StoryEditorOCM

TRANSFORMERS 3 Crash, boom, Bay

Piše PSD.
4. srpnja 2011. - 13:59
Film: TRANSFORMERS: DARK OF THE MOON; SF akcija; 2011.
Režija: Michael Bay
Uloge: Shia LaBeouf, Rosie Huntington-Whiteley
Distribucija: Blitz
Ocjena: ** i1/2 

Maštu su oteli opaki teroristi. Američka vlada obraća se poznatim hollywoodskim filmašima za pomoć oko ideje kako da ih nadmudri. Osim M. Night Shyamalana, jedan od p(r)ozvanih je i Michael Bay. “Možete li nam pomoći“, pitaju ga. “Vjerujem da mogu“, odbrusi on i počne zaneseno izlaganje nasumičnih akcijskih prizora, uz česte, nekontrolirane povike poput “vrosshh“, “b(r)ooom“, “crashhh“ i “shassssh“. “Najprije počinjemo s velikom, računalno generiranom zgradom.

Najednom dolijeće meteor. Zapaljeni motocikli iskaču iz helikoptera. Kamion tetura izvan kontrole, cisterna leti u zrak...“, zapjenio se Bay ispred zgranutih vladinih dužnosnika.

Redatelj megalomanskih blockbustera koji doslovce razbijaju blokove (“Zločesti dečki 1&2“, “Hrid“, “Armageddon“, “Pearl Harbor“, “Otok“, “Transformers 1&2“) oduvijek je teško poimao razliku između “ideja“ i “specijalnih efekata“, na što je tipovala epizoda “South Parka“ (“Imaginationland“). Za Baya su specijalni efekti uglavnom jedine ideje. Tko traži prave ideje, neka se obrati Christopheru Nolanu (“Početak“). No, čak i najveći mrzitelji “bayovske“ celuloidne sintetike najvišeg budžeta ne mogu poreći njihovu CGI kolosalnost.

Pogledajte samo “Transformers 3“! Inteligentna, onozemaljska mehanička bića preinačuju se u ovozemaljska prometala fotorealistički još uvjerljive u odnosu na prethodna dva dijela, iznenađujuće zabavni prvijenac (2007.) i njegov (ne)očekivano loš(iji) nastavak (2009.). A uvodni prizori s “tamne strane Mjeseca“ doimaju se gotovo autentično, kao da su tamo i snimljeni. Naime, film “autentično“ reinterpretira čovječju povijest osvajanja Mjeseca koristeći crno-bijele arhivske (manje) i kolorne rekonstrukcijske (više) snimke.

Motiv ponovnog stjecanja muškosti nudio je zanimljivog štofa za karakterizaciju protagonista koji je kupovinom tinejdžerskog automobila u originalu pokupio djevojku iz snova (Megan Fox) i odjurio u svijet odraslih. Tek je ovlaš taknut i potentni podtekst: a) Autoboti sudjeluju u tajnim misijama i pomiruju ljudske konflikte, poput onih na Bliskom istoku (jasno, na strani Amerikanaca), da bi na kraju spašavali planet od intergalaktičkog oružja za masovno uništenje, b) Decepticoni su prouzrokovali nuklearnu tragediju Černobila i određuju progon pobunjenih Autobota sa Zemlje, dok njihov vođa Megatron (vokal Huga Weavinga), snivajući o tiraniji, odrubljuje glavu “washingonskom“ kipu Abrahama Lincolna i zauzima njegovo postolje.

U tom smislu, Bay nije naučio lekciju iz krajnje ispraznog prethodnika, a ponovio je i još par grešaka, na svu sreću ne i prikaz robotskih mošnji. Film je premrežen sporednim likovima (uz staru ekipu – Josh Duhamel, John Turturro, Tyrese Gibson..., novopridošlice su John Malkovich, Patrick Dempsey, Frances McDormand, Alan Tudyk, Ken Jeong), uključujući par minijaturnih robota koji, istina, ne zaskaču nogu Rosie Huntington-Whiteley, ali su nerijetko karikaturalni, da ne kažemo iritantni. Dobra vijest jest da je Bay malčice smirio agresivni stil audivizualnog čekićanja filmske vrpce. “Zvukovi i buka“, o kojima je Shakespeare nekoć govorio, ovaj put nešto znače i gledateljima bez dijagnosticirana poremećaja koncentracije.


Mali korak za čovjeka, divovski skok za redatelja. “U Transformerima 3“ Bay je napravio najveći skok na “cameronovskoj“ letvici akcijskog (3D) spektakla grlene produkcije nošen “Avatarom“ i “2012-om“. Klimaks filma izgleda poput “Pada crnog jastreba“ na steroidima. Decepticoni su okupirali Chicago i pretvorili ga u apokaliptične ruševine. Vrtložna kamera skače sa specijalcima iz aviona i ponire kroz nepregledne neboderske kanjone izbjegavajući plotune Decepticona.

Ispod njih roboti međusobno prolijevaju ulje i čupaju kralježnice. Staklo i čelik krckaju u naletu oktopodnog negativca Shockwavea. Protagonisti klize prema izvjesnoj smrti. “Velika, računalna generirana zgrada“ se krivi, posrće, tetura i spektakularno ruši na drugu. Vrosshh, shassssh... Ili, jednostavnije, crash, b(r)oom, Bay.

Megan Fox vs. Rosie Huntingon-Whiteley

Nakon što je seksepilna Megan Fox redatelja Baya dovela u vezu s Hitlerom, zvijezda prvih "Transformera 1&2" dobila je otkaz na snimanju trećeg dijela. Njezina (nedostojna) zamjena postala je Rosie Huntington-Whiteley preotevši ulogu kolegicama manekenkama poput Mirande Kerr i Brooklyn Decker, odnosno glumicama Gemmi Arterton, Katie Cassidy i Ashley Green. Rosie ulijeće u film u donjem rublju, kamera je prati s leđa, prelazi joj preko dugih nogu i fino oblikovane stražnjice, a manekenkine obline u filmu Patrick Dempsey sugestivno uspoređuje s oblinama najskupljeg automobila.

Seksi, ali ni približno kao ono Meganino podizanje haube žutog camarra u originalu. Interesantno, uvrijeđeni Bay je u usta malim robotima, Samovim kućnim ljubimcima, tutnuo rečenicu kako je prethodna cura, dakle Megan, bila "nesimpatična kuja" koju "nismo voljeli". Valjda shvativši da je pretjerao, iskupio se tako što je dopustio Samovoj majci da je nazove "mačkom svjetske klase".

Ljetni hitovi 2011. koje se zasad isplati(lo) vidjeti

1. Super 8
2. X-Men: Prva generacija
3. Kung Fu Panda 2
4. Brzi i žestoki 5
5. Thor
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 22:14