StoryEditor
KolumneNaš glazbeni kritičar odabrao je najbolje od svjetske glazbe 2016.

Top 30 stranih: u znaku oproštajnih i veteranskih albuma

17. prosinca 2016. - 11:46
DavidBowieBlackstar

Izvođač: David Bowie
Album: Blackstar (Columbia - Menart)

Posljednji i oproštajni Bowiejev album bilo bi pošteno gledati izvan konteksta. Dakle, ne samo kao konceptualni čin oproštaja - jer album je objavljen neposredno prije Bowiejeve smrti - već kao “samosvojan projekt!“. Kao jednadžba bez ijedne nepoznanice “Blackstar“ je zaslužio samo jednu ocjenu: sjajno! Kao, uostalom, i cijeli album kojem je, naravno, Bowiejeva smrt dala i dodatne slojeve koji su se “rastvorili“ pred očima i ušima fanova. “Blackstar“ je sve samo ne pop album - čak ni u onom art-pop bowiejevskom smislu - već prvenstveno eksperimentalna auralna konstrukcija podignuta poput kakvog zvučnog “merzbaua“ iliti kolaža nastalog iz krhotina Bowiejevih ključnih faza. Ujedno i savršena točka na jednu od najutjecajnijih i najintrigantnijih karijera u povijesti rocka. Ili “popularne glazbe“ uopće.


Izvođač: Nick Cave & The bad Seeds
Album: Skeleton Tree (Bad Seeds Ltd)

Svi to, naravno, znaju: 16. album Nicka Cavea i Bad Seedsa “Skeleton Tree” očekivano je ozračen lanjskom tragičnom pogibijom Nickova sina Arthura. Očekivano i neizbježno “Skeleton Tree” je već na prvu – ali i nakon opetovanih slušanja – izrazito emocionalan, intenzivan, ali i izravan i neuljepšan album.
Album je, doduše, uglavnom bio definiran i snimljen koncem 2014. (mada se snimanje nastavilo i u jesen prošle godine, a završilo početkom 2016.), no u izvedbi, sirovoj emocionalnosti – što mnoge navodi na pomisao da je riječ o svjesnom postupku tijekom završnog miksanja albuma – pa i tekstovima, bol zbog gubitka sina je gotovo sveprisutna i fizički opipljiva.

Izvođač: Leonard Cohen
Album: You Want It Darker (Columbia - Menart)

Četrnaesti studijski album kao novi projekt 82-godišnjeg kantautora, u svjetlu Dylanova “Nobela“, ali i Cohenove smrti, valja pročitati i kao ultimativni dokaz značenja i vrijednosti Cohenova poetskog (literarnog) ali i glazbenog rukopisa te izvođačke karizme.
Željeli ste mračnije, veli naslov albuma, a Cohen odgovara - dobili ste što ste tražili. Savršeni album za oproštaj od velikana i onog sugestivnog baritona koji je mnogim generacijama obilježio odrastanje.
I život.

Izvođač: Lambchop
Album: Flotus (Merge)

Zaboravite na sporovozni chamber-pop countryja, na country-soul s povampirenim puhačima koji su nas vratili na veliki eksperiment Raya Charlesa, na trajno mutirajući “ansambl“ s golemim brojem glazbenika ili Wagnera u ulozi “usamljenog rendžera“ Nashvillea. Jer “FLOTUS“ je čudesan, inovativan i čaroban album sjajnih melodija, sintisajzera i - ritam mašina. Činjenica da je Wagner na snimanju albuma koristio TC-Helicon Voicelive 2 sempler koji mu je omogućio maksimalne modulacije vokala i poigravanja različitim bojama i visinama glasa, pokazuju da je vokal želio tretirati kao novi instrument. I to kakav...

Izvođač: Lucinda Williams
Album: The Ghost Of Highway 20 (Highway 20/Thirty Tigers)

Lucinda Williams je očito u naponu kreativnosti i izvođačkog rafinmana, kantautorica koja je lanjskim “Down Where the Spirit Meets the Bone“ a onda i novim projektom pokazala da - poput Springsteena - ima u sebi još obilje “priča“ koje valja ispričati. Storija koje su, baš kao kod Bossa, dio “velike američke priče“ no s izrazito osobnim emocionalnim krajputašima koji su je na ovom osebujnom “albumu ceste“ vodili prema jugu. Posve očekivanoj i glazbenoj - s poslovičnim uutjecajima gospela, bluesa, južnjačke americane, countryja... na prepoznatljiv kantautorski rukopis - i emocionalnoj zavičajnoj “adresi“ djetinjstva.

