StoryEditor
Kolumnesinišina tika taka

Tahiraj je došao igrati, Oreščanin će odlučiti kome će oteti mjesto

15. siječnja 2019. - 23:04
dk_dinamo_hajduk08-161218_

Tahiraj je došao da – igra, kome će oteti mjesto? Ili će biti strpljiv i pričekati da se društvo (starijih) raziđe, pa da tek onda u nastojanju da dosegne idola Edena Hazarda igra u miru, dvije godine u kontinuitetu za Hajduk, kao nositelj Oreščaninove ofenzivne ekshibicije?

Nitko vam neće to eksplicitno, govoriti, možemo se pouzdati u vlastito iskustvo, a kad ga vidimo uklapa se formacijski sjajno u zamisli Siniše Oreščanina.

Hajduk, ako dobro vidimo, ne traži nekakvog stasitog Zlatana Ibrahimovića, nego su više u điru sitniji igrači tipa baš Hazarda.

Padne nam na pamet kombinacija davnašnja Senzen-Čerček, ali to je ovako više za starije ljubitelje baluna iz doba legendarnog (stvarnog!) vica barba Ante Biće Mladinića, iz hotelskog predvorja: vidi ove igrače Dinama, cijela im momčad stane u lift!

Pa i Ivica Senzen i Marijan Čerček.

Tu je negdje bio i Maganto, ali to bolje da ne spominjemo. Valjda je stigao pravi Tahiraj, a ne Maganto dva.

A sad ozbiljno: takvi igrači su u modi otkad je Barcelona sa svojom tiki-takom uspostavila neke nove uzuse. Balun na travi, po podu, silna proigravanja, traženja pozicije, pa proigravanje u dubinu, trokutima, brzi dupli pas u pokretu. Xavi, Iniesta, Messi, nitko od njih nije bio Skansi, zato se Ibrahimović među njima osjećao izgubljeno.

Sitne osice, okretne, sprinteri, umjetnici baratanja baluna na uskom prostoru.

Tahiraj se uklapa u tu sliku, premda, pardon, još ga nismo vidjeli na djelu. 

Kome će uzeti mjesto? Logika je da je na desnom krilu njegov forte, ili iza dva špica.

1. Jairo – on je desno krilo, desni špic i velika snaga Hajduka. Nije u planu za prodaju, barem ne odmah i teško će tu Tahiraj odmah srušiti konkurenciju.

2. Caktaš – on jest u planu za prodaju, a uživa poziciju (dok je tu) neprikosnovene “desetke” iza dva špica. E, tu vidimo Tahiraja, samo što će neko vrijeme morati pričekati, dok se Caktaš drugdje ne sistematizira.

Francesco Tahiraj, ulaganje za (bližu) budućnost.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 01:03