažnrovskom materijalu.

Megahit s Youtube “Mr Wrong“ (čije su se tri verzije našle na prvijencu) najbolje pokazuje zašto. Princeovska ritmička konstrukcija kao podloga za odličan vokal - na pola puta između Erykah Badu i Macy Gray - te soul/funkom nadahnuta instrumentalna “dogradnja“ broja skockali su jednadžbu bez ijedne nepoznanice odnosno rasni klupski (plesni) broj.

“Mjesec od papira“ (još jedan općepoznati broj) to također potvrđuje savršenim balansom retrozvukovnice funkoidnih/soul stilizacija i ovodobnih pop uzanci s lucidnim instrumentalnim umetcima (poput latinom ozračene gitare), zavodljivim ritmom te poslovično čvrstim “čekičanjem“ Dade Scholtza.

Njegova autorska “Kao da smo sami“ nije ništa slabiji zarazno plesni “brzac“ na tragu groovea Kida Creolea i Coconutsa, “69“ nabrijana gitarska tema s upečatljivim riffom, “Zora pustinja“ besprijekona orijentalizirajuća (s aromom “Kashmirea“) stilizacija a “Aha“ izvrstan komad diskoidnog funka.

Prvijenac Vindon Havina je ne samo dobro pismo o namjerama već osobna iskaznica banda kojeg valja doma slušati, a još i više gledati i čuti na nastupima uživo.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 16:28