Izvođač: Iggy Pop
Album: Post Pop Depression (Caroline International)

Iggy Pop i Josh Homme iz Queens Of The Stone Age kao producent te multiinstrumentalist Dean Fertitia iz Death Weathera i Matt Helders, bubnjar Arctic Monkeysa kao dodatni aduti u studiju snimili su album koji ima isti genetski materijal kao legendarni trolist Iggyjevih snimaka sa Stoogesima (“The Stooges“, “Fun House“ i “Raw Power“) odnosno najbolji albumi post-Stooges karijere. Jer “Post Pop Depression“ je čudesni nastavak “onog“ Iggyja koji je formatirao proto-punk - mladenački uvjerljivog i moćnog.

Izvođač: Paul Simon
Album: Stranger to Stranger (Concord Records)

Za Paula Simona trinaest nije nesretan broj. Dapače. Jer njegov 13. solo album čisto je remek-djelo. Uvijek prepoznatljiv i svoj Simon nikad nije robovao teretu “bolje prošlosti“. “Stranger to Stranger“ je žanrovski šarolik a opet “simonovski“ album, jedan od onih koji se ispijaju na eks izazivajući ovisnost opetovanim slušanjem.

Izvođač: Dinosaur Jr.
Album: Give a Glimpse of What Yer Not (Jagjaguwar)

Utemeljiteljska trojka (J Mascis, Lou Barlow i Murph) koja je za prve faze djelovanja banda snimila svega tri albuma, u povratničkom pohodu nakon ponovnog okupljanja 2005. nastavlja serijal sjajnih albuma koji su - najkraće rečeno - jedan drugome do uha. S onim prepoznatljivim ubojitim gitarskim solima, riffovima i feedbackom J Mascisa, “atmosferskim“ melodijama te i dalje vraški uzbudljivom inačicom indie rocka a la Dinosaur Jr.


Izvođač: Drive-By Truckers
Album: American Band (ATO Records - Dancing Bear)

Naslov albuma nije mogao biti bolje izabran jer Drive-By Truckers su u doslovnom smislu riječi rasni - pa i arhetipski - američki band. Što će reći da je u srži i ovog albuma southern rock križan s country-rockom te natopljen komentarima, pa ako ćete i frustracijama, na temu drastičnih raslojavanja američkog društva.

Izvođač: Radiohead
Album: A Moon Shape Pool (XL)

Deveti studijski album Radioheada “A Moon Shaped Pool“ donio je novo iznenađenje u špartanju zvučnim krajobrazima. Radiohead su i ovog puta ostali dosljedni sebi i zapanjujuće visokom standardu svoje ukupne diskografije.

Izvođač: Wilco
Album:  Wilco Schmilco (Anti/Epitaph)

Izvođač: Rolling Stones
Album: Blue & Lonesome (Universal)

Izvođač: Angela Olsen 
Album: My Woman (Jagjaguwar)

Izvođač: PJ Harvey
Album: The Hope Six Demolition Project (Vagrant/Island)

Izvođač: Norah Jones
Album: Day Breaks (Blue Note)

Izvođač: Bob Dylan
Album: Fallen Angels (Columbia - Menart)

Izvođač: Jayhawks
Album: Paging Mr. Proust (SHAM)

Izvođač: Prince
Album: HitNRun Phase Two (NPG)

Izvođač: Daniel Lanois
Album: Goodbye To Language (Anti/Red Floor Records - Dancing Bear)

Izvođač: Dead Gaze
Album: EasyTravels (Ernest Jenning)

Izvođač: Kate Bush
Album: Before The Dawn (Concord)

Izvođač: Kings Of Leon
Album: Walls (RCA - Menart Diarrhea Planet - Turn To Gold (Infinity Cat Recordings)

Izvođač: Mick Harvey
Album:  Delirium Tremens (Mute)

Izvođač: Red Hot Chili Peppers
Album: The Getaway (WB – Dancing Bear)

Izvođač: A Tribe Called Quest
Album:  We Got It from Here... Thank You 4 Your Service (Epic - Menart)

Izvođač: Jeff Beck
Album: Loud Healer (Atco)

Izvođač: The Kills 
Album:  Ash & Ice (Domino)

Izvođač: Ray La Montagne
Album:  Ouroboros (RCA - Menart)

Izvođač: The Last Shadow Puppets
Album:  Everything You’ve Come To Expect (Domino - Dancing Bear)

Izdvojeno

14. srpanj 2020 01:57